Wednesday, June 30, 2010

roUte to mendAftAr sBagai pelajaR...

Akhirnya hari yg dinanti2 telah tibe...eceh..dah mcm nk menikah lak aku nih... hurmmm...ni la hari yg ditggu sejak beberape bln yg lampau... 30 Jun 2010...hari aku kene mendaftar balik jd student after 9 thn aku bergraduate dr degree...huk huk.. (bersedia...entry ni byk gambo jek..hek hek hek)


Aku gerak dr umah jam 6.35am..kunun mlm sblomnyer bkn main lg plan ngn kak long..kuor dr umah 6.15 am..anto adik pastu anto kak long ke skooll..last2 pg td..berjaya gak kuor..tp 6.30 lah..eheheh...


gitu gini..dgn jem sbb kul 6.30 pg tu rupenyer bas skolah lg ramai berbndign kenderaan lain..so aku start launching journey aku ke UTM skudai bermula kul 7.00 am gak le dr traffik light bwh bukit tuh..huhuh..timing tu... ODO meter pun aku dah set...nk tgk brape jarak yg bakal aku tempoh setiap ari pasni...


aku memula plan nk lalu airhitam-machap-simpang-kulai-skudai-UTM punye route...tp ditegah ngn En Dell..sbb dia kate jln tu lagi jaoh plus byk lori2 so pasti akan melambatkan aku...memula degil..nk gak lalu situ..sbb dgo kate lg dekat..tp after di momok2 kan ngn En Dell..aku takot lak..hak hak.. so aku ikot laluan alternative ..senggarang-rengit-benut-pontian-pekan-pulai-UTM...


ok..after about 110 minutes of driving..plus 2 cd lagu aku dah nyanyi..tu x masuk cd tu repeat beberapa kali tau..akhirnya..aku sampai gak ke uTM skudai tuh...huhuhu... kt sini le bermulanyer..gambo2 ye... hek hek hek..




memula masuk gerbang UTM tu..nyaris nk belok ke Tmn U..tp sib baik nampak signboard..trus belok kiri...jumpe lah gerbang UTM tu..tanye pak guard mn dewan Sultan Iskandar yek?? dia soh park kete pastu jln kaki...ok le..exercise skit...eceh...aku rs pasni mmg kene exercise byk le..tpt parking dia mcm jejauh dr tpt kuliah..aisey...

ok2...picture time..x sabo dia nih...jap2..skrol below yee...

ni kaunter pertama..dia check seme borang2 dah siap isi..n amik checklist.. aku xde dlm gambo sbb aku yg amik gambo ni...

ni le ropenyer borang checklist tuh...
ni pic parents2 or relatives or yg tersyg..yg dtg hantar anak2 depa..aku?xde...g sengsorang jek!sob..sob..sob..survival kunun nih..yah!yah!
ni??hahhhhhhhh.... ni my just met fren..hek hek..kwn baru!!!yippieeeee!!!!nak no phone dia..make sure hantar pizza hut kt ai dulu yek!!! *wink*
ni kaunter kedua..after dpt checklist..kene amik no giliran plak...aku no 205 yeee.....
pastu tros g kaunter 4..register leee....dia amik seme borang2 kite n check syarat msk tu fit x??
ni brader ganteng yg entertain ai...woohuuu..ai musti pilih kaunter yg ade si ganteng..ewah2...check nama ai de x dlm list...heeeeee..nama ai xde ...in fact buku tu x print page faculty ai... so kne tulis tgn jek..
dah setel register..dpt lee..mende2 ni..kalo kt tpt aku dia pgl induction package...ade beg le...notes pad n entah hape lg xtau lah..blom buke pun!
ok skip..kaunter 5 utk wat payment jekk..kaunter bursar..so x menarik..haha..aku lupa nk snap pic kaunter tu..so kite trus melepak d kaunter ni... matric card..yipppieeee!!!!pakcik yg snap picture tu bleh lak wat lawak ngn aku...nk tarok pic aku kt ruangan kembang setaman..huisshhh...xmo le haku..ada ka...pehtu jenuh aku senyum x disnap2...last2 kene snap 2 kali sbb first time tu muke aku herot sbb betolkan gigi..wakakak..musti huduh tuh..
tetibe jek tinger bionik aku ni terdgr sore org pgl.."alin!alin"..wow..paler trus toleh...hak hak hak...ade plak kaum kt sini...ngehheheh...tuh tuh..sominyer haila...my colleague kt opis..tetibe trase glamer jap...tp pdhal org lain xprasan langsung kejadian tuh..huk huk..x kire la..aku nk gak rs glamer jap...ngehegheg
 finally...dpt gak cri mangse snap pic aku..huk huk...ok cun???
nape aku snap pic ni???hek hek hek...dia bwk beg plastik parkson jek..x kisah hape pun..xyah nk bwk beg2 galas bagai...beg kresek *beg plastik* pun ok pee???
ok..last kaunter bile kad matrik dah siap...kene isi online survey...isik jek la ape yg patot...
kene wat medikel cek up gak kt UTM..so g klinik dia...ape kene mengene ngn 100 plus ni?? ni le aku tonggak setin sbb aku x dpt kencing...hahahha...nk amik air ape wat urine test...igt nk tarok air paip jek..x bleh lak..so kene gak pakse2 kencing...so kene le minum byk2..nk soh aku minum air mineral??jgn harap..hak hak hak
brader ni yg bg no giliran kt klinik tuh....huhuhu..brader ganteng lagi nih..hik hik.. *todi*
n finally g x-ray...cek n kire tulang2 rangka aku cukup ke x... dokter kate..cukup..so bleh blajo kt UTM ni... :D
seme mnde setel dlm jam 1.30 pm... trus nk balik dlm keadaan lapo tahap mentibang...so igt nk venture gak jln skudai-kulai-simpang-machap-airhitam-prt raja-bp... nk test masa n jarak... the result...jarak dia beza 2km lebih jauh dr jln pg td, jln dia x best sebb tepi2 tu cume ade pokok2 sawit, byk kenderaan berat yg bwk selow..yg ni hampir nk mmbuatkan aku kene lenyek ngn GEN2 td...sib baik masih pjg umor..alhamdulillah..n jarak masa pun beza 10min lg lambat dr pg td...so..aku wat pilihan utk hari2 strusnyer..aku amik jln dr pontian jek lah...



 ok...last pic...plg aku ske...
taraaaaaa.....

MY MATRIC CARD....








penatt sgt sbb drive dlm 4 jam le harini...kaki n body ku baru nk adapt ngn situasi baru..so mlm ni x msk ye En Dell n  the Nurs...kite mam kt Noy's jek lah...ibu banjer le... ~out~

Tuesday, June 29, 2010

No GudbYe...

seMalam last day keje...
arini still dtg keje lagi...ngehehe..
kemas2 brg yg skit2 lg ade yg tertgl..
setelkan ape yg patot...

sok dah start nk g registerkan diri sebgai student..
mcm rs ngeri pun ade gak...
mcm2 rase ade...
bleh go ke aku ni??
aiseyyy...

plg sedih bile nk tglkan my work station tuh...
yg kt bwh ni... lg sedih nk tglkan dia...
kene dilit seme history n memeori aku selama 9 thn menternak kt situ..

PC aku kt opis...



macam2 ade dlm tu..
set soklan?
lirik lagu?
lagu2?
muvi gala?
resume?
kabo jek la...
virus pun ade!!!hehehhe
tp virus aku seme mesra2 ngn aku tau!!
blom penah menyusahkan aku lagi takat ni..

plg mls bile seme kwn2 ngn pelok2 n say gudbye td..
alaaaaaa...jgn le mcm tu...
aku ni nampak jek taff..hek...hek
tp kalo gudbye2 ni..hati aku jelly lah..
kang nangis2 x tentu psl..
dah le aku ni kalo nangis burok!!!hekhekehk

so td...xmo salam2...xmo pelok2...
xmo say gudbye...
aku balik td pun cabot jek...nyorok2 after seme mende dah setel..
hahahah...cume tglkn text kt status skype aku..

"xnAk saLam2...xNak saY gUdbYe... 
juSt.. i'LL c Ya aGain LatEr...
n wiSh me gUdLucK!!"


ape pun..aku dpt adiah...hehhehee...


heeeeee...dpt beg...kwn2 aku mmg tahu jek aku ni gile beg...ekekkeke...



THANKS FRENZSS!!!!!
LoVe u aLL tOO much!!

The Jealous NuffNang...

Ingat x entry aku yg lepas???
Bile aku ngadu2 n merungut2 psl nuff yg sampai ati tarik status Glitterati aku??
Thanks pd seme yg komen...
Yang paling jelas aku dah hantar ticket pd Nuff helpdesk..
dan berdezupppppppp dia pun  membalas....
dah haku hagak dah.... ni kate nyer...

Hi Zalina,

Glitterati membership is an automated process. It\'s given automatically to a blogger\'s account if all his/her blog(s) registered with us serve Nuffnang ads publicly at all times and none from our competitors. In addition to that, the registered blog(s) should also be active and has at least 1 visitor in each day or else our crawler will mark it as a spam blog and this will affect your membership status. Should your blog be free from any conflicting activities, you\'ll receive your Glitterati membership in 4 days time.


Your membership status is affected by codes from Youthsays.com . Kindly remove it and you\'ll be Glitterati again in due time.


Cheers,

Robb Chew
Blogger Relations Executive

Nuffnang Sdn Bhd



wakakkakak....nampak tuh!tuh!tuh!!
aku siap besokan lagi reason dia kate nape status glitterati aku di rampas!!!
jeles betol ko ni nauff..padahal aku cume tulis entry ciput jek info psl youthsays tuh..
ko ni mcm laki yg teramat jeles la nuff...hak hak
bile ko jeles jek..ko x balik umah..ko majuk beriye..
sampai tahap kunun2 ko x kenal aku..cettt...
hakhakhak

xpe la nuff...sbb aku syg amat kt ko ni..aku pun menurut le nasihat ko tuh..
aku dah hilangkan link2 ke youthsays tu... cume tgl gambo dia jek..
xkan le gambo pun ko nk jeles kot?? haihhhh....
T____________T


Monday, June 28, 2010

Sampai Hati Ko NUffNang!

Sedey...
sbb NuffNang tarik status glitterati aku..

ape salah aku??
hah?
hah?
hah?



adekah sbb kt side bar or banner aku ade iklan dr kompeni lain??
cube check???
hurrmmmmm................
mcm xde jek???

or..ade kah sbb aku wat entry psl YouthSays ke??
tu cume informative entry jek..
xde lak aku tarok banner2 iklan youthsays kt mn2 bhgn blog ni??


sedey woooo....sampai hati nuff wat aku gitu...
nape ek??? ape salah aku ni??? tlg bgtau skit??

mcm mn aku nk dpt mcm ni??? huk huk huk...

Rambut Rosak??

Rambut korang mcm mn?
Kerinting? Lurus? Wavyy?? Berketak2??
Penah x alami masalh rambut gugur or rambut bercabang or 
rambut kering tahap mcm dawai?
hah...rambut aku spisis yg lurus... tp semenjak dah tua2 ni..
pehtu campor lak ngn mls nk menguruskan rambut...
hamik ko..rambut aku jd mcm ni..
.......
..........
hah...lebih kurang le tu..cume yg atas ni terover buruk lak dr rambut aku.. hak hak..

lagi memburukkan keadaan rambut aku ni berbuah2 n bercabang2..
waduh2...
tu la kesannyer kalo dah mls sgt nk sapu bby oil kt rambut
or tahap mls sgt nk bg conditioner kt rambut...
kalo aku bg syampoo kt rambut pun dah kire baguih weih...ngehhehehe...

so..actually walaupun rambut aku ni mmg tahap cerewet...
aku ade petua utk cantikkan rambut...ngahahha...

penah dgr psl daun lidah buaye??
mcm ni rupe dia...
......
.......
hah..mcm nilah rupe dia...

tanam le kt umah..snang jek nk idup..
plus...dia ni bagus utk rambut tau!!!
amik pokok ni..pastu lendir dia tu..korang wat gosok2 kt rambut...mcm syampoo..
direk jek tarok kt rambut...kompom..rambut tu akan kembali lembut...
mcm pakai conditioner...malahan lg elok sb xyah nk gune syampoo lg dah..

lendir dia ni bagus gak tau utk gosok muke yg ade jerawat 
or kalo korang ade mslh kulit kering sbb mls nk minum air suam...
nguahhahah...aku le tuh...

pokok ni le penyelamat rambut aku...
heeeee....aku carik dia ni bile aku rase rambut aku dah tahap buruk sgt...
or..muke aku dah tahap mengelupas ngalahkan org yg gune produck bleeching lak
effect dia agak sudden gak tau...gune le kerap selama 3 hari...
pagi, tghari, ptg, mlm...korang gonyohhh jek rambut or muke korang ngn lendir dia tu..
kompom cantik berseri2...ngehehhe...
eh.. ni bkn rekaan tau!!! first hand experience ni!!

tp...mcm biase le...kene rajin...
kalo takat buat time2 terdesak jek...
mmg mcm tu gak le jd nyer...

huk huk huk..
~ out~

Friday, June 25, 2010

YouthSays sudah menular!!!!



Ape dia YouthSays ni??? Mai tgk ape mende ni...setelah aku ringkaskan mengikut kefahaman aku lah kan??


1. YouthSays ni adalah platform utk bg rewards pd ahli2 nyer... mcm nuffnang gak le kot.. ade ads..klik ads..dpt income...tp membership ade limit umor... kalo muda sgt..blom 15 thn..or tua lebih dr 35 thn..x bleh join YouthSays.. lain ngn nuffnang le...

 2. Reward atau ganjaran tu dtgnyer dr surveys yg dihantar oleh advertisers..yg mn kite kene le menjwb surveys tu, iklan2 yg ditygkan di blog2 kite atau ape2 aktiviti yg melibatkan kite...depa invite kite..kite join..kite dpt income.. gitu le kot..yg aku fhm lerr...

3. Ok...mcm mn nk dpt ganjaran ni yek?? Senang jek..kate dia..: 
  •  Online Surveys - Jawab online surveys yg depa send pada korang..
  • Online Advertising - Sebarkan citer2 psl produk baru, ajak kwn2 join produk baru...seme tu berbyr! syok x?
  • Campus - Hah..ni utk pelajar le..ade company yg mmg nk sponsor pelajar wat program ape2..aktiviti2 akademik la kot?? bagus ni! in return..kite pomot la produk depa along the way tuh!! 
  • Community - hah...yg ni mcm social network yg lain lah function dia...kite dpt kembangkan network kite..berkenal2an..etc...
 4. Ape jenis reward or ganjaran yg depa bg yek?? Ni jawapan nyer..
  •   cash
  •   prizes like laptops, iPods, cameras, concert & cinema tickets, 
  • product vouchers, 
  • a car and much, much more! 

 5. Kenapa YouthSays ni wat mende2 ni ek?? Sebab katenyer depa ni percaya..generasi muda-mudi (youth) skang ni byk idea yg creative, innovative dan mcm2 tive lagi lah..so depa ni nk jd pemangkin n tempat utk org2 muda ni menabur idea2 depa la...menurut kate depa lagi..org2 muda ni byk influencenyer tau!! so depa nk gunekan youths ni la utk sebarkan idea2 menarik kpd semua...

6. Ramai ke dah join YouthSays ni?? dah lebih 200,000 dah...heeeee.... termasuk aku lah..huk2

7. Ok..peluang besh...mcm mn nk join??? hah..tgk bwh ni..aku copy paste jek dr web dia...heeee...klik..klik..
  • You can join YouthSays.com in just 1 step.
    Simply click on the “Sign Up Now”  kat website youthsays... (kene edit ngn nuffnang ni..)
    Fill in your regular email address.
    (tip: provide the email that you often use or check so that you will not miss out on any exciting opportunity)
    Within 10 minutes, you should receive an activation link in your email inbox.
    Just click on that link and follow the next steps to activate your YouthSays.com account. (in case you don’t get the activation email in your inbox, check your junk mail. It might be hiding there)


     
p/s: aku dah join... sambil bg opinion..sambil dpt duit... sempat lg join sblom umor 35 thn..so kirenyer aku ni masih youth lah yek?? hek hek hek... *shy2 cat smile*

Parenting topic : Kisah & Tauladan

Cerita ni dipetik dr sebuah blog bertajuk  



Terkedu…!!!!
Itu saja satu perkataan yang mengambarkan perasaan aku saat aku mendengar kisah yang diceritakan teman. Aku tidak mampu untuk berkata, marah tak mampu aku zahirkan, tapi sedih yang teramat rasanya..

Kisahnya :

Nini bekerja disebuat pusat asuhan di kawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu di X . Pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada. Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah pada satu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi terserlah ketampanan wajahnya seiras wajah si ayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norish yang juga sangat comel dan cantik.
Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.

Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.

Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.

Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.

Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.

Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.

Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.

Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cuma yang tinggal seluar dalam!!!
Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.

Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya,

“Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu”

!!!!!!!!!

Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukarkan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.

Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok ,tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan ‘jiwa’ Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.

Moral : Sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bila yang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.

Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2 yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang..




p/s: ngeri seyy bc entry ni..anak2 aku seme pompuan lak tuh!!!

Funny Pictures..

Hujan2 ni xde idea lak.. jom tgk gambo jek!!


ouch!!! bleh mandul mcm ni tau!!!

  







Ads for everyone!!!






eVeryThing Is jUst WEIRD!!!!





Side Income Through Writings

Nowadays information is power, the more information you have, the more powerful you are. This is what I believe. People are always looking for information. The net is considered the most user friendly, trusted,and also the most easily accessible source of information. 

Many writers whether the professionals or the amateurs use this information gateway as a tool to disseminate their ideas; that is through writings.

Advertisers also take this chance to promote their products. Through popular websites where people gather their writings to be read such as the e.How, Squidoo, Ecopywriters and Life123 , companies are willing to pay the authors for the adverts banner posted on these webs. This is where writers who love to write or people who love to share their thoughts are being paid! This is also where side income earnings will flow in their pockets every months.




Earnings through writing is quite easy. Just write what you know most, spell check your writings and submit to those websites. Plus don't forget to promote your articles so that people would come and read your articles!

ENJOY WRITING!!!

Thursday, June 24, 2010

Peterpen ke Peterporn???

ok...actually aku tgh tawe guling2 ni....
gile kentang punyer klako ngn perkataan ni....

PETERPORN...
hahhahah...tu nama baru utk ariel dr kumpulan Peterpan yg popular ngn bidio2 pornnyer lately...


aku rs kelako lak ngn nama kumpulan tu yg dah dituko....
kesian pun ade gak le...sbb ahli lain x bersalah pun...
pasni kalo tgk kartun peterpan tu pun kompom tingat 
PETERPORN....



PETERPAN

Vs

PETERPORN...


Macam Mana Nak Hidup Berjimat???

Economic downturn kate omputeh...org melayu lak kate... ekonomi merosot... tu lah yg terjadi skunk...


Macam mana nk hidup berjimat cermat ni?? Hahhhhhhhhhh..... kat bwh ni aku listkan cara2 dr pembacaan aku tru e.How.com...dgn sedikit penambahbaikan dr aku...huk huk


Langkah 1:
Senaraikan perbelanjaan korang... or kalo korang mmg spisis x reti wat senarai mcm aku lah hek hek...korang bleh lah wat senarai ape mende yg korang dah beli dlm minggu ni..pastu tgk balik senarai tu..maybe ade yg bleh di cut kot??mcm mende2 yg kite actually xyah beli pun x mati kan? so next week..please cut kos yek??? hek hek


Langkah 2:
Kalo nk beli brg2 tu...browse dulu le kt tenet..kdg2 rege beli online ni lg murah..or g le compare2 rege sana sini dulu..cari yg plg murah le...jgn main terjah beli jek..

Langkah 3:
Tolong switch off brg2 letrik kalo x gune yek!!haaaahhhh...lampu2 or kipas or aircond tu...kalo xde org kt area tu tlg le offkan yek..heeeee....jimat letrik maknenyer jimat le duit nk bayo bill..lgpun..bleh kurangkan pemanasan global kan?

Langkah 4:
Ok..potong Astro...hahahhaha....cut kos le katekan...nguhahah...or kalo xnk potong trus... maybe buang le HBO tu..Sports channel yg mahal tu...amik yg basic2 jek..bleh kan?

Langkah 5:
Dapatkan kupon2 percume...kalo mkn fasfood tu kn ke selalu ade kupon kt paper kan??or beli brg2 at a discounted rate la... beli ms rege tgh murah ke..ms ade sale ke...beli baju bundle ke???heeeeeee...

Langkah 6:
Makan kt umah...masak sendrik..jgn asik mkn kt luor jek..g keje tu bwk le bekal..hihihi...yg ni aku dah buat...kompom bleh jimat 200-300 gak sebln tau!!!


ok..setakat tu jek langkah2...wat ms ni..aku mampu ikot langkah no 6 jek tu...tu pun blom tahap total elimination..hak hak...cume dah krgkan dlm kadar 70% gak le dlm kehidupan aku...mmg jimat..bygkan le kalo aku bleh ikot seme langkah tu...huhuhu...byk tu aku bleh kumpul!!!





penah tgk kartun atashinci??? mak dia tu mmg penjimat orgnyer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...