Thursday, September 23, 2010

5 perkara TAK RASIONAL tentang Pengurusan Kewangan anda...

Korang ade x wat mende2 ni???

  1. Memberi tumpuan pd penjimatan SEN berbanding RINGGIT - cthnyer..kite pegi Carrefour n nampak ade TV LCD yg murah...saleeeeeeeeeeee maaaaaaaaaaa....kalo rege biase tu RM2k tp kali ni kite nampak dia dijual dgn 50% less...kompom la tertarik kan??so kite pun beli..tppppp.............bile balik umah...kire2 TV dah ade 4!!! heeeeee......wut to do???ahaksss...
  2. Tak Takot Menyesal - org kate menyesal dulu berpendaptan (dpt simpan duit..ade pendptan) ..menyesal kemudian takde gune...(duit abis kalo nk jual balik mende tu..ade ke yg nk beli???mesti kene jual dgn rege yg lebih murah kan??) isk..menyesal beli!!!
  3. Tak Terfikir PUn Pasal Kerugian! - masa membeli tu xde plak fikir psl kerugian Ringgit yg kite gunakan..yg kite nampak..or yg Carrefour soh kite nampak hanyalah..keuntungan sementara...(sementara kt Carrefour jek la kot?) ahaksss....
  4. Jeles!!!hahahha...yg ni mmg sifat manusia kot??? jeles sbb jiran kite ade TV LCD...so kite pun nk gak beli pdhal kite x memerlukan pun!!!TV flat skrin kite pun dah 42 inci walaupun cembung kt blakang!!!still nk gak ade TV LCD tu...alaaa...wat ade2 jek kt umah!!!ahaksss.....
  5. Penjimatan Jangka Pendek vs Penjimatan Jangka Panjang...errr...yg ni mmg selalu terkene batang hidung aku la....aku ske beli mende murah2 jek..hek hek..tp maklumlah..bile beli mende murah..cap kobis le plak..kompom le x brape nk tahan..compared to beli mende yg mahal skit beza dlm 20-30 hengget jek tp dpt bertahan sampai anak sulong aku kawin kan???hek hek..sellau kene marah ngn En Dell psl ni..tp still x reti2 gak nk insap!!!huhuhu

ok..korang ade ke commit ngn mende2 ni? hee...kalo aku..errr skali skala ade gak aku terbuat 2-3 perkara di atas...uhuk....*sob*sob* nak tobat ni!!!


p/s: fakta2 di atas adalah ehsan idea dr sini. aku cume edit n adaptkan ngn situasi semasa aku n kawan2 seangkatan aku..wakakakka....

TerLebih BeLanje ke???

ahaks...aku rase persoalan ni mmg akan muncul lah kan tiap kali pas raye....huhuhu..bile raye dah abis..duit pun abis...ade sesetgh org tu..kumpul duit spjg thn..hanye utk raye...after raye..seme duit abuh doh...huhuhu...menyedihkan bile..pas raye laaa...kite plg sesak gilos n tahap termangu2 tggu duit gaji masuk...bile gaji masuk terlalu awal..maka..awal gak le duit tu abih...aduh2....

ok..ni aku nk story..errr...story mory the morning glory yg aku bc dr En Yahoo article le...tajuk errrr...sile refer sini ye...citer psl sorang manusia ni yg berjaya byr hutang piutang kedit kad dia yg berjumlah USD100,000.. dlm ms 3 thn jek...ye betolll!!!! korang bygkan jek la..kad kedit hutang tahap sampai RM100k...ok..i repeat..utang kad kedit jek ye..bkn hutang rumah ke..kete ke...bkn2... tp points yg aku nk ketghkan kt sini..bkn psl hutang dia lah...psl mcm mn cara dia bleh byr hutang tu lah kan...n aku nk relatekan dgn realiti kehidupan kite kt Mesia..errrr...aku rs kalo topik hutang ni..general jek kot??
imej ehsan en Google lagi..... :D

ok..kt sini aku senaraikan ape yg aku fhm psl cara dia nk byr hutang tu yek??

  1. cut kos...kad kedit dia siap bleh byr yuran sekolah private anak2 dia..so dia tukarkan sekolah private anak2 dia ke sekolah yg lebih murah... so kalo kite kt sini...sesape yg byr tuiton fees anak2 gune kad kedit tu...errr....cari le tpt tuisyen yg byr murah2 jek ye!!
  2. stop makan2 kt luor, banjer2 geng kt luor, shopping bende2 yg x perlu..cth...handbag baru ke,baju baru ke,kasut baru ke..sdgkan kt umah ade lagi segerobok yg molek2 malahan ade yg cume pakai 2 kali je...errrrrrrrrr....t aku cek  lemari aku yek!!
  3. next...kalo ade duit jek..trus g byr hutang2 tu...dpt duit extra pun trus igt byr hutang dulu..jgn dpt bonus kang trus igt nk tuko hphone leee....beli baju baru laa...tukar spot rim la...ok2..stop..sile byr semua hutang2 yg ade dulu ye....
  4. digalakkan byr dabel dr minimum payment ye...kalo byr min payment jek tetiap bln..agak selow la nk lihat perubahan jumlah hutang dlm kad kedit..ni sbb kalo minimum payment tu mcm byr interest dia jek...errrrrrr...kene tgk balik ni...
  5. STOP gune kad kedit...heeeeee...of kos la..kalo byr n gune lebih dr membyr...harapan lee nk abih byr...huk huk
  6. Gune Cash or kad debit jek...bile kad kedit dah abis byr..trus potong..gune cash or kad debit jek..kalo xde cash or dlm kad debit korang xde duit...xyah le beli mende tu...berbelanje ikot kemampuan jeee....
  7. Stop g holiday...heeeeee...mcm no.3 td..ade duit byr hutang dulu baru pk nk g holiday...huhuh..kebykkn kite ni..ade duit igt nk g holiday..bile g holidy..tu yg swipe kedit kad derdesup desap..hik hik...beringat yeeeee....
  8. tidak di galakkan wat pinjaman lain utk kaber hutang yg ade ye...ni mcm gali lubang tutp lubang le...tidak di galakkan ye..sama jek...
  9. Digalakkan wat kredit transfer..maknenyer..transfer hutang dlm kedit kad lain..tutop kedit kad tu..n masukkan dlm kedit kad lain..dgn cara ni kite dpt jimat kos interest utk beberape buln...wahhh...bagus idea ni kan???
  10. Disiplin....wohuuuuuuu...tidak dinafikan...disiplin dlm membyr hutang ni sgt penting yeee....jgn sampai tertunggak n ikat napsu napsi tu ye...

so kengkwn..sesape yg ade mslh kedit kad tu...harap info ni dpt le membantu..renung2 kan!!!

Tuesday, September 21, 2010

Aspek Persaraan kite...

Pg td sempat nonton MHI...ade citer psl aspek persaraan...juruckp dijemput dr www.fpam.org.my ..timbalan pengerusi financial planning Malaysia..En Tan...err...nama penuh x sempat nk bc...or...nk hafal..heee...si Fetri yg interview..dia tanye mcm2 gak..tp di sebabkan En tan ni kurang fasih berbahasa Melayu..so..dia semcm x menjwb sgt soklan si Fetri ni...alahaiii...tajuk and isu yg menraik..tp malangnyer..kupasannyer kurang...tp aku rs..sbb dia lebih kepada nak pomot talk dia yg akan diadakan pd Oktober ni..talk psl isu persediaan persaraan ni le...(sile rujuk website dia ye,,utk maklumat lanjut)..

so aku plak tertarik nak diskuss isu ni..tp dr perspekstif aku sendrik la...yekkk....topik pg td gak menyedarkan aku ttg ape yg dah aku prepare utk persaraan aku sok?errr...aku xmo weih hidup sok tetua jd beban anak2...iye lah...aku ni bknnyer keje gomen..xde pencen...cume ade la wit kwsp yg x sbrape sen tu...huhuhu...kalo ikotkan sampai aku pencen sok..wit tu cume bleh bertahan utk aku hidup lagi lebih kurang 15thn jek tau!tu kire mengambil kire kos cume berbelanja sebyk RM1k jek sbln...cume duit mkn jek la...xde wit jajan or wit jln2...huk huk..sedey...

kat bwh ni aku listkan lah..mengikut ape yg aku fhm dr En Tan td...n mengikut ape yg aku sendrik prepare seskit utk diri aku la...

  1. Start wat pelaburan dr skang eg: pelaburan hartanah, dana2, equity etc
  2. Medical preparation eq insurans kesihatan, medical card etc : penting ni yek..memandangkan sok2 dah tua kompom asik sesakit jek... kalo amik insurans dr muda..kos byr bln2 lagi murah berbanding amik masa dah tua sok..plus...insuran sskang pun ade yg berbentuk simpanan gak..
  3. walaupun dah pencen sok..jgn benti melabur...truskan melabur tp amik lah pelaburan yg kurang berisiko..kang kene heart attack lak kalo tetibe saham jatuh n duit seme abis..baik2 nk hidop lagi 10 thn..tgl lagi 2 thn jek..ekekke..pendek umor...huk huk
so itu jek la preparation aku wat ms skang ni...dlm sibuk2 ngumpul rete utk anak2 dlm ms yg sama duk tunggang langgang membesokan anak2..kene gak ade preparation utk ari tua sok...tol x?



p/s: hurmmm...korang ade cara lain x utk disharekan???mai le kongsi2 idea...

Airmata Ibu Mengiringi Nur Athirah....

Dah kompom le sesgt aku ni gembeng kan??? blom pun si nur athirah g peksa pg td...air mata aku dah bergenang ms dia siap2 pg td...pastu ms dlm kete dia kol ayah dia...(En Dell x balik mlm td...keje lebih ms)..dia mintak maaf n minta ayah dia doakan dia..lg le airmata aku mcm nk menitik..dlm hati..dah besooo anak aku ni yek??

Masa dia trn dr kete td sempat lg aku jampi2 skit umbun2 dia...heeeee...ala...bc le doa yg dedulu mak aku pun wat utk aku..dulu aku nk g peksa pun mak aku wat gitu gak..heee....rs mcm nk tggu jek dia sampai abis peksa...tp xbleh le lelama..byk lagi kete nk amik giliran hantar anak dia..heee...xbleh le aku nk konker tpt park tu kan??so bergerak le gak pulang ngn berat hati...huk huk..pun airmata dah bergenang...cecpat lap sblom kak ngah nampak lak..kang x henti2 lak aku kene menjwb soklan dia kang..jenuh!!

so..gitu la..anak aku sedang berjuang ni...first day of UPSR...moga2 ALLAH terangkan hati dia n permudahkan segala soklan yg dia hadapi...mudah2an dia mendpt kejayan sebagaimana yg ALLAH berikan pd aku dulu ...ms aku UPSR dedulu la... ai dpt 5A tau!! hik hik...

hurmm...bile tgk dia 2-3 hari ni..especially semlm...nampak dia semakin matang...betol la..peperiksaan penting mcm ni actually membuatkan anak2 kite semakin matang...matang bile dia menjd takut n kecut perot semlm...ahaks...semlm dia sakit prot..cirit birit ..bkn salah mkn ke hape..tp more on penyakit psychology...aku rs dia takut yg amat sebb esok nk peksa...tu yg sampai sakit prot n cirit birit..so ape yg omak dia ni bleh buat ialah... buatkan air teh pekat..pastu bc le jampi2 skit kt dlm air..sesambil doa kuat2...hahaha ni actually saje bior dia dgr..so hati dia akn lega skit..aku doa.'YA ALLAH KURNIAKAN ANAK AKU KESIHATAN YG SEMPURNA SEBAB ESOK DIA NAK PEKSA,JAUHKAN PERASAAN GUGUP & TAKUT DIA..BERIKAN DIA SEMANGAT & KEBERANIAN UTK MNGHADAPI PEKSA"...yg magiknyer..after that trus sembuh!!! ahakss...

actually bkn dia jek yg takot..aku pun takot gak bg phak..ahakss...tp tawakal jek la...usaha dah dbuat...segalanyer terserah pd ALLAH pd segala ketentuanNYA..plus kene selalau igt..apapun yg terjadi pd kite..itulah yg TERBAEK dr ALLAh utk kite..so..kalo kite rs ape yg kite dpt tu bkn kehendak kite...just..adjust n enjoy!!!!

Monday, September 20, 2010

wakakaka..page Rank aku...

heeeeeeee..... blom mula bicara lagi aku dah menyeringai nih..iye lah...td browse sana sini..blogwalk le kan...tgk2 page org lain..sronok..ade yg dpt ribu2 pengunjung...alaa...x kisah le...aku bkn kisah hape ade ke x org bc blog aku..seske jek...pastu nampak le satu mende ni...PAGE RANK...huwa...mcm best..so aku pun gatai2 le klik...

pastu dia soh le aku masukkan url address blog aku ni..ekekke..iye la..nk check ranking ke brape weih..nguhahahha.....nk tau ranking aku...huhuhu...ngalahkan riki heikonen punyer rank dlm F1 tau...gile punyer tangga teratas...ok...no ape sblom no 1??? hurrmmm....


terer kan? page aku kire yg plg atas wooo.... rank dia...0! hak hak hak...

Web Page URL: http://alinworld.blogspot.com/
The Page Rank:


- 0/10
(the page rank value is 0 from 10 possible points)
 
 
heeeeeeee....hasil ehsan En Google yek!!!

Jadual Peperiksaan UPSR 2010 dan Tips untuk ibubapa | Denaihati

Kepada yg berkenaan....heeeeeee....termasuk aku lah tu..sile bc entry En Denai ni yek...sesgt leeee bergune...GoodLuck ye!!!

Jadual Peperiksaan UPSR 2010 dan Tips untuk ibubapa | Denaihati: "- Sent using Google Toolbar"

DiLema & KriSis RoaD tAx & InsUranS kEreTa...

hurrmmm...ni lah tajuk yg aku nk nyambung dr tajuk psl cukai2 sblom ni..alaaa...yg ms aku nulis psal Miskinkah Mesia? tu..igt x?... ok..mmg aku ade kate cukai LHDN kt mesia ni agak murah n x membebankan..ye betoll...tp yg aku rs nk bangkang ni..errr...dr dulu lg nk bangkang..hee...tp xde sape nk dgr ...ialah ttg insurans kete...huhuhu..

Roadtax gomen dah kurangkan..alhamdulillahh...murah jek byr..tp mshlyer..kalo korang nk idopkan roadtx..korang kene gak pastikan insurans kete korang tu idop..in other words..sellaunyer..kite ni..yg tahap x brape mampu nk byr ialah..insuransnyerrr!!!! bkn roadtaxnyerr...betol x?

Bygkanlah..kalo ms nk raye plak tu..roadtax korang mati...errr....ni aku bg cth aku ni...kekekkekek..elok jek nk raye..roadtax aku mati..hekkkkk...roadtax murah jek..RM90..tp............... insuranyer ya buk...ya amattt..RM1100..tu after 55% NCD ke hape...hurmm..pastu kan..bkn ape...mendeni pun penah berlaku kt hubby aku...penah le kete ijau dia tu eksiden..alaaa....kemek le gak depan tu..pastu bocor le gak radiator tu..pastu nak le claim insurans kan...korang tau wut??? insurans cume nk kaber RM1200 jek...pastu dia bwk g jumpe mekanik ke hape..kire  bengkel panel le..kami tanye le..nk betolkan ape?dia kate..owhh ni cume ketok balik n cat jek..radiator yg bocor tu pun cume tampal jek..x ganti ye...kalo nk ganti..kos lebih dr RM1200 tu n kene byr sendrik!! yg lg best ialah..after claim tu t..seme diskaun NCD hilang lenyap mcm tu jek..so nest year kene byr full balik..no diskaun!n finally hubby aku boring..dia xmo claim..n dia wat sendrik everything...plus ganti seme radiator, tukar disck break, tuko bumper depan tu..seme dgn kos RM800 jek!korang bygkan le...

so isunyer kt sini kan..kite diwajibkan amik insurans first party..kunun2 utk kaber kalo2 eksiden..ok la..kalo x eksiden??? maknenyer RM1100 aku tu sedekah jek la yek kt org yg dah mmg kaye?plus..kalo eksiden remeh temeh mcm kes En Dell td tu..maleh nk claim..sbb kalo claim walau sehinggit jek pun NCD tetap abis n kene byr full next year...so rs rugi n kebykan kite kompom wat sendrik jek kan?so kos tanggung sendrik..alangkah baiknyer kalo RM1100 aku tu aku sedekah kan pd fakir miskin kan???

maybe yg eksiden tahap extrem tu baru le berbaloi kalo nk claim...ms tu ntah aku ni idop lagi ke x???hak hak...kalo dah namanyer eksiden tahap extreme...fhm2 jek la manusia2 yg ade dlm kete tu kan??aishhh..NAUZUBILLAH...

tu la masalah yg dr dulu aku duk pk n x bleh wat ape2...wakakakka...aku nk gak cdgkan..nape x dibuatnyer insurans yg cume bayo sekali jek..iyelah..skali harung..mcm insurans utk ASB loan tu??insurans utk pinjaman peribadi tu?? xbleh ke difikirkan begitu??so byr skali jek ms nk beli kete..dah tu..selagi kete tu kite gune..or dia kaber le brape kos or rege kete tu..aku rs gitu lg mudah n elok serta x membebankan manusia yg mcm aku ni kot?

i wonder la..kt ober the sea tu..kete kene ade insurans mcm kite ke???ade sesape yg ade experience duk kt obersea n ade kete kt sana?share la info!!!!

Pekerjaan yg paling dikehendaki di masa hadapan...

Ok..ni mende yg aku bc dr yahoo...article ni diceduk lak oleh En Yahoo dr majalah Fortune...kalo nk bc original version bleh g sini....tp kalo mls...ni kt bawah aku dah summarisekan utk korang...heeeeee...lai2 mari baca...

Senarai kt bwh ni adalah bidang pekerjaan yg paling dikehendaki di US utk decade yg akan dtg...errr....dekad akan dtg tu maknenyer dlm thn2 2020 lah kan?..ok..mai2...maybe bleh gune gak info ni utk bebdk yg tgh pening nk pilih jurusan ape masuk U sok kan??

1. NURSE
pic ehsan TheStar Online


2. Network Systems and Data Analysts



 

 3. Software Engineers


 4. Biomedical Engineers


 5. Accountants and Auditors

6. Veterinarians

 ok..tu la semua senarainyer....so kalo kt Mesia ni..kalo korang takat nk keje kt Mesia jek la kan..aku rase..dr pengalaman aku menceburi bidang ni lah kan..eceh...aku rasa ade byk ruang lagi utk pekerjaan2 lain kt Mesia ni..t kalo aku ade masa...aku tulis lak idea aku psl bidang keje yg amat diperlukan di mesia ni...


oh ya...kalo tgk senarai tu...nampak mcm semua tu pun relevan utk Mesai gak kan??? hurmm..so anak2 yg la ni tgh kt sekolah menengah yg masih duk termangu2 x tau nk ceburi bidnag ape..maybe bleh gune list tu as  a guide yek!!!




Heppy Reading!!


p/s: Pic ehsan En Google n En yahoo ye!

Sunday, September 19, 2010

Walking towards Uncertainties: 10 Facts about Studying in Local Universities

Read it..u'll definitely like it...


Walking towards Uncertainties: 10 Facts about Studying in Local Universities: "- Sent using Google Toolbar"

Lakaran Kehidupan

nk tau tips mcm mn nk dpt buffered earning dr nuffnang??jgn segan2 pegi ke blog ni yek...

Lakaran Kehidupan: "- Sent using Google Toolbar"

Miskinkah Malaysia ni??

Kalo kite tanye diri kite..miskin ke Malaysia ni?? Kalo korang tanye aku...heeeeee...bkn le akku x sronok jd rakyat mesia...tp dedulu tu aku penah tingin nk duk obersea tau...malahan sampai la ni pun aku tingin nk keje kt Brunei..heeeeeeee.... dulu tu aku tingin nk keje kt Australia..penah gak ade rase nk duk kt Dubai..after aku tgk rancangan Oprah yg kate kt dubai xyah bayar bill letrik...bill air..bill facilities seme kerajaan bg freeeee!!!!penah gak nk duk kt America..sbb kt situ org2 yg xde keje..or penganggur ni depa bg elaun..heeeeeee.....

Pastu arini ms jenguk2 tenet..aku terbc psl tale of two americas..tu tajuknyer la...citer dia lebih kurang story mory the mornng glory pasal gaps kekayaan n kemiskinan yg dah jd semakin ketara kt America tuh.. yg kaye jd makin kaye n yg mesekin jd semakin mesekin le..sbb...tax yg tinggi n melampau...yg kaye kompom le bleh byr cukai yg dikenakan..tp yg miskin n golongan sederhana..tax depa still tinggi n depa kene struggle utk byr tax tu..cian kan??

hurmm..kt mesia ni ..aku rase x semua kot yg byr tax???heeeeee....pekerja2 gomen n bdn berkanun mcm aku ni..errr...wajib yek..lgpun...aku dah subscribe potongan cukai berjadual..huhuhu..tetiap bulan dia dah potong gaji aku utk cukai..so aku kene le taksir cukai aku every year..sbb aku nk mintak balik duit aku yg terlebih bayaar tuh...heeeeeeeee....plus..aku rs xde la membebankan sgt...sbb ade byk pelepasn yg di beri...kalo beli komputer 2 thn sekali kot..ade pelepasan,buku2 sekolah anak n aku ..heee....,insurans pendidikan...kwsp...zakat..etc..ehh...byk gak la yg di bebaskan...sbb tu le sellau aku ade lebihan byran...heeeee....

plus..gak kt mesia ni..kalo gaji kurang dr RM2.5k ..xyah byr cukai dulu...setakat kene byr cukai jln jek la...heeeeee....tu pun kalo korang ade kete..kalo takat naik beskal..xyah byr cukai...motor pun xde road tax kan??dulu ade...tp atas dasar ehsan kerajaan yg amat prihatin..cukai motor dah mansuh..cukai kete pun dah kurang....


n kt mesia ni xde la plak kite nampak byk sgt org yg x brumah berkeliaran kt tepi jln...xde la mcm kt america tu kot?sampai kene ade ghetto...huuuuuuuu....ade lh gak org x brumah kt mesia ni...tp depa tu aku rase lebih kpd mslh attitude dr mslh payah nk cari mkn or cari keje kt mesia ni kan?? still aku tetap sokong lah cdgn dato' sharizat nk wat umah ala2 ghetto utk org2 x brumah tu...

sbnryer aku bersyukur jd rakyat Mesia...xdelah aku ni kaye sgt..tp kt Mesia pun ramai jutawan tau!!!jutawan RM la...kalo kire dlm dollar or Euro depa blom nk jd jutawan sgt kot...heeeeeee....tp ..kalo aku yg cume Ribuan jek kt Mesia ni nk jd jutawan..bleh le aku pindah ke Indon yek...hakahkahka....maunyer aku jd Billionaire kt sana!! hussshhh!!! xmo la..kang aku kene bakar lak kt Indon!!!huhuhu...kalo nk mati kene bakar pun..bior le kt tanah air sendrik...hik hik...


~Malaysiaku Permai~

Top 10 brand di dunia...

Korang nk tau x brand ape yg paling top di dunia skang ni???in other words brand yg plg byk dpt untung lah kan.. so ni aku listkan..hek hek..aku bkn listkan pun..aku cume kopi pes jek dr sini..

ok..tgk tu..coka cola masih lg di tangga teratas...kompeni yahud tuh!!! huk huk... yg lelain aku x tau kompeni ape...yahud ke..jamud ke...yg pasti..seme omputeh le...kompeni ober the sea...bile le gamaknyer org mesia nk tersenarai dlm list tuh yek??? hurmmm...tingin gak tp..xde org nk sponsor...hek hek... ok..enjoy the list..elok utk pengetahuan am tuh..mn le tau kan...ade yg kene tanye soklan ni ms interview kan??? hek hek... 



The Top 10                (value in millions)                
1. Coca-Cola                                 $70,452
2. IBM                                          $64,727
3. Microsoft                                   $60,895
4. Google                                      $43,557
5. GE                                            $42,808
6. McDonald's                                $33,578
7. Intel                                          $32,015
8.  Nokia                                       $29,495
9. Disney                                       $28,731
10. H-P                                          $26,867

Friday, September 17, 2010

DAULAT TUANKU

nk tau citer2 kerabat diraja??? sile le bc kt blog ni yek!!!

DAULAT TUANKU: "- Sent using Google Toolbar"

Jiwa Kacau

kt blog ni ade citer psl byk latest gadgets....Jiwa Kacau: "- Sent using Google Toolbar"

Template blogku yg baru...

woooooooohuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!akhirnye...harini sempat gak aku tuko template yg baru..hek hek..amacam...cun x?td anak sulong aku dah komen..dia ske kaler ni..tp dia tanye...mn pegi perkataan WELCOME TO ALINWORLD yg kerdip2 tu?? huhuhu...aku dah dilit...sebb ade yg komen kate mende tu menyebbkan donloding ke blog ni seloww....so aku dilit le...tp trase kosong lak header tu kan??? huk huk..

alaaaaa...memula tu aku duk browse2 template canggih2...sana sini..duk tarok berkali2...sampai dah nak abih doh bateri si lappy ni... last2..g jek kt template designer tuh..hahahhaha...taraaaaaaa....ade gak yg menawan hati..simple jek...sennag nk urus...


mlm ni x jd tuisyen..so ade free time nk siapkan assignment..heee...actually xde le susah sgt assignment tu..tp dah aku ni mmg spisis yg payah nk duk diam..kalo wat assignment kompom kene pokus 2-3 jam...mslh aku ni...payah nk start..tp kalo aku dah start...kompom aku x bgn kalo x siap..heeeeee...tp tu lah...nk start duduk tu..mmg byk dugaan la...cth dugaan...citer best2 kt Tv...dah abis citer bst kt TV..ade lak citer best kat HBO..dah abis citer best kt HBO..ade lak CSI kt AXN..sambung la ngn NCIS..sambung lagi ngn Numbers...alaahaii....sbb tu la..assignment yg takat 3 helai jek ni x siap2....ekekekke...


ye la..ye la...aku siapkan mlm ni yek!!!!ehhhh....tp mlm ni kan ade Creatures Night kt AXN??pastu ade movie buff lak kt TV3....alaaaaaaaaaaaaaaaa............. *sob sob*

sLot Taubat / Astagfirullah di TV3..

Isk..ni sesambil aku ngadap assignment n lappy ni..aku gak tgk TV3 ni...iye lah..ni antara stesen TV fev 5 aku tau...tp lately TV3 mmg menyedihkan aku...sedey atas isu2 seperti iklan raya aritu... yg itu aku rs agak melampau le..tp sib baik dia cecepat tarik balik atas response org ramai... pastu ni akunyer komen sendrik la...aku ske gak actually ngn citer2 ala2 soap opera Indon yg selalu dia siarkan cthnye mcm Alisa tu..skeeeeee....dulu tu Bawang Putih n Bawang Merah...skeee....kak long aku lagi lah...dia tu tahap addicted ngn citer Bawang tu...


tp yg nimmg lama aku nk komen...tp aku ni mmg spisis yg ske tgk ade x org nk komen dulu...aku rase ade org komen kot psl slot Astagfirullah n Taubat yg di siarkan setiap hari Jumaat Jam 3.30ptg...isk...maybe xde org prasa..sbb tu bkn peak hour kot? tp aku terpanggil lak utk wat komen membine skit kt blog aku ni... slot tu mmg berceriter psl citer2 hantu la..cthnyer citer org kene rasuk etc..mostly citer org kene sentet...tp di sebbkn citer ni version Indon..so...spt yg kite maklum...ade beberapa isu keagamaan dia ni agak x sama ngn konsep Islam di Malaysia ni...hurmmm...actually...anak2 dara kecik aku ni pun nonton gak citer tu..so byk yg depa dok tanye...byk le gak yg aku kene menjwb..n most jwpn aku ialah..."tu kn citer jek...x sama dgn ape yg kite buat dlm kehidupan sbnr.."... iyelah..kalo tgk org bleh kene rasuk walaupun tgh solat?? anak2 tanye..dah wudhu' pun hantu brani gak ibu? ape aku nk jawab weih???tu nk tunjukkan ape? nk kate hantu lebih kuat dr kuasa ALLAH ke?? isk..nauzubillah...


harini citer psl jin yg duk dlm bdn seorg istri...pastu bleh lak ustaz dlm citer tu kate...jin dlm bdn istri tuan tu yg x mahu dtg ke tmpt ustaz ni...pastu x bleh lak pompuan tu di pakse..dia kene dtg berubat dgn rela...hah???mcm mn tu? isk...aku pun pening nk explain kt anak2....

so..aku cdgkan elok le citer2 mcm tu di tarik siarannyer oleh TV3...dr dia wat gitu kan..baik le siarkan semula citer kekasihku seru tu ke kan? citer hantu mesia...sebusuk2 citer tower 13 tu pun masih lagi le masuk akal aku ni...adoii!!!

harap dpt pertimbangan lah ye Dato' Farid!!

Tuesday, September 14, 2010

Cerita pasal kes bunuh datuk Sosilawati...

Byk betol blog2 yg memaparkan citer2 terkini psl kes pembunuhan Datuk Sosilawati...aku ni bkn le fan sgt pun ngn datuk sosilawati ni...tp aku update gak le kes2 kontroversi dia ni since dia kan ex wifey Nash...aku kenal dia pun after dia gempak2 kawin ngn nash..kalo x...aku x kenal pun..sbb aku bkn le pengguna kosmetik dia tu..lgpun..kalo aku gune kosmetik pun..aku bkn spesis yg amik tau sape pengasas kosmetik yg aku gune tuuh..hek hek....

tp En Dell mmg ske betol ngn briter2 hangat mcm ni..isk..dia tu update tau psl isu2 dlm n luor negara..bkn mcm aku..aku ske mende2 yg general jek...heeeeeee....before this...ms datuk tu hilang..aku bkn kisah pun...cume En Dell mmg le hari2 duk ngadap briter...mcm dia sedara le plak ngn sosilawati tuh!huhuhu.....so secara x langusng..aku pun tertarik le gak nk tau ape ke hal leee...citer ni...

aku blogwalk sana sini..cari info...so kt sini..aku bg summary jek la ape yg aku fhm:
  1. Dia hilang sejak 30 Ogos 2010 bersama dgn 3 org lain yakni..driver, pegawai bank n peguam dia...seme org ni kate ade keje kt Banting n x balik for 3 days...
  2. 5 September (sempena besday aku) baru le briter psl dia x balik or hilang di war2kan kt dlm briter
  3. tup2...raya pertama kate ade jumpe 4 mayat rentung di banting...kebarangkalian bahwe depa2 tu seme adalah 4 org yg hilang tu..
  4. pastu ade yg kene tangkap..suspek utama seorg peguam bergelar datuk n adik dia..bangsa..India.
  5. harini yg aku bc....depa tgh dok cari bukti...cian...abu mayat tu depa buang n tabur kt sungai lak..isk..isk...polis jumpe gak beberapa bhn yg mengaitkan mangse...

kalo ikot discussion aku n En Dell...huhuhu...x bleh nk paparkan n share kt sini..terlalu kontroversi...heee.....tu ikot pandangan kiteorg lah... hurmm..xtau sejauh mn benarnyer teori kiteorg ni...ape pun...kite seme doakan le semoga roh2 mangse dicucuri rahmat...amin...

dunia remaja..sambungan daaaaa....

alkisah sambungan entri sblom ni...ahaaa...dunia remaja yg penuh ngn warna warni cinta cintun..hekkkkk..... tu la..zaman aku dedulu..omak ayah seme le..xtau pun aku berkasih syg ngn hubby aku..sampai le ms si hubby nk masuk meminang...bebdk skang ni...dgn adenyer fb n blog..hekkk...seme cinter hati wal cinter monyet n monkey2 bone..seme kite bleh tau..sib baik le yg tau ni mokcik best in the world sporting abis gituh...sib baik gak le..omak2 korang tu seme bute IT..hek hek..kalo x.... abih korang kene blasah...hahhaha...

kite blasah ke?hurmmm..maybe xde le sampai kene blasah..kalo zaman aku dulu..ade la kot aku kene hempok ngn kayu beluti kalo abah aku tau aku duk bercintan cintun ms skool...tp la ni...seme omak2 n ayah2..walaupun bute IT..tp hati dah x buto la....pemikiran yg lebih terbuke...baguih kan? so..ape2 hal..seme bleh bwk bincang... jgn sampai lari dr umah dik oiii!!!

tp..itu la...cintan cintun monyet the monkey bone ni sellaunyer...cinta pahit manis kan? dia mcm mkn petai tau..hek hek..walaupun pahit...tp org ske jek mkn mende alah tu...tp aku mmg xmkn petai..bkn sbb dia pahit..tp sbb dia bacin..ekekekke...bile lee...duk bc2 entry cintan cintun monkey bone ni...tingat zaman2 aku bercintan dulu hek???kate org tu cinte bute...ehhhhh aku sokong le sesgt...ms memude dulu..mamat gonjeng ntah mana2 pun kate hensem...ekekkke....

dah x yah nk tgk identiti luor dlm...kate le org tu berbicara elok skit...truihhhh laaaaaaa....kate 'cute sgt dia tuh'...hek hek...kate le nampak org tu g mesjid jap....(ntah2 nk g tumpang jamban jek kan?)...teruiiiiiiiiiiihhhhlah kate...ehhhhhhh baiknyer dia tu...kiut miut le...hek hek... jerawat batu besor2 limau gedang pun dah x kisah..hensem le seme tu...hak hak hak... hurmmm..tu la cintan monkey bone kan???

bile aku dah jd omak ni...baru le aku tau...nape le omak aku dolu2 tu ske rejek pilihan aku..wakakka....aku jek kalo bleh nk puteri2 asam limau aku ni seme kawin ngn putera mahkota....yg tu kompom le ..hensem,kayes, berpendidikan, berilmu...errrrrr......beragama? heeeeee...tp En Dell ske nk rejek pilihan aku...dia kate jgn nk brangan...cari yg sekufu sudah!!!nguhahahhaa....brangan kan freeeee bang!!!!

ok lah...utk anak2 sedara ku yg cantik manis putih melepak ala2 angeline jolie seme...enjoy le zaman cinta cintun monkey bone ni...heart broken tu biase le...kan ke dah kate mcm petai td..pahit tp org ske..bacin tp...bagus utk kesihatan...ngehegheghe... still aku x ske gak ngn petai...hekkkkkkkkkk....


ape2 pun..pandai2 jg diri n maruah keluarga...seme ni cume satu phase jek dlm kehidupan kite sbgai manusia...esok2 kite akn bergerak ke fasa yg berbeza lak..so..enjoy ape yg ade harini n tglkan legasi yg baik utk generasi kite di ms hadapan...tp..jgn le plak korang tglkan titik hitam dlm sejarah famili yekk!!! nauzubillahhh....

~out!~

Saturday, September 11, 2010

DAULAT TUANKU

jom makan kek raya!!!!

DAULAT TUANKU: "- Sent using Google Toolbar"

duNia rEmaJa...

baLik raya..juMpe seme anak2 sedara aku yg dah meningkat remaja....update siri2 cinte monyet or cinte baru nk berputik..wakakaka...especially dah de fb la ni...almost seme kisah cinter monyet yg dulunyer seme org dlm famili kite x tau..skang ni sennag jek nk tau rahsia hati bebdk ni...hahah...fb n blog..dah mcm personal diari...


isk...ngaco laki aku ni ajak braye..ok..t aku uodate lg yeks!!!

Thursday, September 2, 2010

Blog yg Suami saya Suke...

En Dell bukan org yg internet savvy...malahan kalo aku kate dia ni buta IT pun bleh gak la..tp bknlah buta tuli..eh ye ke buta tuli?ke pekak tuli...isk..yg penting aku nk bgtau... En Dell...terer gak le bab IT ni..especially kalo main game dlm hphone dia...ngeeeeeeeeeeee............. tu plg terer le...kalo nk bertanding ngn lecturer IT plg best kt kolej pun..blom tentu lecturer IT tu mmg tau...


Anyway..En Dell..mmg xde emel, xde gmail, xde blog...ape2 yg berkaitan dgn dunia IT n internet alam siber mmg dia xde... senang citer..dia x amik port dgn ape yg berlaku dlm alam siber..berkembang ke..menguncup ke..dia pedulik hape...heeeeeeeeeeee....tp dia ske betol kalo nampak aku bc blog ni...




dan bile jek aku buke blog tu...siap le dia nyibuk...trus konker...nyampah betol..so kalo aku nk buke blog tu..kene le ms dia xde kt umah..... hahahhaha....

Jalan2 cari blog Nose4news...

After terbump into briter psl fake news ttg Earth Hour tu dr blog En Ben (xyah le aku link kan yek..korang dah kenal dia kan?) .. aku pun merayap2 lah cari bblog Hassan Skodeng tu....tp after baca entry2 dia..aku mmg kagum ngn dia ni... kagum sbb mmg blog dia penuh dgn entry2 ala news paper yg dia reka sendrik!!!! hahhaha.... plus... mmg entry tu nampak mcm betol2 punyer news yg di cut paste dr some newspaper ko!!!!

Aku kagum ngn cara penulisan dia...bahasa Inggeris yg dia gunakan... i wonder la...Hassan Skodeng ni malay yek??? Idea n penulisan dia mmg bagus...cumeeeeeeee.... yg nk g bc entry2 dlm blog dia kene pandai READ BETWEEN THE LINES!!! hahaha.... betol la..kalo korang x set dlm paler yg seme entry dia adalah 'parody' semata2..mmg korang igt citer tu real beb!!!!

bile bc2 balik pun..aku x salahkan dia....sbb mmg semua enrty dia adalah news-joke yg nampak gile real..tp perception org yg bc tu..nape kite mudah di tipu?nape kite mudah sgt percaya berita???nape kite ni spisis mudah sgt percaya pd news??or...sbnrnyer kite ni mmg ske citer2 yg berbaur fitnah..citer2 yg berunsurkan menjatuhkan org lain..or citer2 yg mengaibkan org lain???aku rs kalo kite mcm tu..dah mmg human nature kot manusia ni mmg ske citer2 berbaur fitnah n negatif???



Betol gak bile tgk balik dlm entry2 dia... sblom bc tu mmg dlm heading enrty tu sendrik dia ade tarok perkataan yg obviously menunjukkan news tu actually fake!! tapi kan.... sbb penulisan dia tu bagus mengalahkan reporter tu psl bile org bc towards the end org pun terpengaruh ngn ape yg dia nk kate!!!funny kan???sbb aku pun rase mcm tu!!!

wow...bile aku pk2 balik...Hassan ni bleh jd tools utk mempengaruhi org ramai...wow...aku pk balik..dia ni bleh jd politician lah..wow...aku pk balik...dia ni bleh jd puak pemberonntak gak...huwaaa....harap2 En Hassan Skodeng jgn salah gunakan ability dia.... sbb dia punyer keajaiban mempengaruhi org melalui penulisan dia!!!!


~out~

BEN ASHAARI: Kerana entri palsu , jiwa merana !

Blogwalk lagi...bc entry ni...menarik...tp yg bestnyer..kalo entry tu palsu..aku salute lah dgn writer tu..good command of English language..plus...cara menulisan mcm reporter betol kooo!!!!!!!!!!
Sile klik utk ke weblog En Ben...

BEN ASHAARI: Kerana entri palsu , jiwa merana !: "- Sent using Google Toolbar"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...