Thursday, July 11, 2013

Melatih anak berpuasa..

Tahun ni Nur Aisyah Insyirah akan start berlatih utk berpuasa...

Bermula semula cabaran seorang ibu utk melatih anaknya berpuasa

Last skali melatih Kak Ngah was about 5 years ago...

Adik...bgn pagi xde masalah...

Tp... dia punya lambat nk mengunyah nasi tu...ya ALLAH...org yg menyuap ni jek yg tau..

Menahan geram je sbb nk habiskan stgh senduk nasi mkn masa more than 30 mins...

Kak Long and Ngah dulu pun di latih berpuase since 5 years old...

Memula puase stgh hari sampai jam 12 noon... pastu after 1 week depa akn biase dgn rutin bgn sahur ...

After 1 week gak depa akn start lupa nk minta mkn bila jam 12 menjelang...hahahha...so time tu dah bleh seskit injakkan masa depa buka..

By the second week..dah bleh buka by jam 3.00 pm...

By third and fourth week depa dah bleh thn sampai jam 5.00pm...

Masa depa 6 years old...depa dah pandai puasa penuh...ALHAMDULILLAH...

si adik ...xtau le mcm mn... hopefully dia bleh jd as tough as the sisters...tp dia ni sgt le pandai memujuk!!!

Mulut manis mcm gula... semlm first day poser..jam 10.30am dah pujuk2 ibu soh wat nasi goreng!

Tp ibu wat dekkkkk je...hahahha...layan2 dia citer2 n leka kan dia ngn mcm2...until jam 12noon baru g dapur watkan nasi goreng..

Harini sekolah..xtau le mcm mn bdk tu kat sekolah...

 Itulah dugaan berpuasa saya thn ni...

Kata org Puasa Itu Ibadah...x namanya ibadah kalo x di duga ... hehehhee


SELAMAT BERPUASA SEMUA!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...