Friday, November 11, 2011

myMetro | Terbiar tepi tandas

apa nak jadi lah dengan org sekarang ni... ske2 hati jek tglkan anak kt tepi toilet!! Gilek ah... kan lg baik kalo dah x mampu sgt nk bela serah jek elok2 kt Jabatan Kebajikan Masyarakat.. ramai lagi yg mampu kt Malaysia ni..

Sila klik utk baca lebih lanjut.
myMetro | Terbiar tepi tandas

Friday, August 26, 2011

mEncari Lailatul Qadar




dalam mencari malam penuh keberkatan di bulan mulia ini..
aku berdoa..semoga..
anak2 ku diberikan kebahagiaan dan kebijaksanaan dunia n akhirat
suamiku diberikan kesabaran dan kebijaksanaan dalam menangani segala liku2 kehidupan..
aku dikurniakan ketenangan, kesabaran, kebijaksanaan dan petunjuk dalam menghadapi segala karenah anak2, suami serta cabaran dalam kehidupan ini...


Ya ALLAH permudahkanlah segala urusan kami dunia n akhirat..
Tunjukkan kami jalan yg benar dalam menyelasaikan segala dugaan yg diberikan...
Kurniakan kami hidayah dalam segala keputusan yg bakal kami ambil..
Kukuhkan keimanan dalam hati kami dalam menghadapi segala dugaan duniamu..
Berikan kami yang terbaik Ya ALLAH di duniaMu ini..

Sekiranye kami dipanggil olehMU...
Tempatkan kami dalam kalangan hamba2 Mu yang soleh dan solehah..

Amin...

Wahai Ramadhan..
Kau beransur pergi..
Tidak ku tahu jika aku akan berada di sini lagi tika kau hadir lagi...

Thursday, May 19, 2011

MLM..cara mudah utk dpt duit?

td duk berblogwalk... lama gile x jengjln maya ni..eheks..bz nonton ASTRO... errr...heeeeeeee...bz yg x bergerak la..dah jd couch potato bak kate omputeh tu... pastu g le ke blog aidibmuadib ..aku plg ske blog ni..sbb..dr blog ni korang bleh dpt info psl semua scam MLM dlm mesia ni..hee....so arini aku nk share skit la experience ke..pengakuan ke..sbgi rakyat mesia dan jgk pengguna MLM..hahaha..pengguna ke..xde lah...actually aku ni spisis yg nk experience...tp bile dah jumpe blog ni..aku rs aku bleh dpt semua info psl MLM ni...mai nak share antaranye:

1. SCORE A: ni dulu..thn lepas to be exact.. ms nur athirah nak amik UPSR..ade cikgu dia beriye pomot psl score A ni... kate untung la..sebb bleh gune utk anak dr bdk darjah 1 sampai tingkatan 5..kalo x silap aku utk selama 2 thn ..la..nk kene byr rm1.5k...tu kire access fee utk portal tu la... dia kate gak...bdk2 yg gune score A ni byk yg berjaya etc... tu aku x nafikan lah... dia ajak aku join jd ahli..pastu cari kwn2 utk gune score A ni gak..pastu nanti aku bleh dpt blik modal aku etc... hurmm... bile dgr mcm tu..aku jd x berminat..actually dr awal lg aku x brape minat..sbb..1) aku percaya kalo xde guidance anak2 aku x reti gak blajo..depa ni bkn spisis yg pandai blajo sendrik!hahahha..nk jgk ibunyer duk ngadap sesama..isk..ms tu aku keje..x byk ms nk duk ngadap mende score A ni..lgpun aku lebih ske wat latihan gunekan kertas n pencil berbnding komputer ni..2)fees dia mahal betol!kompom En Dell x izin!walaupun gune duit aku sendrik!3) ms tu umah aku xde tenet lagi...so wuts the point beli portal score A tu?hahahahha...sabor jek la kan?so aku x join n x beli mende ni...


2. Infinity Downline: hahhhhh..yg ni aku betol2 join!hahhahaha...1) sebb murah! cume RM20 jek...kene mskkan ke dlm 1 akaun ni..ntah aku pun x kenal sbb aku cume dpt tru email kt yahoo jek...so sbb ms tu tgh agak kayes...hahahha..baru dpt dividen ASB...aku join le...memula tu cume niat...alaaa...doploh hengget jek..kalo x menjd..kire sedekah..kalo menjd...kaye la kot?akakakaka...tu gak le actually antara kate2 dlm email tu..."kite x jd miskin dgn rm20 yg kite laburkan tp dgn rm20 tu gak kite mungkin jd kaye" hahahha... gitu le lebih kurang ayatnyerrr...aku dah benk-in..pastu aku dpt mcm url address ntah hape..ikot arahn tu n aku pun send la junk mail ke semua address yg ade dlm yahoo address aku tuh...huhuhu..just trying my luck le..ikot arahn le katekan...sorry ye pd sesama yg dpt email mengganggu tu...tp jgn risau sbb..xde sesape pun yg response..hahaha...kire aku x berjaya lah ni..sesen pun x dpt pulangan dr rm20 hengget tu... xpe lah..kire sedekah...mcm yg email tu kate..x jd meskin pun..wakakakka..dah2...cume trase hampeh jek..


3. Gelang AC Mizal: yang ni actually aku xtau menahu pun yg dia ni scam..sbb..aku cume kagum jek la..AC Mizal bleh berjaya gile2 dlm bisness ni..jual gelang tungstun tu jek..pastu tingin le nk blikan En Dell..iyelah..sbb mcm ramai jek yg gune sampai AC bleh jd kaye n dpt datukship tu... tp x sempat nk kompol duit beli..tetibe bc Metro kate AC saman ntah sape..ms tu x tau lg psl aididmuadib ni hahaha..aku rs dia lah kot yg di saman ngn si AC ni..so aku browse le tenet..nk bc citer tu..hah..ni la first time aku diskaber blog aididmuadib ni...so..trus lekat n bc2 semua jenis MLM yg wujud kt Mesia ni..eheksss.... best wooo....bc lah!iqra'!! oh lupe nk bgtau...aku sokong aidid ni bkn sebb aku sesaje jek nk sokong..tp sbb aku rs facts yg dia bgtau tu adalah benar...so bleh gune akal n fikir sendrik kan? the choice is always in ur hands..



4: DETOX FOOT PATCH: hahahhaa...ni yg aku bc arini..klako...sbb aku gune mende ni weih!!! mn le aku tau..sbb xde plak sesape soh aku msuk join jd ahli footpatch ni kan?lgpun murah compared to kinohimitsu yg mhl gilos kt guardian tu..mendenyer lebih kurang sama jek...aku penah le gune ade lah dlm 14 kali..hahahha..iyelah..skali beli kan dia ade 14 keping..bleh pakai 7 hari..so in other words aku penah beli 2 kali lah...ms memula set yg pertama pakai tu..xde perubahan pun aku rs kt body aku...heeeee....maybe sbb aku bajet aku mmg manusia yg sihat kot..alhamdulillah..xde toksik..so maybe sebb tu xde perubahan sgt...tp nk gak try..mn mungkin xde toksik!!isk aku mkn jek seme mende yg halal weih..sapu jek..asal tekak aku nak..ekekekke..so beli set kedua...tp xde ape2 response pun!cesss...dah tu..give up..maleh dah...walaupun footpatch tu hitam humang aih setiap pg..tp xde plak rs bdn aku ringan ke..makin rajin ke..eheks..xde2... baik aku mkn examo..heeee...based on experience..examo mmg berkesan menghilangkan letih yg melampau..huhuhu..eh..iklan jap lak...so td bc le psl footpatch ni kt blog adid...kah kah kah..nk tau..korang g cari sendrik! kalo mls nk carik..klik sini ..tu aku dah bg link..mmg klako..pastu kan..kan..aku try gak le kt umah..sbb aku belen sekeping dr set yg kedua tu..(sekeping jek..sbb maybe makcik tu silap kire ms bg aku set tu..ntah..) ..aku try le..kt blakang esbok..blakang esbok kn pns skit..ala2 suhu bdn kite... ehhhhhhhhhh...betol la!!! mmg kaler dia tuko jd hitam...wakakakka...hampes tol! tawe sendrian aku... actually ms aku memula nk beli dulu En.Dell penah gak kate...cube tepek kt dinding..ntah2 tepek kt dinding pun dia bleh tuko warne...aku try gak tau!!tepek..tp x tukau pun wane weih!..skang aku dah tau..sbb dinding yg aku tepek tu sejok!! dia nk suhu bdn! try la! ehh..pjg le plak citer detox ni..


dah lah weih..aku nk nonton mantera anjasmaro ni...beshh...TV lagi!ahaksss....

~I am a COUCH POTATO!~ please save me from TV!

huarrrrrrrrrrrggggghhhhhhhhhhh...............

bosang!bosang!...bkn bosang duk umah x buat ape..eh..eh..byk gak aku wat ari2 tau..bgn jam 6.00am..wat sarapan utk kak ngah...pastu solat n tggu kak ngah naik van sekolah..jam 7.30am..tido balik sampai jam 10.am...heeeeeeee...ni sbb xde nk wat ape..adik pun bgn kul 10.am..so ni kirenyer..bgn sesama ngn si kecik la... kak long...hurmm..dia dah besar..xyah nk monitor dia wat ape..saapan dah tersedia..dia amik sendrik n mkn...gosok bju sekolah? hurmm..anak2 aku seme gosok baju sendrik lah...so.. bgn kul 10.am tu..mandi ngn adik..pastu masak..siap msk kul 11.30am..mkn ngn kak long n adik..kak long siap2 g sekolah...aku?hurmm..dah kenyang..ngdap TV  plak... tgk HBO,AXN,DIVA,SMV etc..ape2 jek la siaran yg menraik minat aku... lepak2 sampai kul 1.00pm..ngah balik dr sekolah... teman dia mkn...pastu kul 1.35pm..dia g sekolah agama lak... adik akn tido semula pd kul 2.30 hingga la kul 4.30pm... aku? uiiiiiiiiiihhh...byknyer keje nk buat... tido la lg sesama ngn adik..xpun..mkn...errrrrrrr......... xmkn nasi..mkn biskot ke...jajan ke..puding ke...dadih ke...

oowhhh...tu rutin selama almost 2 weeks ni..sbb...cuti semester dah bermula...last paper aku duduk ritu 9hb May...pastu..itu lah rutin aku...bz ko duk umah... huhuh...tetibe 2-3 ari keblakangan ni..trase lak gemok..wakakakka... tu pun sbb ms suap nasi kt mulut aku ..aku prasan..besornyer jari aku...ekeekee..jari aku bulat2 n gemok2 ko...pastu En. Dell balik..start le aku mengomel.."cube abg tgk jari bini abg ni?"... "wah..dah mcm ulat gendon!" gemok2 n bulat2... hahahha..so maknenyer bkn aku sorang yg rs jari2 aku dah start gemok2 mcm ulat lalat yg kenyang2 kt dlm tong sampah tu ye... statement tu telah di confirmkan oleh En Dell sendrik..

hurmm...xtau lah nape le malas tol aku skang ni... maybe sbb xde nak wat ape2 kot? xde dateline eseimen nk dikejor...errrr....actually aku kene betolkan proposal aku..heeee...n hantar sblm 28 Ogos...ape? ogos?? oh..jauh lagi...hahhahah..sbb tu le bermls-mlsan duk umah...bulatkan bdn jek! En. dell xde komplen..dia ske jek aku duk umah..so balik umah ade org dah tggu..kalo x...heeee...ari2 dia yg balik dulu...akakkakaka....alaaa....nk wat camno kan? dia sronok la..sbb bini dia gemok..cukup mkn! akakakka..cukup rehat! bak kate org tu..cukup zat!tp...aku xnak gemok la...sbb...bkn aku ni x penah gemok..penah! sbb aku dah penah lalui tu la..aku kene kontrol semua ni..kang payah weih nk trnkan berat bdn aku balik! lg satu..En Dell ni mmg ske aku gemok... sbb pastu tiap2 ari kang dia kutuk2 aku..cesss.... sronok kutuk2 bini ni weih!!


so...aku rs aku kene cari keje part time la... actually...En. Dell x galakkan sgt.. sbb aku ni dah byk sgt part time nyer...ahhahah..semua part time aku cume hujung minggu jek..sabtu n ahad...so lgi 5 hari yg lain tu...ternak kolesterol jek!tp..nk wat mcm mn..bini dia ni degil skit..ehhh..komon la..aku ade reason yg kukuh ok!!aku nk cari keje siang..dari senin hingga jumaat...so xde la aku bazirkan ms siang aku dgn mkn,astro n tido..huhuhu..deadly combination tu tau!ehh..ehh..bkn deadly..FATLY combination!

SITI HALIMAH BAKORI kalo jumpe aku kali ni mesti terkejot...especially bile tgk muke aku yg dah chubby..n tgk jari jemari aku yg dah gendon2 ni...ekekkeke....


~ps:doakan aku dpt cari keje supaya aku dpt hidup dgn lebih sihat yeks!~

Monday, May 16, 2011

aKu Layak ke samBut Teachers' Day?

Happy Teachers' day to all teachers in the world! Hari ni hari guru...tp aku bkn guru...heeee....tp aku seorg pendidik gak..cume x bekerja sebagai seorg guru lah.. tentu sronok jd cikgu..seseronok aku belikan hadiah hari guru utk anak2 aku bawa ke sekolah..heee...tentu byk cikgu2 dpt hadiah harini kan?

tp kan....persoalannyer...nape bebdk U..x ucapkan selamat hari guru kt pensyarah2 depa ek?kenapa kite jd lupa pd guru kite apabila kite dah lepas peringkat menengah..katelah dah masuk diploma level ke, degree level ke etc...nape kite x ucapkan SELAMAT HARI GURU pensyarah2 kite ek?

adakah sebb depa ni x bergelar guru so depa2 ni x layak ke sambutan hari guru...or at least dpt hadiah cawan mcm yg cikgu2 tu dpt? heeeeeeee.... bkn nilai hadiah..or bukn sebb nk dpt byk adiah..tp..tentu sronok bile anak2 murid kite..acknowledge 'perkhidmatan' kite pd depa kan?

apepun...ALHAMDULILLAH..sbb NUR ATHIRAH n NUR SYAKIRAH bg ibu dia ONE BIG KISS for TEACHERS' DAY .. thats make a big difference for today!

Tuesday, May 10, 2011

iF i were a boY..

penah dgr lagu BEYONCE if i were a boy?
first maybe korang prasan verb to be yg salah tu eh?eheks... xlah..
verb to be 'were' dia tu betol..walaupun subject dia I..
sebab...ayat tu adelah ayat past subjunctive yg membenarkan semua subjects (singular/plural) menggunakan 'were'..


ok..namunbegitu..entri kali ni bkn nk citer psl grammar..heeeeeee...nk citer psl...kalaulah aku jd lelaki..
kalo aku jd bdk lelaki...aku x nakal..tp aku genius  n kreatip mcm JIMMY NEUTRON tu..mesti aku dah bleh jd Doctor mcm Dooggie Howser tu..igt x citer bdk yg jd doctor tu?

n kalo aku meningkat remaja... aku akn active dlm sports kt sekolah, semua jenis acara balapan n active gak dlm persatuan... mesti aku dah jd Ketua Pengawas n jd President utk semua kelab...errr...kecuali kelab pandu puteri or kelab bola jaring lah yek...
kalo aku meningkat dewasa... surely aku dah cari awek ms kt U lagi...heee....mesti ramai yg ske kat aku..ye lah..sape xnk berboyfren si jejaka ganteng yg genius, bersopan dan beramal soleh..ecehh...
pastu kuor2 dr U confrim aku trus start kumpul aset utk persediaan hidup berkeluarga...
beli rumah, beli kereta..saving utk ibu ayah pegi haji...simpan duit utk majlis perkahwinan..huhu...penting tu..aku xnak kawin koboi jek..aku nk kawin segah Putera Britain tu..kalo x dpt..ala2 Syeikh Muzaffar Syukor pun jd laaaaaaa...


and kalo aku jd suami..mesti aku ni romantik...
aku akn siyom pipi wifey aku setiap mlm..n setiap kali bgn tido..pastu bg bunga rose biru n merah pd tiap aniverseri..pastu utk besday aku akn baked sendri kek utk dia...pastu utk mother's day aku akn ajak dia g dinner kt hotel 5 bintang...

tp dlm perjlanan aku nk jd lelaki seperti sumua yg di atas tu...aku akn pastikan..
aku jd anak lelaki yg IBU aku pasti BANGGAKAN DUNIA N AKHIRAT...


~heeeeeee...selamat hari ibu utk semua ibu2 di sana!~

imej ehsan en google... nk baby boy comei mcm ni bleh x?

Saturday, April 23, 2011

i'M a gEniE iN a boTTLE...

I feel like I've been locked up tight
For a century of lonely nights
Waiting for someone to release me

You're licking your lips and blowing kisses my way
But that don't mean I'm gonna give it away
Baby, baby, baby
(Baby, baby, baby)

My body is saying let's go
But my heart is saying no

If you wanna be with me, baby there's a price to pay
I'm a genie in a bottle, you gotta rub me the right way
If you wanna be with me, I can make your wish come true
You gotta make a big impression, I gotta like what you do

I'm a genie in a bottle baby, you gotta rub me the right way honey
I'm a genie in a bottle baby, come, come, come on and let me out

The music's fading and the lights down low
Just one more dance and then were good to go
Waiting for someone who needs me

Hormones racing at the speed of light
But that don't mean it's gotta be tonight
Baby, baby, baby
(Baby, baby, baby)

My body is saying let's go
But my heart is saying no
(But my heart is saying no)

If you wanna be with me, baby there's a price to pay
I'm a genie in a bottle, you gotta rub me the right way

Thursday, April 21, 2011

gUrauan adik badik...

gelihati tgk anak2 ni...geram pun ade time depa masing2 dok sakat menyakat...memekak jgn kate le...kejap2 dia ni nangis..satgi..dia ni plak..isk..especially bila time2 aku nk focus wat eseimen...tension gak...tp bile dah almost 13years bergelar ibu n 14 years bergelar istri..mende2 tu dah jd alah bisa tegal biase kate org tu... mai tgk beberapa scene gurauan depa ni:

Scene 1: adik suruh kak ngah buatkan roti milo (roti kosong tarok milo as inti dia)

adik:ngahhhhh!!!buatkana dik roti milo!!!
(ngah wat x fhm jek sbb tgh focus tgk TV)
adik: ngahhhhhhhhh..nak roti milo!!!
(ngah masih lg wat donno jek..)
adik:ibuu..ngah xnak buatkan roti milo..
ibu:ngah.... buatkanlah adik roti milo tu kejap..
ngah: adik duduk diam dulu...hidung ngn gerak2..(sambil pegang bdn adik)
(beberapa saat lepas tu..adik dah gelisah..)
adik:nak roti milooooooooooo.............
ngah: adik jgn lah gerak2..kejap jek..
ibu:ngah..bising la..buatkanlah kejap..
ngah:isk..adik ni...hidung adik besar lah mcm badak! (sambil bgn, cubit hidung adik n pegi buatkan roti milo! n adik terus melalak sbb kene cubit hidung!)



Scene 2: (dlm bilik air:kakak mandi bersama adik)
Kak Long: adik!!!cube lah kalo kakak siram ko diam2 jek! mcm badut le ko ni!!!
(kedgran bunyi adik melompat2 kesukaan tiap kali kakak siram air atas paler dia)


Scene 3:(kak ngah kene pakaikan adik baju)
Ngah: weii!! diamlah kalo org pakaikan baju!! mcm cacing lah ko ni dik!!
(adik tetap gak terlompat2 atas katil n kak ngah trus sepak bontot adik..adik melalak lagi...)


hurmm..tu lah antaranyer...kt umah ni cume ade 3 org jek bdk2..seme pompuan plak tu...tp bisingnyer mcm ade 30org!!!eiiiiiiiiiiiiiiii.....hangin maknyer tau!!


~out~

Erza Izwan Inspiration: Wahai Sahabat, Jangan Bersedih..

Erza Izwan Inspiration: Wahai Sahabat, Jangan Bersedih..: "- Sent using Google Toolbar"

Tuesday, April 19, 2011

Cara utk membezakan telur betul atau palsu | zuraidin Zuraidin's

Cara utk membezakan telur betul atau palsu | zuraidin Zuraidin's: "- Sent using Google Toolbar"

bErjaya gak aku harungi semester ni...

huhuhu..bile dah start study week ni..trase la...berjaya gak aku abiskan sem ni... penat woo..Tuhan jek tau mcm mn kehidupan aku dr bln jan aritu sampai le last week...nk kate azab..melampau sgt...heeeee...tapi kurang skit dr azab kot?hahahah...azab kt dunia ni..heheheh...

mn x nyer..brulang alik dr BP ke UTM 4 hari seminggu!pastu amik lak 4 core subjek...1 subjek prereq and proposal utk dissertation... bkn tahap penat body..palew hotak aku pun turut le kepenatan sama... blom kire lama penatnyer poket aku ni...hahhahah...sabo jek la kan?

so ape achievement aku sem ni...aku dah dpt accomplishedkan 2 esehmen SLA x termasuk 5 weekly reflection n ntah brape ntah forum post..hahhaha..., 2 esehmen LTM, 2 esehmen prereq, 2 esehmen DOE x termasuk 2 presentation, 1 kuiz n 2 inclass exercise, chapter 1 n 3 dissertation andddd...subjek paling mencabar..seminar...ni mmg gile la...wat 1 critical review yg 26pages dlmmasa seminggu termasuk prepare utk presentation dlm masa 2 hari, wat 30 pges proposal mini research dlm masa seminggu, prepare presentation utk findings dlm ms semlman..heee....so sampai hari ni..ade la yg aku blom setelkan utk seminar ni...wat full report mini research tu..n wat write up utk jurnal publication dia... huhuh... x byk..writeup jurnal tu dlm 8-15pges jek..n full report tu dlm 50 pges..hahhaha...alaaaa....next week baru nk hantar..rilek laaa...

dan jugak...hari terakhir aku g kelas last week..hampir2 nk kene penyek ngn lori kt simpang ulu choh tu...huhuhu..aku rs setiap sem mmg aku akan ade penaglaman ni kot? last sem pun sama gak nk kene penyek ngn lori gak..tp ms ikot jln simpang renggam tu..huhuhu...ALHAMDULLILLAH...nyawa aku masih pjg... xtau le ape akn jd ngn laki n anak2 aku kalo aku dah INNALILLAH... huhuh...blom confident nk tglkan laki n anak2 jek..sbb..alki aku x brape reti nk handle anak2 n hal2 rumah ni...


so balik2 umah jek aritu..aku pesan kat laki aku...kalo aku mati dlm ms terdekat ni..cecepat le kawin..ade gak org tgk2 kan anak2 aku...hahhaha...dia kate nape?dia bleh pe jg anak2..aku kate le..aku x confident dia jg anak2...confim tuggng langgang..keje dia ke mana, anak2 sekolah ke mn2, bil2 x berbyr, anak2 x mkn...hahhaha..pastu dia kate..ceessss.....terhina sungguh ni...hahahha...ape daa En Dell ni... patutnyer dia jwb..yippiee!!!! dpt lesen hijau bleh kwin lagi!! tp errr....tggu aku mati dulu lah yek?


hah..itu la secara ringkas kehidupan utk sem 2 yg lalu...harap2 xde le subjek yg aku kene repeat!!!! huwaaaa....jgn lah... penat wooooooo..... aku dah cube yg terbaik..walaupun lectrer SLA mcm haji bakhil bg marks, lecturer DOE mcm gile punyer strict! harap2 le lepas ye???


ok..korang doakan aku lepas semua subjek tu..kalo lepas..sem depan aku cume amik subjek prereq jek..n setelkan dissertation aku..yippiee...subjek prereq tu not graded...wajib hadir jek...yahoooo!!!!

pastu bleh brangan tajuk utk pHD lak...ahaksss.....DR ALIN in the making...ecehhhhhhh.....

~out~

Sunday, April 17, 2011

aNak2 kU..

sEronok bile tgk anak2 melayan si adik mandi kt sinki!hahhaha...adik tu walaupun dah hampir 3 thn..tp prangai mcm bdk kecik..bak kate ayah..terlalu di manjekan...dan aku lak...ekkekek...since dah ade anak dara besar..xde la bdn aku penat melayan karenah si kecik...si kakak2 dah bleh handle adik dia sebaik ibunyer...ni part yg besh bile branak jarak2 tau! :D

alhamdulillah..kt tpt bby sitter tu pun kak nor n familli manjekan mcm anak banak sendrik.payah tau nk cari bby sitter yg mampu layan anak kite mcm tu... alhamdulillahhh bebyk ya ALLAH..

tingat ttg kwn yg dah tukor 3 bbysitter walaupun bby dia blom pun menjelang sethn... kesian..setiap kali jumpe bbysitter...org yg jg tu x beri tumpuan penuh pd si bayi...mmg aku akui..nk cari yg betol2 blh jg bayi umur 2 bln agak payah...aku pun xtau..pdhal..jg bdk bby ni lagi senang...bkn byk ragam kalo sihat...bg susu kenyang2..pastu tido aje la kejenyer...hahahah..cume time dia jaga tu mmg kite kene tumpukan perhatian lah...dukung,lyn dia main2 etc...ngadap jek la dia 24-7... tp bdk kecik ni time dia berjaga tu bkn le lama sgt..kalo kire 9 jam ibunyer tglkan dia g keje..aku bleh confrim..cume 3 jam jek dia berjaga..the rest..tidooooooo....

ni bercakap based on experience tau...heeeeee...fakta tu ye... personal experience..jg anak sendrik, jaga adik, jaga anak sedara...semua sama jek...selagai umur dia bwh sethn..n blom pndai jln..mmg dia akn tidoooooooooooo jek...ekkekek... tp bile tibe ms dia dah dpt kaki...hahahhhh...mmg penat skit la...sebb ms tu bby masih jakun dgn kaki..so dia akn start kurang tido..n asik nk main je...

hurmmm....ms adik dulu..sib baik dpt nenekSal tu...walaupun dia jaga cume sethn stgh jek..at least lepas gak tempoh baby adik..ms adik umur 2 bln start hantar sampai la adik umur dalam sethn 4 buln bile nenek sal resign..so kene cari bbysitter baru...

payah tau!sbb aku n hubby mmg spisis cerewet cari bbysitter..bkn cerewet ape...kalo bleh dpt yg blh jg n syg anak kite mcm anak sendrik la...bkn jenis yg semata2 nk cari pendptan ngn jg anak org..n ALHAMDULILLAH...ALLAH permudahkan..trus jumpe Kak Nor..n sampai skang..adik di bwh jgaan dia...

aku x harap sgt le jenis yg bleh sumbat anak aku mkn sampai gemok ke hape...sbb aku sendrik x pandai sumbat anak2 aku sampai gemok!wakakkaka...cukuplah kalo dia sihat mental n fizikal..

oh..ni pic lama....skang kalo nk tgk si kakak..dah sama tggi mcm ibunyer...selalu org ingtkan adik badik..n skang dah pandai camera shy gituw!!! hahahha


~semoga ikatan adik beradik ni sentiasa erat sampai akhir hayat~AMIN

Saturday, February 19, 2011

Samy Vellu Funiest Quote of all Time

 Just wanted to share with you the reason why i laughed heartily throughout the night!!!


DS Samy Vellu finally and officially resigned from his post of the longest MIC President ever live, after leading the party for almost 31 years. The Malaysian Insiders has its story, here. Frankly, I will miss him very much especially for all his funny quotes he made all these years. Like what our Prime Minister said in the 2010 Barisan Nasional Conference, “We will miss DS Samy Vellu because he add a lot of color … sometimes a bit too much color”. Therefore, as a token of appreciation, I just wanna share his famous quotes ever made by the one and only, Samy Vellu.

1. Samy Velu quoted on Pos Laju:
"Besoh kirim, hari ini juga sampai"

2. On one TV news when he tried to say he felt very ashamed:
"Ini prekara sangat memalukan saya dan kemaluan saya sangat-sangat la besar"

3. Samy said in one of his “ceramah”:
"Kita akan bina satu jambatan wuntuk worang2 kampong di sini." Then one pakcik asked, "Datuk, sini takde sungai, buat apa bina jambatan?" And Samy gloriously replied, "Kalao takde sungai, kita bina sungai"

4. Samy's most favourite quote on the news for the decade is this:
"Toll naik sikit, banyak marah saya. You worang ingat semua ini toll saya punyer bapah punya kah!”

5. During water crisis:
"Semua worang diminta jangan membuang aiyerr!"

6. On social society's problem:
"Worang2 muda sekarang banyak suka hisap dade"

7. During blood donation's program at Sungai Siput:
"Marilah kita semua menderma dare"

8. His welcome speech in most of his functions:
"Selamat datang saudara-mara semua" (It should have been “saudara-saudari”)

9. During the height of the Al-Arqam's saga, he said in a press conference:
"Saya gumbira bahawa didapati tiada pemuda MIC terlibat dalam kes Arqam"

10. At an opening ceremony for a new building:
"Mempersilakan Datin Paduka Rafidah Aziz naik dari pentas wuntuk membuka kain"

And of course the world's greatest joke of all times:

"Kita akan bina roket pigi matahari." One of the reporter responded, "Tapi Datuk, matahari terlalu panas untuk didekati." Samy replied, "Itu tade masalah. Kita hantar waktu malam"

There you are folks. For DS Samy Vellu, we wish you all the best!

sEE??? owh..by the way.. i took this from my fren's blog! Thanx for sharing hanis!

Saturday, February 5, 2011

bLoG haPdET : i NeEd SUGAR!!!

Yuhuuu...lama x menjenguk blog ni... biase la..korang dah tau ape keje aku time x jenguk blog...especially dlm bulan2 ni hingga May t...

La ni dah masuk week 5...week 5 ni..coti sem merangkap coti Chinese New Year... semingguan coti...org kate coti..tp...dgn keadaan aku yg mengejar wat eseimen... NO SUCH THING AS HOLIDAY!!! huhuhu...ALHAMDULILLAH for the mean time semua mencapai target penyediaan..

Semua individual eseimen dah aku siapkan... LTM tggu ms utk submit jek..so ade ms utk aku revise again, SLA pun dah tgl dlm 30% jek utk disiapkan...seminar lak semua reflections n critical review dah uptodate-tgl tggu ms nk submit, kerangka utk mini research pun dah setel tggu ms nk launch!, DOE plak ngn first presentation..pun dah setel..ni grup work ngn bdk iran yg gelabah x tentu psl..stress aku!!hahahah..tp dah setel..hopefully presentation t semua berjln lancar..amin..selasa 8hb ni present maa!!! hhahhaha..aku nk volunteer jd first grup la..bior cepat lege paler wotak aku...


Dissertation...khamis ni ade appoinment ngn supervisor..nk tunjukkan dia chapter 1 aku..ekekek..blom nk brape siap la chapter 1 tu..tp harap2 by khamis t..siap le..sbb nk g jumpe Dr azizah n tunjuk kt dia..n tunjuk skali kerangka utk lit rev aku...uhuk2... byk sgt yg aku nk lambakan..so mcm ade yg kene potong2 skit kot...


byk gak mende yg dpt aku setelkan ms coti semingguan ni..tp jgn citer le mcm mn hidup ku..bgn2 jek trus ngdap lappy..sambung keje...sib baik ade anak2 dara yg tlg kemas umah n setelkan adik2 dia... aku angkat buntot cume utk masak n solat..mandi pun waktu nak msk tido jek..syg ms woo...hahahha...tambah2 lak hujan2 lagi le aku x mandi!!! ekekeke..eh...tp aku x busuk ye..cume ade bacin2 skit la..wakakakka....


cite2 nk siapkan gak skit grup eseimen SLA n LTM... tp cite2 x kesampaian sbb menjelang hari khamis bdn aku dah x dpt nk bekerja...gile migrain dtg..hampir2 aku igt barah otak ke hape..wakakak...cube tido pun x hilang..last2 korang tau hape?? anak dara aku sapukan flanil kt medula oblongata aku..magik!!!bgn tido hilang ko pening senget aku tu!!! akakka..bagus2...pastu nk try sambung keje..oppss...no2...kate paler aku...dia mcm nk menangkap balik migrain tu...aku pun pelik..jrg sesgt le si migrain nak hinggap semula dlm ms terdekat...so pk punyer pk punyer pk...ape yg x kene ngn bdn aku ni???

kalo takat keje under stress...hey come on la...I WORK BEST UNDER STRESS ok!!! hahahha...kan ke dah biase stress2 ni...so aku tepon le Dr House...eceh...disebabkan dia jauh..so dia cume bleh bg diagnosis dia jek pd aku tanpe melihat keadaan sbnr aku..cewahhh... dia kate..."KO TU TERLEBIH CAFFEIN!!!ASIK HANTAM NESCAFE LATTE JEK!!!U NEED SUGAR!!!UR BRAIN NEED SUGAR!UR BODY NEED SUGAR!!" eceh..pandai lak Dr House cakap melayu nih!!!


ok..tu citer rekaan aku jek..sbb rindu gile babeng nk tgk House...so itu lah yg aku discover berkat dr experience aku tgk citer house almost everyday..dulu laaaaaaaa....bdn aku perlukan sugar....

org kate kurangkan sugar...tp kawan2 aku pun tau...aku mmg spisis kene minum air manis...'milo manis ye!' ... heeeeeee.... rindu seh nk ckp gitu kt kak yah or abg timah sari! tu la..dah lupe nk consume mende manis...so aku g kedai beli cekelat cadbury 2 tongkol..hamik ko..puas geget cekelat...tu yg harini dpt tido nyenyak...n bateri dah full balik!!! hek hek...POWER RECHARGED!!!!



ok so plan bergerak semula...la ni target siapkan chapter 1 n critical review SLA yg lg 30% jek tu...huhuhu... pastu bakal menyusul chapter 1 utk 2 grup eseimen tu...heeeeeee...tu mmg bhgnn aku tu...hek hek...siap mende2 ni..lege wooooooooo...poye....


Doakan aku yek!!! SEMOGA ALLAH BERIKAN AKU KEKUATAN, KESIHATAN & KEBIJAKSANAAN UTK MENGHASILKAN PENULISAN YG CEMERLANG!!!aminnnnnnn

Sunday, January 16, 2011

Jiwa Kacau ...

hurmm.... baru nak masuk minggu ke3 for this semester..jiwe aku dah tahap kacau bilau..tido x lena..mkn x kenyang (ekekkeke...asik mkn jek ni)... byk betol mende yg aku pk kan... bulan januari belum pun out lagi... tp aku yg rs mcm nk out lak...wakakkaka... hurmmm... klako lak bile tetibe aku rs nk meluahkan penat paler wotak aku kt blog ni....

ritu aku duk kecoh2 sbb xtau psl mende alah pre requisite subjek yg aku kene amik tu... humang aih betol..bukan takat 3 pre req subjek jek yg aku kene amik..6 ko! haaaaaaaaaa...hamik ko..mmg struggle gile2 le aku sem ni... jgn aku jd gile kang udah le yek....

so sem ni aku challenge diri aku...aku amik 4 core subjek! 3 darinyer mempunyai final exam yg membawa markah 20% setiap satu ..manakala 1 lagi..xyah final exam tp...100% bergantung pd mini research n presentation yg akan kite conduct utk 14 minggu... glup! nama dia pun seminar... so kene wat seminar le utk mini research tu... yg 3 lagi tu..ade 1 assignment review yg membawa markah 30% dan juga group research (again!) yg membawa markah 30%... selain dr weekly reflections dan juga quiz......................................................... haaaaaaaaaaaaaahhhhhhh..hamik ko!

ok..tu blom kire aku punyer dissertation yg kene completekan chapter 1,2 dan 3 seblom week 10 nanti ye! ya ALLAH... bantulah hambaMU ni..permudahkan lah perjalanan menuntut ilmu aku ni...


so aku plan..siapkan semua individual assigment seblom week 5... takat ni..aku baru wat 1 dari 3 individual assignment n baru siap dalam 40%... hopefully by next week dia bleh siap 70% so aku bleh launch dia punyer comparative study kt kolej aku... so t kene mintak keje sama En Vios and all English lecturer yg wujud kt situ...


aku gak harapkan dapat siapkan chapter 1 dan 2 utk dissertation aku seblom week 7 menjenguk..sebb week 10 aku kene bagi draft ke my lovely supervisor Dr Azizah... tu plannyerrr....


oh ya... subjek prerequisite utk fakulti aku akan hangkut 3 dlm sem depan! sem ni aku amik subjek prereg utk program..sib baik dr 3 subjek aku cume kene amik 1 jek..tu pun thanks to the lovely Dr Masdinah n Dr Hanita yg sgt membantu utk mempermudahkan segala urusan aku menghabiskan subjek2 yg patut! huhuhuhu...semoga ALLAH jek yg mampu membls js mereka...


so..there goes my HBO, CSI, Numbers, House, Biochannel, Turbochannel... huhuhu... xpe..xpe...sabo sabo... 5 bulan jek aku struggle ni... hopefully i can still keep my insanity through the end of the semester! chaiyokk!!!!


YA ALLAH KURNIAKAN HAMBAMU INI KEKUATAN & IDEA YG BERNAS UNTUK MENYIAPKAN SEMUA TUGASAN DIA NI.... amin...

Thursday, January 6, 2011

bLog uPdatE...yAhooo!!!!!!!!!!!!!!!!!

Salam allssssssss...... finally dpt gak memperuntukkan sedikit ms utk menghapdet blog ni....

ok... i summarise jek my story mory the morning glory eh....

1 - Hepi New Year semua!!!!

     Sempena ngn tahun baru..of kosss le ade azam baru kan..hek hek... azam aku tetiap thn mcm lebiih kurang sama jek..bajet kontrol...errrrrrr..tu bleh kire azam baru ke azam recycle? ekekekke..... yg penting aku mohon semoga ALLAH permudahkan segala urusan aku dan keluarga aku especially suami n anak2 utk tahun 2011 ni..aminnn...


2- Sesi persekolah bermula...

     Tahun 2011 ni..kak long masuk tingkatan satu... alhamdulillah..dpt gak dia masuk kelas KRK yg dia duk tringin bebenor tu..akhirnyer..terpilih gak dia masuk kelas tu..dah rezki dia kot..cume aku bgtau dia..jgn sronok sgt dpt msuk kelas KRK tu...kelas KRK tu kene perform tau! kalo x..kene tendang masuk kelas biase...hurmmm...pepandai ko le kak long..yg penting..ko g sekolah... heeeeee..... yg penting bile dah menjengah alam remaja ni..dah mula nk jinak2 ngn cinta monyet le bagai...jgn lupa ALLAH n jgn lupe belajo..ibu dulu pun penah remaja gak..so ibu tau le mcm mn rasenyer... moga2 ALLAH sentiasa melindungi anak2 ibu dr anasir2 n gejala2 x sihat...nauzubillah... kak ngah lak..proceed to thn 3...alhamdulillah...dpt masuk kelas pertama...mcm biase la dia tu...dia dah wat perjanjian dah..kalo mid year exam t dia perform especially maths dia bleh perbaiki dr B ke A...dia soh aku promise belikan dia baju tido princess...hurmmm..kopak lagi le maknyer ni kang! Adik lak...continue sekolah kt umah mak nor...hahahha...babysitter dia la!


3 - FOUR FLET........

        ALHAMDULILLAH x terhingga pd ILAHI sbb keputusan sem lepas aku sangat cemerlang...ya ALLAH aku tersgt le bersyukur atas nikmat n kurniaanMU YA ALLAH... x sangka dlm keadaan hidup yg agak messy aku start gak my first sem for master TESL... dgn otak berkarat dah 9 thn x g sekolah..ngn aku yg mencari momentum dlm kekalutan menguruskan anak2...n mengadaptasikan diri travel sejauh 116km..akhirnya segalanya membuahkan hasil yg lumayan... semua ni x kn mampu aku capai tanpe keredhaan ALLAH dan juga tanpa bantuan dan pengorbanan insan2 tersyg....many thanks utk En Dell yg berkorban zahir dan batin (huk2..) , anak2 yg sentiasa bekerjasama dgn ibu bila ms ibu perlukan some space utk wat keje2 ibu, kak nor yg tlg jg adik so aku dpt ketenangan utk g kelas, kak normah yg secara langsung or x langsung tlg tgk2 kan anak2 aku kt seblh umah dia ni, Huda n Zakiah my partners in crime for SMD class n leadership  class (for without u both i could never achieved n found my nemo), pd Farah yg tlg amik kak long balik sekolah, pd abg ijad (driver van sekolah) yg tlg hantar anak2 aku g n balik sekolah, not to forget pd my best buddy Siti Halimah yg aku tau she will always be there if i ever need help to manage my life!, pd kete aku yg sabor ngn aku sbb aku duk lanyak dia g kelas hari..ekekkek...pd lecturer2 sbb bg the best gred to me..isk..byk lgi kot..pd jln raya yg mmbolehkan aku g kelas elok2, pd apek yg servis kete aku..huwahahha....dah2 stop...senang citer pd semua yg telibat secara langsung or x langsung...doa aku semoga ALLAH saja yg mampu membls segala jasa korang..amin....


4 - Semester baru bermula....

     So pd 3 Jan haritu serentak lak ngn anak2 naik skool...aku pun naik skool gak... sem ni amik 4 subjek..termsk la dissertation tu...alhamdulillah..suprvisor tersyg dah agak approve la tajuk aku...errr...ni kire tajuk yg ke4 ye!heeeeee...finally!!! tu pun 'agak' approve tau!!! aku kene byk wat lit review so that ilmu aku nk persue tajuk tu strong n x bleh nk disangkal lagi..ehem2..bleh ke?arrrggghhh redah jek la...hek hek...sem ni aku amik semua core subjek..taf2 belaka...so utk org mcm aku ni.. i guess aku kene start membc lebih awal dr org2 lain lah! huhuhu.... sabo alin..sabo... 4 bulan jek.... bkn aku jek kene sabo..laki ngn anak2 aku pun kene sabo..termsk lah bbysitter anak aku...ekekkeke...sabo le.... 4 bln ni jek aku kene struggle gile2 babeng...pastu sem depan dah release skit..insyaALLAH...doa n permohonan aku pd ILAHI semoga aku n keluarga aku serta semua yg terlibat dgn aku dikurniakan kekuatan dan semoga ALLAH permudahkan segala urusan kami di dunia n akhirat...aminn..


YA ALLAH PINJAMKAN AKU KEBIJAKSANAANMU SUPAYA AKU BERPELUANG MENIKMATI KEJAYAAN DI DUNIA INI DAN SEMOGA AKU DAPAT MEMANFAATKAN KEJAYAAN ITU UNTUKMU...AMIN...


~wish me luck gengs~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...