PUBLIC MUTUAL

Ok...since ramai yang tanye pasal Public Mutual Investment ni, aku pun terpanggil utk dedikasikan satu page khas untuk bercerita serba sedikit pasal Public Mutual ni. Ringkasan tentang perkara asas yang selalu kita nak tau pasal pelaburan ni ialah:

      1. Pelaburan ni berisiko x? 
  • Mestilah, sebenarnya semua pelaburan berisiko, even kalo korang masuk ASB pun. Jgn korang ingat ASB tu x berisiko cuma risiko pelaburan ASB ditanggung oleh subsidi kerajaan. Sebab tu la pulangan dia juga agak rendah.
      2. Adakah pelaburan ini Islamik?
  • Ya, terdapat dana-dana pelaburan dalam Public Mutual ni yang berbentuk Islamik seperti Public Islamic Ittikal, Public Islamic Select Treasures Fund etc. Jadi anda boleh membuat pilihan sekiranya anda berminat utk melabur dalam pelaburan berbentuk Islamik ni. Untuk kaum2 muslimin, amatlah digalakkan utk melabur dalam dana2 islamik ni. Kalo korang tanye aku..ASB tu actually x brape nak Islamik la kan...uhuk2
      3. Macam mana dana2 ni dikatakan Islamik?Adakah hanya dari namanya sahaja?
  • Oooo..tentulah bukan sekadar nama. Dana2 ni dikatakan islamik kerana kaunter2 pelaburan dimana wang anda dilaburkan telah disenaraikan sebagai kaunter2 yang menjalankan aktiviti2 perniagaan yang halal sahaja. Kalo x percaya anda boleh baca prospectus dana tersebut sebelum anda membuat keputusan utk melabur.
      4. Saya xde cash. Gaji saya tiap2 bulan cukup2 makan sahaja.
  • Tak pe... Kalau pun korang xde cash korang buleh gak wat pelaburan dgn menggunakan wang KWSP akaun 1 anda. So pelaburan akan dibuat melalui wang KWSP anda. Ini sebenarnya bertujuan utk mempelbagaikan pelaburan wang anda. Mencarum di dlm KWSP sbnrnya anda melabur di dlm KWSP, so apa kate dgn wang yg sama (korang terpakse potong gak bln2 kan?) kite pelbagaikan pelaburan wang kite tu dgn melabur di dlm dana2 Public Mutual yg pelbagai tu. Lagipun korang bleh pilih utk melabur dalam dana Islamik. KWSP belum tentu Islamik tau!
      5. Tapi saya nk gunakan wang simpanan KWSP saya utk membeli rumah.
  • Laaa....pelaburan Public Mutual ni menggunakan akaun 1. So dia x effect pun akaun 2 iaitu akaun yang korang bleh kuorkan utk beli umah. Macam yang aku ckp td, tujuan utama kite melabur adalah utk mempelbagaikan pelaburan kite tu. Cthnyer kite ade duit RM 1000, kite masukkan dalam Bank A sebyk RM 300, kite labur dalam DANA B sebyk RM300 dan kite laburkan lagi RM400 kedlm DANA C. So kite ade kebarangkalian utk untung sekiranya DANA B dan C tu untung walaupun jika BANK A tu rugi...haaaahhh...Ok lg satu illustration utk lebih fhm : sekiranya BANK A untung 8%, DANA B untung 15% dan DANA C untung 10% so brape total keuntungan korang dapat compare kalo korang melabur pd BANK A shj?errrrr.....korang fhm x ni?

       6. Boleh ke kalo saya nak melabur menggunakan cash?
  • Boleh le sesgt. Mcm yang aku kate td, selalunya kite ni nampak ASB jek sbg satu pelaburan yang memberikan pulangan yang banyak, tapi sbnrnya dana2 dalam Public Mutual ni boleh memberi pulangan yang berlipat2 kali ganda dr ASB pluss...dana ni Islamik. Ok baca petikan kt bwh ni...ni aku amik dari berita tentang beberapa dana Islamik Public Mutual yang baru depa declare distribution iaitu 30 April 2010 yg lalu :
"Meanwhile, Public Islamic Dividend Fund and Public Islamic Asia Dividend Fund have generated one-year returns of 34.43% and 35.27% respectively for the same period. Public Islamic Dividend Fund is open for EPF Members Investment Scheme. "
  • Hahhh...korang nampak tu brape peratus dividend or kenaikkan dia? 34.4% utk Public Islamic    Dividend Fund dan 35.27% utk Public Islamic Asia Dividend Fund! Byk kan? tu utk sethn ye....compare le dgn ASB yg cume bg kite dlm 8-9% jek sethn!

        7. Minimum pelaburan brape ringgit?

  •  Good question! Minimum pelaburan x kira lah melalui KWSP or cash ialah sebyk RM1000 shj. Lagi satu kite x bleh invest semua wang dlm account 1 KWSP tu!Marah le KWSP kalo semua org kuorkan duit dr dia n invest ke dlm Public Mutual...Korang kene igt, kerajaan pinjam duit kite yg dlm KWSP tu utk dilaburkan dan dibuat pembangunan negara...so kite cume bleh kuorkan 20% drpd baki yang melebihi Simpanan Asas yang diperlukan dlm Akaun 1.
        8. Baki melebihi Simpanan Asas dlm akaun 1 tu mcm mn?

  •  Ok kat sini aku senaraikan brape simpanan asas mengikut umur:

Umur

Simpanan Asas Akaun 1 (RM)

Umur
Simpanan Asas Akaun 1 (RM)
18
1000

37
34000
19
2000

38
37000
20
3000

39
41000
21
4000

40
44000
22
5000

41
48000
23
7000

42
51000
24
8000

43
55000
25
9000

44
59000
26
11000

45
64000
27
12000

46
68000
28
14000

47
73000
29
16000

48
78000
30
18000

49
84000
31
20000

50
90000
32
22000

51
96000
33
24000

52
102000
34
26000

53
109000
35
29000

54
116000
36
32000

55
120000

  • so kalo nk melabur korang kene ade lebih 20% dr yg atas tu plus 20% tu mestilah sekurang-kurangnya RM1000..errr....fhm x? Cthnyer aku laaaa:
          Umur aku : 33 thn huhuhu..tuo dah
          Simpanan Asas mesti ada : RM 24000
          Tapi skang dlm KWSP akaun 1 aku ade : RM 70000
          So aku bleh melabur : (RM70000 - RM 24000) x 20% = RM9200
          (tu maksimum tp kalo aku nk  melabur rm1000 jek pun bleh)

    9. Macam mn saya nak melabur? Melalui siapa?
  • Melabur kene lah melalui consultant atau kite panggil dia UTC (Unit Trust Consultant) bkn agent yek!
  • Ok kt sini aku senaraikan ciri2 consultant yg korang perlu cari:
          i. Pandai menilai dana-dana yang berkualiti dan berpontensi memberikan keuntungan
          ii. Boleh dipercayai dan boleh menjawab persoalan-persoalan berkenaan dengan dana2
          iii. Berpandangan jauh untuk membantu org lain menjana pendapatan pasif *
          iv. Mampu memberikan perkhidmatan after sales yang baik
       
     * Wang bekerja utk kite bukan kite bekerja utk wang or.duduk diam2 dpt duit heeeeee....

 so itu lah beberapa maklumat asas yg korang perlu tau seblm melabur dlm dana Public Mutual ni..ape2 hal korang bleh jenguk kt website PUBLIC MUTUAL ni sendrik.... or kalo perlu nk bercakap direk ngn UTC tu...errr...bleh le tglkan komen yek! I'll hit u back!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...