Tuesday, July 23, 2013

Berikan kami kekuatan ingatan ...

Adakah kita menjadi semakin pelupa?

Adakah kita menjadi semakin alpa?

Adakah kita menjadi terlalu mementingkan diri?

Adakah kehidupan di masa kini terlalu menekan?

Adakah kita terlalu mengejar kemewahan?

Adakah kita terlalu mementingkan harta dan wang ringgit?

Adakah sistem kekeluargaan dan kerjasama antara suami/isteri di masa kini harus disemak semula?

Apakah yg harus kita lakukan?


Reasons behind the Forgotten Baby Syndrome

Monday, July 22, 2013

The Forgotten Baby Syndrome ..

Ya ALLAH

Aku bermohon padaMU

Jauhi aku dari sifat pelupa..

Lupa pada perkara2 yg terpenting dalam kehidupanku

Lupa untuk melaksanakan amanahMU di muka bumi ini..

Ya ALLAH..

Kehidupan di akhir zaman ini sememangnya semakin menekan

Arus kehidupan yg terlalu pantas

Mengharapkan manusia utk sama2 berkejar mencari

Kejayaan di dunia

Berkejaran mencari wang untuk menampung kehidupan di dunia ini

Tapi Ya ALLAH

Semua itu kami lakukan demi menjalankan amanahMU,

Demi menjalankan dan melaksanakan amanah yg telah KAU berikan

Demi memberikan yg terbaik utk amanahMU itu..

Oleh itu YA ALLAH

Aku bermohon ....

Hindarilah kami - KAUM IBU - dari sifat pelupa....

Amin...

Wednesday, July 17, 2013

Blogger ...

Bila dah start menulis blog
Start lah jugak blog walk

Bila dah start blog walk
Start lah gak jenguk2 blog
Blog yg byk generate income
Kayenyer...

Seronoknyerrr
Ada yg jd fulltime blogger
And generate income more thn RM10k/month
Kaye kan?

Tp depa mmg impressive
Sgt informative
At least aku bleh enjoy bc blog depa
xkire lah berkonsepkan ape
Family?
Everday life?
Resepi?
Tutorial?

Best2...

Tapi aku berblog just for fun
Saje nk menaip...

Tuesday, July 16, 2013

Glitterati

Baru nak marah nuffnang

sebab tukar status aku dari Glitterati to Non- Glitterati...

ape yg best sgt ngn status Glitterati dlm nuffnang?

alaaa....walaupun aku bkn blogger tegar

tapi status tu sgt penting utk aku...sbb...

bila kita ada status Glitterati dlm nuffnang..

kita dpt priority utk iklan2 yg muncul dlm blog kite..

syok ke ade iklan dlm blog?

syok la...walaupun utk blogger picisan mcm aku ni cume dpt 2-3 sen je..

tp bkn sbb sen2 tu sgt pun... sbb aku ske tgk status Glitterati tu kat tepi nama aku dlm nuff  :D

and aku ske tgk ade iklan2 muncul kt leaderboard n kat sidebar blog ni..

nampak meriah kan?


Dari Sahabat Untuk Sahabat..

-->
Pesanan untuk sahabat:

 
1. Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. Pastikan kita & sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku.
 
2. Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul.
 
3. Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat spt tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.
 
4. Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat atau hutangnya usah ditanya.
 
5. Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau hubungan suami isteri sahabat.
 
6. Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya. Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.
 
7. Jangan membuat muka belagak dan sombong, atau menghentak hentakkan kaki dan barang bila kita membuat kesalahan supaya kesalahan itu dapat menutup kesalahan kita.
 
8. Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.
 
9. Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya. Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa memikir kesannya kepada sahabat kita.
 
10. Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat. beri peluang sahabat bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan & kita hanya menyekat perhubungan dgn insan lain.
 
11. Jika salah seorg marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati.Jgn dibalas, berdiam & tunggu hingga dia reda & sejuk. Pasti hubungan akan kembali spt biasa. Manusia harus menerima hakikat setiap org ada lautan hati yg pasang surut.
 
12. Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri. Jikalau dia mengomel, dengar & angguk. Itu lebih baik dpd membuat komen. Ia boleh memburukkan keadaan.
 
13. Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri dengan mengadakan cerita i.e. kekayaan, kecantikkan dan sebagainya. Bangga diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dgn apa yang dikurnia oleh Allah s.w.t
 
14. Jagalah hati sahabat sebagaimana kita mahu, sahabat kita menjaga hati kita. Kalau kita pandai menjaga hati org lain, begitulah sebaliknya org lain akan lakukan kepada kita dan begitulah sebalik nya.
 
Cuba periksa diri kita, adakah hari ini kita merupakan sahabat yang baik
untuk sahabat kita. Atau hari ini kita dapati sahabat kita makin menjauhkan diri dari kita? Tepuk dada tanya selera........
 
Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?" Rasulullah s.a.w. bersabda, "Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran."

p/s: (Artikel ni dipetik dari somewhere...tp sbb dah lama sgt bertukun dlm draft ...dah x igt amik dr mn..anyway...credit to the writer - whoever u are, where ever u are)

Friday, July 12, 2013

Penipuan Ngah ...

Kiteorg buat deal...

Kalo bleh thn x main game until 20 July 2013...

Ibu akan belikan tablet..one each..adik n ngah dedua dpt each one...

Tapi kene janji...x bleh main ape jua jenis game ms school day...ape jua jenis tau!

No handphone games, no PS games ... seme x bleh...

Bleh main ms hari cuti jek...itu pun after seme schoolwork dah setel and kasut dah siap basuh...

Both adik n ngah have to abide to the rules... either of them break the rules... the deal is OFF!

That deal was made on 3 July 2013 ...

It was a TRUST & RESPONSIBILITY trial...

Adik was trying very hard to stick to the rules...Ngah pun..even at times adik pujuk2 ibu utk main games kat phone ibu..kejapppp jek..kejappp jek katanye...

Tp ngah cecpat marah n remind her of the deal...

Tp akhirnya..ngah yg kalah rupanyer...

Walaupun cuba nk sorokkan dari ibu penipuan itu...ibu tau jgk...

Ngah main PS ms ibu xde kt umah... in between masa balik sekolah pagi n nak g sekolah agama...ngah onkan PS ... n main PS jap..

Mmg ibu x nampak..n ibu xtahu..tp ngah lupa..ALLAH nampak...ALLAH bgtau ibu...

Memula ibu tanya ngah x mengaku...

Tapi akhirnya..ngah mengaku...mmg ngah main PS ms ibu xde..ms semua org x nampak..ngah curi2 main PS cume 5 mins je... main PS dalam ketakutan... sbb ngah tau ngah dah langgar deal kite..

Ibu geram... geram sbb x dpt displinkan anak ibu..

Geram sbb ... antara adik yg asik memujuk ibu tu...ngah plak yg mungkir janji...

Geram ... tp ibu ampunkan ngah...

Tp ngah kene gak mintak ampun ngn ALLAH...sbb tipu ibu...

Bila kite buat salah...kite bersalah pd 2 perkara..
1. Pada org yg kite telah aniayai - kite kene minta maaf dgn dia...
2. Pada ALLAH

Ngah tanya...mcm mn nk minta maaf pd ALLAH?

Ibu kata...solat taubat 2 rakaat...


Pastu Ngah tanye.... sampai bila ibu nk marah? n bila bleh onkan balik deal tu?

hurrmmm...Ibu dah x marah...tp the deal is off...

Ngah kata kesian kt adik..adik x bersalah...ibu belikan adik jek lah...

Ibu kata...still the deal is off...sbb deal tu sbnrnye ujian utk ngah... pandai x ngah nk displinkan adik to stick to the rules??

Ngah tgk muka adik yg xtau ape2 tu...Ngah bgtau adik..the tablet deal is off...

Ibu tgk muka ngah penuh dgn penyesalan..sbb dia, adik pun x dpt tablet for her besday this year...

Thursday, July 11, 2013

Melatih anak berpuasa..

Tahun ni Nur Aisyah Insyirah akan start berlatih utk berpuasa...

Bermula semula cabaran seorang ibu utk melatih anaknya berpuasa

Last skali melatih Kak Ngah was about 5 years ago...

Adik...bgn pagi xde masalah...

Tp... dia punya lambat nk mengunyah nasi tu...ya ALLAH...org yg menyuap ni jek yg tau..

Menahan geram je sbb nk habiskan stgh senduk nasi mkn masa more than 30 mins...

Kak Long and Ngah dulu pun di latih berpuase since 5 years old...

Memula puase stgh hari sampai jam 12 noon... pastu after 1 week depa akn biase dgn rutin bgn sahur ...

After 1 week gak depa akn start lupa nk minta mkn bila jam 12 menjelang...hahahha...so time tu dah bleh seskit injakkan masa depa buka..

By the second week..dah bleh buka by jam 3.00 pm...

By third and fourth week depa dah bleh thn sampai jam 5.00pm...

Masa depa 6 years old...depa dah pandai puasa penuh...ALHAMDULILLAH...

si adik ...xtau le mcm mn... hopefully dia bleh jd as tough as the sisters...tp dia ni sgt le pandai memujuk!!!

Mulut manis mcm gula... semlm first day poser..jam 10.30am dah pujuk2 ibu soh wat nasi goreng!

Tp ibu wat dekkkkk je...hahahha...layan2 dia citer2 n leka kan dia ngn mcm2...until jam 12noon baru g dapur watkan nasi goreng..

Harini sekolah..xtau le mcm mn bdk tu kat sekolah...

 Itulah dugaan berpuasa saya thn ni...

Kata org Puasa Itu Ibadah...x namanya ibadah kalo x di duga ... hehehhee


SELAMAT BERPUASA SEMUA!


Tuesday, July 9, 2013

Saya nak start balik menulis blog..

Hai readers!

Saya dah nak start balik menulis blog dan mengaktifkan jari jemari utk bercerita and merepek di dalam blog ni...

Sila lah support saya....

Sila lah response to my guest book tu... sila lah..sila lah..

tu..tu..tu... guest book yg sebelah atas tu..kan ade button dia tu..klik lahh...drop your website too... cnfirm saya akn blogwalk nanti...


lagi satu...visit lah blog saya satu lagi tu...visit lah..visit lah..eh?eh?eh?

ni link dia MALAYSIAN ENGLISH FOR DUMMIES ...


TQ gengs!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...