Friday, April 30, 2010

BULAN PEMBAYAR CUKAI

Bulan April setiap tahun mmg terkenal dgn jolokan April Fool..or kalo kt Malaysia ni..Bulan Pembayar Cukai!heeeeee...korang byr cukai x? hahhhh...kalo gaji bersih selepas ditolak KWSP korang adalah dlm lingkungan RM2500 or more..maknenyer korang dah kene le byr cukai!hahahhaa.....pdn muke..asik2 nk mintak naik gajiii jek..pastu dah asik naik gaji..kene le byr cukai pendpatan lak kan?ahakss...

mcm aku laa....aku dah tahap kene potong PCB (potongan cukai berjadual) bulan2..so aku hanye byr lebihan jek la kalo ade....tp usually mmg xde...LHDN plak yg kene byr balik kt aku...last year depa x plgkan balik lebihan byran kt aku..xtau nape..maybe depa question kot nape aku asik terlebih byr jek..ahaksss....bior ahhh...aku dah tanye kwn aku yg keje LHDN KL dia kate...biasenyer kalo x pulgkan tu confirm dia kene semak semula..ahaks..semak leee......xde mende pun aku nk nyorok...kalo dia semak semula n nampak balik seme hutang piutang aku..kompom dia plak kesian kt aku kan?ahaksss....

so citer psl isi borang BE ni la..(borang cukai laaa)...aku tgk ramai gile yg baru sibuk nk isi hari ni!last day beb!sampaikan xde parking kt bwh tu!utk pengetahuan korang tpt keje aku ni share tpt ngn LHDN..heeee...selalunyer sunyi jek LHDN kt bwh tu..tp bile tibe time 30 April..every year..kompom!xde parking la kalo dtg keje lambat!penuh ngn pelawat2 ke LHDN...depa ni xreti nk wat e-filing dr umah ke?bkn le pyh sgt nk isik e-filing tu....tp kalo korang isi last minit mmg le jem server LHDN tu!tu yg dtgnyer komen depa kate server slow la..bla..bla..bla...padahal..server dah sesak bile berjuta2 org nk access mende alah tu!last solution..tu yg reramai lak g serang LHDN!mangse nyerrrrr?aku la..sebb x dpt tpt parking harini!huhuh..kene parking jauh nun..panas lak tu arini aku nk menapak!cessssss.....

My Academic Blog .........

Heee.....dalam keasyikkan aku duk taip entri utk blog aku...n pegi sana sini duk blogwalking..lupe lak nk pomot blog academic aku yg satu ni...heeeeeeeeee.....sini-sini..klik...



haaaaaaaaahhh..tu dia..blog academic aku tu..iye la..aku ni kan academician....jgn lupe tu...heeeeee....aku set up blog tu sbgai bahan sumber aku...dan juga utk share dgn dunia..(eceh...) psl Malaysian English ni....hurmmm....byk yg kite org Malaysia x  brape nk tau pasal bhs English yg kite duk gune hari2 ni...uhuk2..

so kt blog tu la aku duk share ape2 maklumat yg berkenaan ngn dunia hiburan aku...(heeee...English language is my entertainment world)...plus...sesambil blogwalk sana sini..aku gather gak info psl penggunaan English korang tau...heeeeeeeee.....ade la aku wat observation skit psl blogger Malaysia yg gunekan English as the medium...alaaaaaaa....pemerhatian amatur jek!!

chiow!

Thursday, April 29, 2010

Template Blog Yang Baru...

Akhirnyer berjaya jgk ubah penampilan blog ni..ahaks....memandangkan aku ni baru jek indulging myself dlm dunia blogging ni..pastu bile dah g blogwalking ke sana ke mari..tgk blog2 kwn2...perghhhhhhh...trase tercabar gitu nk blajo tuko template ni...serve punyr serve punyer serve... jumpe le satu website ni... 


memula tu payah woooo...sbb seme arrangement yg asal tu lari..terkedek aku ngejonyer...ehek2..iye la...pompuan tua mcm aku ni mn kuat lari...ahaks..tu simbolik jek tu..heeeeee....pastu selow..kene arrange balik...pastu mende alah ni pandai le plak...bile aku try arrange balik..ade tpt yg dia x ske tu sajeee jek dia rejek..x bleh nk save...cessssss....haaaaaaaaahhh....finally..after a very hard work..eceh....
taraaaaaaa.....inilah hasilnyerr...amacam?cun x?ok lah ek....heeeee...kalo nk puji diri sendrik bleh x?ahaksss....

two thumbs up for me!!!!!!!!heeeeee..tp pic tu ade 1 jek thumb!hahahha..aku pun x tau nape omputeh create phrase two thumbs up tu...agaknyer kalo kite tunjuk good tu gune dedua belah tgn kot?ahakss...

ok..nk g mandi n solat....heeeeeee...lagho!

bLog waLkiNg agAin.....

hUjan kt luar menderu2...kalo org puteh dia kate hujan cats and dogs... kengkadang omputeh ni pelik gak..ntah mcm mn plak dia bleh kaitkan kucing ngn anjing tu mcm hujan yg maha lebat ni...so wut to do?blog walk laaaaaa..... heeeeeeee....cari2 info sana sini.... dr duk buke FB yg ntah hape2 tu...baik aku blog walk...after dah lebih kurang 2 bln la gak aku menginvolvekan diri dlm dunia blogging ni...akku rs blogwalk ni baguih la....ade info yg kite bleh gune la..i mean bykk!!!! info yg kite bleh gune..still ade gak blog yg bg info which i think is not quite accurate la... tp xpe..sbgai seorag manusia..mahkluk ALLAH yg berakal..kite bleh le gunakan akal yg ade tu utk berfikir buruk baik sesuatu mende tu...

hurmm..pjg lak intro..actually..aku discover satu blog ni...penuh ngn doa2 harian...bagus gak..xyah le duk taip perkataan doa2 yg spesifik dlm google or yahoo...korang g jek kt sini...


 
hahhhhhhh...tu url add dia...might be very useful n handy la for all of us!!!
 
Happy praying!!! 

Pagi Nan Merah...

cube teka...pic matahari tu waktu pagi ke ptg?huhuhu...actually tu bkn pic matahari...tu pic bulan daaa...aku snap pic ni ms pas hantar kak long g skool yesterday morning...at around 7.05am ..perghhh...cantik kan?subhanALLAH....mcm waktu senja dah...

tingat lak aku kt lagu awie tu...SENJA NAN MERAH...so la ni..terbukti la kan...senja x semestinyer merah..n merah x semestinyer waktu senje jek...pgi pun bleh jd pagi yg merah...betui ka?

pic yg ni lagi la nampak mcm matahari nk terbenam kan?mcm waktu mlm nk dtg...tp actually tu pic bulan yg nk terbenam..matahari akn muncul kemudian...korang tgk la pic bwh ni...



hahhhhhh...ni pic this morning at 6.50am...dah terang tau ms tu!tu..bulan tu!pic ni di ambil dr pintu depan umah aku..hek hek....tetibe masa aku snap pic ni aku terfikir..

i. adakah ini tanda2 bahawa alam ini sudah terlalu uzur?
ii. adakah ini pembuka kata kepada hari pembalasan?
iii. adakah kita sedar apa yg berlaku pd alam ini sedangkan kita terlalu sibuk mengejar duniawi?
iv. sibuk mencari harta siang dan mlm hanya kerana nk byr hutang?sedangkan  kite x pasti adakah esok akn muncul lagi? SubhanaALLAH....ampuni dosaku YA ALLAH...

MAHA SUCI ALLAH SESUNGGUHNYA ENGKAU LAH PELINDUNG
MAHA SUCI ALLAH SESUNGGUHNYA ENGKAULAH PEMBERI REZEKI
MAHA SUCI ALLAH SESUNGGUHNYA ENGKAULAH PENGAMPUN SEGALA DOSA
MAKA YA ALLAH TUNJUKKANLAH KAMI JALAN YANG BENAR
MAKA YA ALLAH LINDUNGILAH HATI KAMI DARI HASUTAN SYAITAN
MAKA ALLAH TEMPATKANLAH KAMI DI BARISAN PARA MUJAHIDINMU...

AMIN...

KEGEMBIRAAN DUNIA....huk huk...

heeeeeee.....harini sronok la utk aku...iye la....hari2 lain pun sronok gak..tp arini extra sronok...eekkekek.... kalo kwn2 yg kenal aku especially TINA n MIMI kompom depa dah bleh nk agak psl ape...dari pg aku asik belek2 mende tu jek...ahaksss....sampai si mr vios yg duk seblah ni pun terjeling2...maybe dia tertanye2 dlm batu jemala dia yg medium size tu..ntah hape le yg makcik sblah ni syok sgt..dok sengih2 sambil belek2 mende alah tu..bkn best sgt pun..heeeeee...maybe tu lah yg dia fikir...

bile tgk dia mcm tu..aku pun dgn volunteernyer trus citer...ahakss...supaya dia x trus buruk sangka la kan..kang dia igt aku gile ke hape lak kang duk sengih2 sengsorang sesambil belek mende tu... aku kate kt dia...

aku ni pompuan yg simple jek..typical pompuan kot..(mr vios ni ade mslh nk cari psgnan hidup..bg dia..pompuan ni rumit sesgt!)maybe seme pompuan sama mcm aku...aku kate:

i.aku x perlukan psgn yg selalu ade disisi senantiasa (rimas la plak kan?)
ii. aku x perlukan psgn yg terlalu lah caring sesgt kt aku (nyibuk jek!heeeeee)
iii. aku x perlukan psgn yg kaye (kang asik nk berbini dua lak kang)
iv. aku x perlukan psgn yg hensem atau macho (kang ramai lak peminat dia!)
v. aku x perlukan psgn yg romantik or yg selalu ingat hari2 bersejarah kami..(errr....aku sendrik selalu lupe!)

aku x perlukan semua tu utk buat aku happy or utk buat aku tersengih spjg hari...ahaksss...tp..kalo nk aku sengih spjg hari..or kalo nk tgk muke aku kemerahan throughout the day....aku ske kalo psgn aku belikan aku ni....antaranye laaaaa....(sile tgk pic di bwh)...

alhamdulillah....ni le antara kegembiraan dunia aku..ahakss...selain dr anak2 n mr dell laa....heeeeee...ni le mende yg wat aku tersenyum n duk belek2 dia x henti...nanti kalo dah boring aku x belek dia lg lah..ahaksss.......!!!THANKS MR DELL!!!wallet baru!!!LIZCLAIBORNE from NEW YORK..kirim kt kwn yg adiknyer studi kt oversea....fresh from NEW YORK! :)

p/s: ni bkn Mr Dell belikan pun..dia bg duit jek soh aku pilih sendrik....ekekkekeke...

out!

FACEBOOK GROUP....

heeeeeee....aku pun x prasan kt dlm facebook ni ade mcm2 grup..until la aku come across hasil nukilan seorg rakan blog ni...http://akuperasanbaek.blogspot.com/ ttg beberape title or nama facebook grup ni...korang tgk list kt bwh ni...



kalo korang tgk tajuk2 or title grup depa ni klako ek...heeeeeee...ms first time aku bc entri sis ni..mcm biase jek..dia citer psl grup2 yg dia join dlm fb...tp bile aku bc nama grup yg dia senaraikan...heeeeeeee....lawak lak....actually bg aku..kreatip tau depa ni..ahakss....

actually i'm not into facebook sgt..ade la...account fb tu...bkn la tahap xde langsung..ahakss...itupun sbb stdnts selalu tanye mdm ade fb x?so..kene le buat..elok gak ade mende alah tu..so kalo boring..or kalo nk cari stdnts yg dah grade ke hape..or kwn2 lama yg dah berkurun x jumpe..aku jenguk la fb tu...mmg bagus tau!lg bagus dr sms..sbb kalo sms maybe depa2 ni dah tuko no...heeeeeeeee.........ade gak join grup2 ni..tp bile di invite jek la...aku bkn bc sgt..aku klik jek trus..pastu aku ni spisis yg ske bc2 ape komen2 org dlm fb tu..pastu tawe2 or sengih2 sengsorang...hihihi....so..tiu lah dia..FACEBOOK...try le klik kt grup2 tu...adakah isi dia sama ngn tajuk dia?well...u never know until u join kan?

adios!

Tuesday, April 27, 2010

TAHNIAH NUR ATHIRAH!

Huwaaa.... x terkire kembang hati ni..dah rs mcm spongebob la hempedu aku ni..sronok bukan main...heeeee....baru td nur athirah a.k.a kak long announce dia dpt no 2!!!heeeeeeeee....baru dpt no 2 tu..ujian formatif jek lak tu..wakakkaka...ibu dia dah excited..bkn ape...ade peningkatan!..start awal thn haritu ujian formatif 1 dia..dia merangkul tpt ke 4...bile UPPM 1..dia naik..dpt no 3..la ni..ujian formatif 2 dia dpt no 2 lak!huhuhu...kan ke ade peningkatan tuh!la ni..saingan dia cume bdk yg ade kt no 1 tu jek...heeee....td aku tanye dia..ape kelemahan bdk yg duk no 1 tu..cait..satu hape pun dia x tau...yg dia tau..dia dpt no 2...aisey...xde semangat battle betol la anak aku ni..mak nyer plak yg lelebih!ahakss....

aku bgtau dia..ibu nk kakak risik setiap markah bdk yg duk kt no 1 tuh..kene tau..mcm mn nk kalahkan dia..n kene ade strategi utk UPPM 2 which is just around the corner...heeeeeeee...mak dia lak yg nk strategikan nih!ahaks..penyibuk betol!heeeee...thrill n sronok..tingat ms zaman2 skool dulu..best wooo bersaing ni...gile punyer best setiap kali peksa...tp jd bohsan n x best bile dpt no 1..sbb.......dah x belh nk kalahkan sesape..ekekekekek.....sbb dah duk kt no 1..so kene bertahan jek kt situ..bine benteng pertahanan...lg x best bile xde sesape pun nk bersaing ngn kite..syok sendrik jek..aisey.....

dulu ms aku skool mmg xde competition dlm kelas aku...aku duk jek kt no 1 dr awal thn sampai akhir thn..buhsan...iye la..sekolah kg...aku ni lak stdnt transfer dr sekolah bandar..bile masuk sekolah kg..iye pandai sgt!wakakakakak....tp tgk sekolah kakak ni besh...mmg cikgu dia monitor betol peratusan bebdk yg lulus ni...brape pratus dia naik n overall kelas tu ade kenaikkan or not..bagus la sekolah PESERAI ni!x sia2 kakak transfer dr sekolah kg masuk sekolah bandar...

last year ms memula tuko sekolah mmg agak sukar tau dia nk cope..dia kene keje keras..extra hard sbb competition dia bebdk pandai..plus bdk bandar yg mak bapak sure kompom affirmatif hantar tuisyen 24-7 punyer....huuuuu..x mcm sekolah kg dulu..org kg x hantar anak g tuisyen..seme harapkan tuisyen kt skool jek..lgpun..nk kuor ke pekan jauh beb...tu yg depa mls nk hantar tuisyen..termasuklah aku...so yg kt kg tu..kalo pandai..dah mmg nature dia sejak lahir pandai..ekekekke...half of last year aku decide nk tuko kan bebdk ni sekolah bandar..ngn aku2 skali pindah...mmg le...aku la yg hectic..kene amik n hantar n monitor seme sendrik..dulu duk kg ade mak nk diharapkan..aku cume g keje jek...heeeeeeee....bile dah duk bando..haaaaaahhh..pepandai la ko nk hidup!ahaks...tp bile tgk progress sekolah anak2 ni..x nyesal pun..huhuhu....

bg aku sekolah n environement sekolah serta competition yg ade dlm sekolah plus guru2 n plg penting ketegasan guru besar.SANNNNNNNNNGGGGGAAATTTTTTT penting dlm pembentukan ilmiah dan sahsiah anak aku..bkn nk kutuk sekolah lama laaa...cume sekolah kakak yg lama tu mmg agak selowwww dr semua segi..dari guru besar hingga ke guru2 pluss aktiviti2 sekolah yg mcm xde aktiviti pun!uhuk2...yg best kt sekolah lama tu cume makanan kt kantin jek..murah..ahahha..kt kg la katekan...sayur pun org tanam sendrik..ayam pun ternak sendrik tau!sbb tu bleh jual murah.

pjg lak entri kali ni... dah2..nk g kol en DELL...sure dia sronok gak..asik keje jek!!!



ni pic hasil nukilan auntie lizeeeeeeee....tq alizeeeeeeeee..lap u muah2

Monday, April 26, 2010

Jengjalan Blog....heeeeeee..translate..BLOGWALKING....

arini sesambil lyn studnts cek markah coursework depa...aku pun blogwalk le ke sana sini..sesaje cari inspirasi...lgipun arini pening paler...nk bc buku / kamus..bohsan..mata mcm sakit (dah nk kene pakai glasses ke aku ni?) so..i go blogwalking la...cari2 ilimu kt blog2 org... so i bumped into this one blog..huwaaaaaa...kagum you!mmg kagum...bc punyer baca...dia baru menang pertandingan utk bloggers...so aku tgk le enrty dia yg menang tu...fuuuuhhhhhhhhhh...mmg kagum gilek..mmg patut dia ni menanG! plus..ape yg lebih membuatkan aku kagum dgn dia ni..SHE'S A MOTHER & A FULLTIME HOUSEWIFE!!!...jana pendptan dr umah jek tru tenet n pc dia...semmgnyer YANG MAHA AGUNG PEMBERI REZEKI itu ALLAH kan?duk umah pun xde le sampai takut laki x cukup bg makan....heeeeeeeeeee....so g le jenguk...best uuuuu...........mmg best!

ni salah satu grafik yg direka oleh pn emilia tu...cantik!terer la dia ni...

Adakah anda tahu apa yg berlaku pada anak anda di sekolah?

Pagi td dgr briter kt radio sinar...ade bdk darjah 5 nk terjun dr bagunan sekolah dia...sbb? x tahan kene ejek ngn kwn2... huhuhu..cian..sib baik dpt diselamatkan ngn guru2 dia...aku pun tanye le kak long..."kak..kalo ade org ejek ko kt sekolah..ko nk watpe kak?"...dia jwb..."kalo ade org ejek kakak kt sekolah..kakak tempeleng jek muke dia"...huhuhu...mak dia pun jwb..."hah..mcm tu la anak ibu..jgn mengalah..confront jek!"..

betul ke cara aku ngajo anak mcm tu?ekekkee..aku tingat ms dia sekolah tadika dulu...anak aku yg sulong ni introvert orgnyer...iye la..anak sulung..famili kecik jek..jrg kuor umah n bercampur ngn masyarakat.. x mcm adik cik dia ni..di jg ngn babysitter..heeeeee...kak nor ni orgnyer pramah n rajin bwk anak aku kuor g jengjln..or..at least melepak ngn jiran2 kt tetepi umah dia..plus lagi..kt area umah dia kemain ramai bdk2..so..dik cik mmg dah jd org yg brani..x penakut mcm kakak2 dia yg berdua tu..

berbalik pd citer kakak ms sekolah tadika td...ade skali tu dia ngadu kt aku...ade bdk lelaki ni ske tumbuk dia..tumbuk tau!bkn alah2 nk bergurau!main tumbuk2 lak..so xkan le aku lak nk masuk campur hal bdk ngn bdk ni..kang kalo aku lak yg tumbuk bdk tu..kompom dia kalah kan?ekekeke...so aku pun soft talk le ngn kak long ni..bdk ni mmg x penah melwn..sbb dr kecik mmg aku ajar dia jgn melwn...time tu le aku realise ape yg aku ajar tu silap!...so ms tu aku bgtau dia..ibu nk kakak tumbuk bdk tu balik kalo dia nk tumbuk kakak lgi...plus...aku kate..kalo kakak dpt tumbuk dia balik ibu banjer kakak...wakakkaka...so wut happen?

mmg betol kak long tumbuk balik bdk lelaki tu...hahhaha...dia kate la..bile bdk tu nk tumbuk dia...dia jotos paler bdk laki tu n lari pegi ke cikgu..n bgtau kt cikgu bdk tu nk pukul dia..huhuhu...bagus gak strategi...cikgu pun defend le dia...lgpun bdk lelaki tu mmg terkenal ngn hyperactivenyer...nk wat mcm mn kan?dah nama bdk...so mcm tu la citernyer...

actually kt sini bkn aku nk story sgt psl fighting back ni...tp..sbnrnyer..smangat or sokongan yg bebdk ni dpt dr family..especially parents laa....adakah kite ni bz sgt sampai kite x amik tahu hal anak2 kite kt sekolah?mcm kes td...bdk tu x bgtau ke kt mak dia yg dia kene ejek kt sekolah?pluss...mak dia xde ke bg idea mcm mn utk dia atasi mslh tu? sampai bdk tu x thn n amik tindakan nk terjun bgnan tu? bz sgt ke kite ni sampai x sembnag langsung ngn anak2 psl sekolah?or ape2 citer ttg kehidupan harian dia?huhuhu...briter pg td telah menyedarkan aku...payah tau nk jd parents ni....lagi2 jd ibu...ibu sepatutnyer duk umah uruskan anak2 n umah jek..tp zaman skang ni...ibu pun nk berjaya n bergaya gak...heeeeeeee....so..aku kene la multitasking..dlm pd mengejar kejayaan...aku kene selalu igt...TUGAS HAKIKI aku yg plg utama ialah..jd IBU pd 3 org DELL ANGELS kt umah tu...uhuk2...

 heeeeee...........comei bdk ni kan?tp cian kene pulau ngn kwn2 kt skool..

Tuesday, April 20, 2010

yahOOOOOooooo!!!

yAhooooooooo!!!!!!!!!akhirnya perkataan 'alinworld' di listkan dlm organic list google!!!huhuhu...sronok x terhingga bile nama aku terlist dlm carta teratas organic list google!!sronok!!!! berbaloi gak usaha aku slama ni mempromot blog n jenama alinworld ni...ekekkeke....cube korang g ke google search n taip ni... "alinworld"...pastu mesti kuor url blog aku ni kt list teratas...huwahahahha...sronok sesgt!!!!

go!go!go! ALINWORLD!!!

Nak MasUK!!naK mAsuK!!

Nak masUk!naK masuk!! huhuhu..itu lah yg aku jeritkan pagi td dalam kete masa g hantar kak long g skool...huhuhu...aku dgr announcement dri info sinar fm pasal pertandingan esei kepenggunaan...sronok!dah lama x masuk pertandingan menulis esei ni...aku ni rajin masuk pertandingan menulis esei tau!walaupun aku x penah menang!hahahhaha....xpe la...mn le tau kan?rezki ALLAH yg punyer..menang duit kooo!!!!!!!!!lgpun aku memang ske mengarang...heeeeeeee....

so kalo nak tau lebih lanjut pasal pertandingan tu, sile le jenguk ke link ni... http://www.mypengguna.com/mypengguna/index.php/pertandingan-kepenggunaan 

actually byk gak pertandingan yg persatuan pengguna malaysia ni anjurkan..ade blog, ade mewarna, ade fotografi..heeeeeee....tp yg plg menarik aku..esei la...ekkekeke...sbb kt situ jek kepakaran aku..(kunun2 lah...) 




so..ape lg..mai le join reramai!

Friday, April 16, 2010

Sabun mandi garam bukit...

 ni pic sabun garam bukit yg aku gune

semlm stdnt yg jual produk garam bukit tu dtg..bwk le bebrape cth produknyer..lampu yg aku nk tu kene order duluan...so dia tunjukkan satu lagi..sabun mandi garam bukit ni...kekkekeke...rm10 jek dia jual..beso ko!mcm batu..wakakakka...dia kate wat sental bdn bagus ni..dia buang sel2 kulit mati or in other words..daki laa...hahahhaa....so aku pun beli n try...kt bwh ni aku share skit maklumat psl sabun ni..bagus gak tau....

Adakah anda rasa penat atau tidak bertenaga? Ambil masa yang terluang untuk merawat badan anda melalui rawatan mandi garam. Mandian ini juga mempunyai kesan yang sama dengan perawatan pengupasan kulit. Selain itu ia berfungsi untuk menanggalkan sel-sel kulit mati pada badan . Menyahtoksid , melancarkan perjalanan darah . Menghilangkan sakit-sakit sendi dan melegakan keletihan yang di alami oleh badan akibat kehilangan tenaga sebelumnya.
Cara membuatnya :
Sebelum anda melakukan rawatan ini. Sapukan seluruh anggota badan anda dengan minyak zaiton atau sebarang minyak kesukaan anda . Selepas itu gosok badan anda dengan sabun kristal garam . Minyak ini untuk mengganti air .
Nota: sabun garam ini strukturnya kasar dan tidak licin . Biarkan selama 15-20 minit untuk memastikan segala khasiat garam dan miyak meresapi kulit . Setelah itu bilas dengan air . Untuk dapatkan khasiat berterusan jangan campur bahan kimia selepas mandi. Sabun garam kristal ini amat baik untuk menghilangkan bau badan dan ketiak yang bermasalah . Gunakanlah tanpa was-was.
Selepas menggunakan sabun tu . Ambil sedikit minyak zaitun lumur pada sabun kesat daki atau kotoran yang ada pada sabun . Basuh sedikit pada air. jangan terendam dalam air sebab sabun ni mudah cair kalau terendam terlalu lama. Simpan di dalam bekas yang bersih. Jangan letak ditempat yang lembap . Kalau perlu jemur diterik matahari untuk meningkatkan khasiatnya . Kalau ada lampu garam letak dekat lampu garam dan biar ia kering sendiri.Rawat badan anda melalui rawatan mandi garam. Mandian ini juga mempunyai kesan yang sama dengan perawatan pengupasan kulit. Selain itu ia berfungsi untuk menanggalkan sel-sel kulit mati pada badan . Menyahtoksid , melancarkan perjalanan darah . Menghilangkan sakit-sakit sendi dan melegakan keletihan yang di alami oleh badan akibat kehilangan tenaga sebelumnya.

aku balik2 bersemangat nk mandi..sebb nk try gosok sabun tu kt bdn..iye la...berkhasiat gitu..perhhhhhhhhh!!!!!!!!!! sakit siottttt...sabun tu keras nk mampus mcm garam beku...mcm nk terkopek kulit aku...aduihhh!!!mangkok betol!rupe2nyer..dia soh aku selet2 kt tapak tgn n ratekan ke seluruh bdn..yg aku lak g gonyoh kt bdn wat mcm sabun mandi biase tu...huhuhuh...mcm nk tertggl kulit bdn aku..bkn kulit mati jek yg tanggal ni..kulit hidup pun mau tggl gak!

tp bile dah gosok2 bdn n mandi gune sabun ni..mcm best la...betol la tu dia kate..berkhasiat..xde la plak aku kemain liat nk bgn pg kan?ahakss...yg plg penting..aku gune sabun keras kematu tu wat gosok tumit aku yg pecah2 ni..ok la..bersih u...pecah2 masih ade la..tp dia dah bersih..selalu tu aku gosok bagai nk rak gune berus pun mcm x bersih jek..semlm aku gosok gune sabun tu..alhamdulillah nampak putih n bersih..menciuttt kan...ahaksss...errr....nk bukti?pic tumit aku x bleh le letak kt sini..ahahhaha...exclusive beb!heeeeeeeeeeeeeeee........... 

Thursday, April 15, 2010

Khasiat Lampu Garam bukit..

Semlm ade student pomot lampu garam bukit...huhuhu...lama gak tau psl mende garam bukit ni...tp nk beli selalu x jd..sbb mhl woooooooo!!!!!!...heeeee...dah le aku ni dekut orgnyer...ekekkekek.....so smlm ni aku pun wat le perjanjian jual belinyer ngn stdnt aku ni....hehehhe.....murah weih dia jual...aku survey kt tenet mhl2!byk khasiatnyer garam bukit ni...kt sini aku nk share skit maklumat kesihatan ni...sile bc ye..akku pun menceduk jek ni...ekekkeke...(ihsan dr http://garambukithimalaya.blogspot.com)

Kebaikan Garam Gunung
1.mengimbangkan tekanan darah
2.meleraikan gumpalan sel-sel darah merah
3.meningkatkan kandungan oksigen dalam tubuh
4.menganjalkan saluran darah kita
5.melarutkan sebarang pengumpulan kalsium dalam darah
6.membekalkan zat mineral berbentuk ionik yang seimbang
7.melaraskan kelancaran sistem saraf
8.membantu pembaharuan semula sel-sel
9.membantu pergerakan otot-otot usus
10.keseimbangan mineral mensinergikan sistem metabolik dengan lebih sempurna
11.Menyelesaikan masalah kesihatan yang berpunca dari ketisakseimbangan mineral
12.membantu penyerapan vitamin dengan lebih sempurna
13.boleh membantu dalam penyembuhan penyakit kulit
14.membantu menguatkan tenaga batin
1. Garam Masakan
sebagai perisa makanan dan minuman.(amalkan waktu pagi (sebelum sarapan) dan malam sebelum tidur setengah sudu kecil. Kebaikannya : meneutralkan segala masalah dalaman (kencing manis,darah tinggi,gaut,resdung dan lemah tenaga batin)
2. Garam Rendaman Kaki
- Cara penggunaan garam rendaman kaki (amalkan seminggu sekali)
- Sediakan air suam paras buku lali, masukkan 2 sudu besar garam. Kacau ikut lawan jam, rendam kaki selama 30 minit. Kebaikan : Menyegarkan kai dari kebas-kebas, lenguh-lenguh,gaut, tapak kaki pecah-pecah, kaki berbau.
- Melancarkan perjalanan darah, mengurangkan toksid, lemak/kolestrol di samping mengaktifkan perjalanan darah.
3. Garam Lampu
Cara penggunaan garam lampu,Lampu hendaklah dipasang 24 jam dan ia mengeluarkan ion-ion negatif yang mampu membunuh bakteria dan membersihkan udara.
Kebaikan :
- Menghilangkan bau busuk dan kurang menyenangkan dengan cepat.
- Melegakan resdung,migrain, sakit kepala, demam panas, asma batuk dan selesema
- Menjadikan tidur anda lebih lena serta segar apabila bangun dari tidur.
- Mengurangkan serangan asma, bebas dari gangguan nyamuk dan serangga kecil
Explosion 1: Hanya RM12.00- Membebaskan segala ancaman radiasi radioaktif yang dikeluarkan oleh peralatan letrik.
- Jarang mengidapi demam, batuk dan selesema.
4. Garam Jilatan Ternakan Ruminan (Lembu,Kambing dll)
- sebagai sumber mineral tambahan. sila lihat nota sebelum ini berkaitan ternakan ruminan.


hahhh...tu dia..bagus kan?pulaknyer anak aku yg tua tu skang ni aku tgk mcm stress lak..iye la..thn ni kan dia UPSR..asik demmmmmmmmmmm jek....kalo demam tu kompom doc bg dia MC sampai 2 hari..aku kalo demm pun dpt MC sehari jek!teruk sgt le tu smpai dpt MC 2 hari!so aku rs elok gak aku bli lampu garam tu..kasi dia tenang skit...hurrmmmm...ni usaha jek....ape2 pun seme dr ALLAH swt kan?

kesian bdk2 sakng...stresss...padahal aku x kisah pun dia dpt brape...alaaaaaa...UPSR jek..kalo ko dpt seme E pun dpt naik tkt 1 kan?huhuhu...hurmmmm...cian2...aku dulu xde stress langsung..blajo memain pun dpt 5A gak...hahahha....sambil tgk TV lagi aku bc buku...pluss...parents aku pun takat sekolah darjah 2 jek...so xde la competition...maybe anak aku ni stress sbb environment kot...cian betol..cuti sekolah kang aku nk ajak dia bercoti lah..ciann kan???sedih la plak....huhuhuhu...

ni hah pic lampu yg aku nk beli...cantik x?murah jek RM60...kalo cari tpt lain ni RM100++ laaaaa....

Wednesday, April 14, 2010

Botakkan Rambut...

Musim2 panas gini..korang trase rimas x?especially yg berambut pjg.... x kire la..laki ke pompuan...hahhhhh...kt sini aku nk share psl pompuan yg berniat nk botakkan rambut..aku petik dr blog sorang ustat ni http://ustaznoramin.blogspot.com/...mai2 kite bc...


Soalan yang telah dikemukakan ialah :

Assalamualaikum ustaz, saya ada pertanyaan. Boleh tak perempuan botakkan kepala dan tidakkan ianya menyerupai lelaki?
Jawapannya

Cukur kepala atau membotakkan kepala bermaksud membuangkan rambut di kepala dengan menggunakan pisau cukur atau seumpamanya sehingga lincin kepalanya. Allah jadikan wanita atau muslimah ini dengan sebaik kejadian dan dihiaskan dengan rupa dan paras yang cantik. Rambut perempuan juga merupakan perhiasan kepadanya. Setiap perhiasan yang Allah anugerahkan kepada perempuan wajiblah dijaga dengan baik mengikut syarak yang telah ditetapkan dalam Islam.

Hukum mencukur atau membotakkan kepala perempuan adalah haram kerana ia perbuatan yang tidak disukai oleh Nabi Muhammad saw di dalam hadisnya yang bermaksud :

“Rasulullah saw berlepas diri dari perempuan yang meninggikan suara tangisan ketika meratap dan membotakkan kepala ketika musibah” (Riwayat Imam Al-Bukhari)

Jelas hadis di atas ini, bahawa Nabi tidak menyukai dan berlepas tangan bagi wanita yang meraung-raung dan mencukurkan kepalanya ketika ditimpa musibah. Hal ini juga sama dengan wanita yang mencukur kepalanya dengan sengaja, ingin menjadi lelaki (tomboy), bernazar dan sebagainya. Menurut pendapat saya wanita yang cukur kepala atau menyerupai lelaki (tomboy) sama ada membotakkan kepala, berpakaian adalah sangat buruk dan hilang keindahan serinya yang asli, jika dilihat sekali seperti lelaki bila direnung rupanya wanita. Islam menegah muslimahnya menyerupai lelaki dan hukumnya adalah haram.

Al Imam an Nawawi dalam kitabnya Syarah Sohih Muslim mengatakan bahawa :

“Adapun menggunting rambut dan memendekkannya (bagi seorang perempuan) untuk berhias dan kelihatan cantik, maka ia adalah harus jika mendapat izin dari suami dengan syarat tidak sampai menyerupai kaum lelaki”

Isteri yang ingin memendekkan rambut atau memotong sedikit rambutnya, mestilah mendapat restu atau izin suaminya terlebih dahulu. Manakala wanita yang tidak bersuami ingin memotong rambutnya untuk lebih cantik dan lebih kemas, maka ada ulamak berpendapat harus dengan syarat potongan rambutnya tidak menyerupai lelaki.
Kesimpulannya

Mencukur atau membotakkan kepala bagi muslimah, hukumnya adalah haram kerana menyerupai lelaki dan Rasulullah tidak menyukai perbuatan tersebut. Harus kepada muslimah yang ingin memendekkan rambutnya untuk kekemasan dan kecantikkan untuk suaminya sahaja dan tidak boleh untuk orang lain, kerana rambut itu adalah aurat wanita dan hanya boleh diperlihatkan untuk mahramnya sahaja.

huhuhuh..gitu le citernyer...tetibe aku tingat lak ngn artis2 kite yg botakkan rambut sbb nk berlakon...or ade yg pendekkan rambut tahap hampir botak...ni seme refer pd artis2 pompuan la..ade yg tua...ade gak yg mude wat mcm tu..hurmmmm...dah nama artis ye x?halal haramnyer pun dah ntah ke mn...




Monday, April 12, 2010

Coretan laguku utk mu :D


Hari ni aku dgr lagu wali band..nguhahaha..klako ek grup tu..aku ni bkn le spesis yg lyn lagu sgt pun..jrg pun dgr lagu...aku lebih ske tgk tv..ehek2..tp pg td aku korek2 tpt CD dlm kete tu ..ade le plak cd wali band ni..buke laaa....ni mesti en dell yg beli ni..dia rajin le melalak kt umah berkaraoke..so aku tekan le...lagu ni..'.kekasih halal'...huwaaaaaaaaa...tajuk dia jek dah menyebat paler hotak aku yg tgh pening2 lalat pepgi....bagus laaa....pastu dgr le beberape lirik dia..antaranye...

Dia gadis berkerudung merah
bawalah diriku padanya
takkan habis ku berdoa
jadi kekasih halalnya
 jadikan diriku halal
memeluk halal menciummu
lekaslah jangan tunda
untuk menjadi kekasih halalku

fuyooo....kagum aku ngn band ni...islamik gitu..mcm tu la nk wat lagu..halal......... nk bg anak2 dgr pun bagus ni... baguih naaaaaaaa.... truskan...agak popular gak grup ni...(heeee...tp aku baru jek la ni dgr pasai grup ni arini)...so aku sebagai pendgr and juga peminat seni tanahair...cewah..mengalu-alukan seme penggiat seni wat lagu2 berunsur islamik mcm ni... elok kan?

kt bwh ni ade info skit ttg WALI BAND ni...masuk ensiklopedia beb depa ni!!!huhuhu

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

Wali Band
Wali band.jpg
Latar belakang
Lahir Flag of Indonesia.svg Jakarta, Indonesia
Genre Pop
Tahun aktif 2008 - sekarang
Perusahaan rekaman Nagaswara
Anggota
Faank
Apoy
Tomi
Ovie
Nunu
Wali Band merupakan grup musik asal BLORA yang berdomisli di kapuk,cengkareng. Grup musik ini dibentuk pada tahun 2008. Anggotanya berjumlah 5 orang yaitu Faank (vokal), Apoy (gitar), Tomie (drum), Ovie (kibot), dan Nunu (bass). Semua personil band ini adalah lulusan pesantren dan sebagian merupakan alumnus UIN Syarif Hidayattullah Jakarta. Album pertamanya ialah Orang Bilang dirilis pada tahun 2008. Band ini umumnya bergenre pop dengan sedikit sentuhan irama melayu dalam lagu-lagu mereka.

 huhuhu..korang tgk tu..lulusan pesantren!korang tau ape tu pesantren?huhuhu...aku pun x tau..tp aku pun wat le search skit kt tenet...oooooooooo..patut hape..pasentren tu maknenyer...

Pesantren is moslim traditional school in Indonesia run by religious leaders or Islam organizations; which taught mostly Islamic subjects. It usually, build its own dormitory for the students.

tu dia........ sekolah agama bebbbbbbb...wakakkaka....seme scholar bebbb....baguih la mambang2 ni..ekekek...pehtu ade yg dr UIN Syarif Hidayattullah Jakarta..uhuk2..tu Universiti Islam negeri..kt jakarta...huwaaa...so..sbnrnyer depa ni ala2 Raihan la kt Mesia ni kan?huhuh..aku ni peminat Raihan tau!depa ni merevolusikan lagu2 nasyid ke arah musik2 atau genre2 yg org2 mude ske..bkn lah nasyid mendayu2 yg dolu2 tu!...


I VOTE FOR ISLAMIC MUSIC!!!!yipppppiiiiiiiiiiiee!!!!!!I LIKE.......

Demam dtg lagi.......

2-3 hari ni aku berada di kawasan yg xde liputan internet...ekekekke..aku balik kg daaaaaaaaa....kalo duk umah bando dpt tenet free..balik kg..seme xdek..Astro xde...tenet pun xde..so aku pun jlnkanlah aktiviti yg bleh dijlnkan di kg..uhuhu..iaitu cabut rumput, kemas keliling umah..n for sure..tidooooooooo....nguhahahaha....

Tp memandangkan tahap kepanasan hujung minggu yg lalu tu keterlaluan...dgn aktiviti yg aku buat..ehek2..(sbnrnyer kejap jek aku kt luor..byk ms aku duk jek tgk tv kt dlm umah...) maka..terdemam lah aku semlm...huhuhu...sib baik x jangkit kt anak2...harap2 jgn le anak2 yg kene demm...bkn ape..kalo anak2 yg demm..for sure bdn aku pun trk skali le nk melyn anak2...kalo aku jek yg demm..aku lyn le bdn sendrik..heeeeee....xde le org lain nk mragam kt umah tu kecuali aku..uhuk2...(meragam sengsorang je...seme org x lyn..huhuhu..sadis gilek)

ni aku selitkan skit info psl demm ni..utk pengetahuan kite bersama....
Demam (juga dikenali sebagai pyrexia atau hiperthermia terkawal[1]) merupakan isyarat perubatan biasa dengan ciri-ciri peningkatan suhu melebihi julat biasa 36.5–37.5 °C (98–100 °F) disebabkan peningkatan pada titik set pengawal suhu badan .[2] Peningkatan pada titik set ini mencetus ton otot dan menggigil.
Ketika suhu badan meningkat, terdapat rasa sejuk umum sungguhpun suhu badan meningkat. Sebaik sahaja tahap suhu baru dicapai terdapat rasa panas. Demam merupakan satu tindak imunisasi balas yang cuba menangani jangkitan bacteria atau virus. Demam boleh dicetuskan oleh pelbagai keadaan dari selamat kepada potensi serius. Kecuali demam yang tinggi, rawatan biasanya tidak diperlukan, bagaimanapun, ibuprofen adalah berkesan bagi menurunkan suhu badan.
maklumat diatas diceduk dari http://ms.wikipedia.org/wiki/Demam

so aku ade seme ciri2 tu...suhu bdn naik..(aku dah cek td gune termometer adik), rs gigil, otot2 sengel2..tp actually demm  ni baik kan?dia tgh nk lwn virus yg sedang menular dlm body aku ni..uhuk2...ape pun..aku x amik ibuprofen tu..aku cume amik vit C jek...jd laa....bdn aku x bleh diajarkan menerima drugs sgt...so gune vit C jek la..harap2 dia dpt membantu imunisasi bdn aku melawan virus...huhuh..go!go!go!

 Maklumat diceduk dr http://www.shine.com.my


so harini...keje gak..dgn tahap kepnsn bdn yg agak luar biase dr biase...heeeeee...tp disebbkan aku maleh nk ganti kelas..aku masuk jek kelas...sib baik silibus dah abis..cume tgl ngadap bdk2 punyer presentation jek...muke toye n layu dihujung mekar..ehek2... harap2 hari ni cepat lah berlalu supaya aku dpt cepat balik n tido lg kt umahhh..............zzzzzzzzz........

Thursday, April 8, 2010

Tempat Cari Duit Lagi...

The measured tree overflows.
Now that you've added your blog, we need to make sure that you own this blog.
Create a new post on your blog. Copy and paste the randomly generated sentence shown above exactly as it is given anywhere in your new post. Publish the new post so that it is viewable at your blog's URL.
Once this sentence is on your blog, come back to your PPP account and press the claim blog button. You can remove the post after you have successfully claimed the blog.

Side INcome 2

huhuhu..ni sambungan citer semlm yg psl page yg tawarkan wang apabile kite jwb survey depa...huhuh... betol la..(mcm betol la..heee...) aku dah try..join in...nampak mcm promising la kan..dgn testimonials n so on..so aku try la a couple of websites ni...

http://www.mommytalksurveys.com
http://www.tech-facts.com
http://www.globaltestmarket.com
http://www.surveyhead.com

seme websites tu kalo korang register jek..trus depa dah bg wang ke dlm account..tp kene tggu sampai beberape amount baru bleh kuorkan..atau cashout...(heeeeeeeee..tu term yg depa gune)..so mcm mn nk reach sampai tahap bleh cashout tu?kene laaa jwb survey2 depa... ehh...mhl gak tau...kene rajin la..satu survey tu dlm 30-50 soklan..klik2 jek...pehtu setiap satu tu after korang complete dpt le dlm 70cents (USD)..kalo convert ke duit mesia tu ade yg dpt sampai sehinggit lebih la kot...

tu kire mahal la...sbb aku penah join PTC (pay to click) punyer website..yg ni xde la jwb survey..korang cume klik jek website/advertisement tertentu n dpt payment...tp murah le..dlm 0.001cent jek..iye la..nk membandingkan ngn keje cume bukak iklan jek..pehtu bkn bc pun!ekekekkeke....bleh le..dr x wat ape2 kan?so la ni biz baru aku...tambah side income tru menjwb survey... menurut websites tu lg...depa akn hantar survey2 berbyr ni ke email kite utk kite jwb..or hari2 kite kene check dashboard kite kalo2 ade survey utk kite jwb...sounds fun la kan?duit bebbbbbbbb..............kene le keje skit...

hah..ape lg?klik la!kekekkekekeeeeeeee.......

Wednesday, April 7, 2010

Side Income...

Hari ni..sesambil wat keje..browse the tenet...marking assignments...preparing revisions questions...(huhuhu multi tasking gilek aku ni)..aku terjumpe plak website2 yg menawarkan side income utk kite..tu kalo ade ms le...

baca punyer baca punyer baca..well..kalo ade ms nanti bleh try...jwb survey..then nanti dia byr kite after kite complete kan  survey tu la kan?huhuhu..sronok gak jwb2 survey ni..lg2 le plak kalo dpt byran...uhuk2...so mlm kang ade ms kt umah bile adik tido bleh le aku try jejewb survey..kang kalo dah suksess..n dpt duit depan mata..aku bgtau eh? ok..sok aku bg review ttg survey ni..tu pun kalo aku sempat la nk klik2 mlm ni...ekekkeke...daaaaaaaaaaa.....
Apabila Arkitek Silap Design...

PERTANDINGAN APE YG SAYA AKAN BUAT DGN RM100

Kaching!!!! huhuhu...merayau2 ke sana sini...terjun ke blog ntah sape2 sana sini..saje browsing nk cari idea update blog aku yg baru ni...kalo org pompuan baru bersalin tu..blog aku ni kire masih lagi dlm hari lg la beb!heheheee....link punyer link punyer link...terjumpe le blog ni...huhuhu..ade contest! blom tutup...try la..who knows kan? so ape yg aku akn buat dgn RM100?huhuhu...bestnyer kalo dpt duit free kan?

nk buat ape yek?heeee.....xtau nk buat ape...maybe aku akn SIMPAN jek duit tu..wat kenang-kenangan..or maybe aku akn masukkan dlm ASB wit tu...so next year..bile blog aku dah fofular mcm blog brader ni http://tetikuskukus.blogspot.com/ mungkin aku akn RECYCLE jek balik duit tu utk buat contest lak kt blog aku!huawahahhaha......ape pun...bile tgk seme pesaing2 aku...huwaaaaaaaaa.....kompom kalah le aku ni...heeee....gempak2 beb blog depa...iye la..ramai otai...mn nk sama ngn blog 'dlm hari' aku ni..ehek2..

ahhh...sudah..dia soh aku link back kt pg dia pun x reti ni...ekekkeke....jap2 aku pomen2 dulu...


 betui ka aku link ni?pesal dia x blink2 mcm dlm blog brader tu?aiseyyy.....ape2 pun..kalo korang nk join..join arrr.... g sendrik kt blog brader tu...ni add dia http://tetikuskukus.blogspot.com/2010/03/contest-apa-saya-nak-buat-kalau-diberi.html ... join arrr....

Tuesday, April 6, 2010

Bile anak2 ikot ayah pegi keje.......

Haritu anak2 ajak g tgk ayah keje..tetibe jek depa tingat kt ayah depa..kebetulan ms tu cuti...aku pun trus le calling2 ayah dia..tanye keje kt mn?since tpt keje dia pun x brape le jauh sgt..dlm 80km jek...aku pun trus le pegi tpt dia keje...bior anak2 tgk mcm mn pyhnyer ayah cari rezki...kalo g tpt keje ibu dah biase... this time..nk tgk ayah keje lak..

ni muke kegembiraan ayah bile anak2 dara dia seme dtg visit dia kt tpt keje...ekekkeekekee....

kwn2 seangkatan dia pun sengih jek tgk anak2 dara plus bini en. dell dtg ke tpt keje yg comot2 tu...heee...almaklumlah..keje mcm depa ni mmg x sesuai utk pompuan dan kaum2 lemah yg sewaktu dgnnyer.. actually akku rajin gak ikot hubby aku g keje..dulu la...kalo free jek n kalo aku x keje dia kene keje..mesti nk ikot..saje jek..bwk le anak2..tp lately..since aku pun pack dgn keje..plus..anak2 pun dah start pack dgn homework skool n so on...kiteorg pun dah jrg ikot ayah g keje...

nape aku ske ikot en.dell g keje?heeeeee...mesti korang pelik kan?lain la kalo en.dell tu keje kt opis yg ade airkon ke kan?or..en.dell pegi outstation ke oversea ke kan?ahakss....alaaa....apepun keje en.dell aku bkn kisah pun..asalkan halal dan diberkati ALLAH...ok le tu... actually nape aku ske bwk anak2 g tgk ayah keje?aku nk anak2 plus aku sendrik sentiasa igt betapa susahnyer seorg ayah n seorg suami bertungkus lumus cari rezki utk keluarga....brape ramai yg penah tgk suami dia or ayah dia wat keje?anak sedara aku sampai x tau nk tulis ayah dia keje ape kt dlm borang sekolah...sebb dia pun xtau n x penah amik tau ayah dia keje ape...uhuhuhu...

objektifnyer...biorlah anak2 x malu dgn keje ayahnyer...dulu aku malu nk bgtau kwn2 bapak aku cume keje bwk lori ayam!hehehhee..... skang ni aku xmo le anak2 aku malu walau apepun keje parents depa...aku cume nk depa realise yg ape pun yg kami ni buat..cari rezki susah payah utk jlnkan kewajipan pd depa seme..pluss...dah tau cari duit tu susah..OLEH ITU jgn bazir n mintak yg bukan2!
heeeeeee....aksi2 si anak dok ngaco keje si ayah...x lama lepas tu..kiteorg kene halau ngn ayah..syuh2..payah ayah nk wat keje le korang ade kt sini..pegi balik!!!wakakakakka....so berduyun2 le kiteorg balik...huhuhu....have a NICE DAY HUNNI BUNNI!!!

Kempen Senyum Sokmo!

Skang ni kolej tgh wat kempen senyum selalu...heeeeeeee....seme warga kolej digalakkan tayang gigi...tu kalo gigi cantik le..kalo gigi jongang..xyah tayang..tu dah mmg sentiase tertyg..heeeeee....gurau jek... ok..so..aku sesgt le menyokong program senyum sokmo bebdk ni...baguih la....elok di perkasakan hubungan sesama warga..plus...kite senyum ni dpt mengubatkan rs sunyi...rs marah n mcm2 rs yg tersembunyi dlm hati...


ni banner kempen senyum sokmo...cun gak...agak padat le..tp sronok gak bc info yg dipaparkan kt banner ni... bc..jgn x bc...

yang bestnyer program MPP (Majlis Perwakilan Pelajar) kolej ni siap depa sediakan button utk dipakai oleh semua pelajar kolej...wa cayalah!!!ni kt bwh pic buttonnyer....baru jek snap td tau!


senyum pun dikira sedekah kan dlm islam...agama kite pun encourage aktiviti senyum2 ni...dapat pahle woooo....dlm sehari cube kire..brape kali kite senyum..most of the time..kite senyum kt org lain...betol x?ade x kite senyum kt diri sendrik?errr..... ade gak..aku selalu la wat gitu..sib baik xde org igt aku gile...heeee...actually senyum sengsorang tu penting tau!at least utk menceriakan hari kite sendrik...bile tingat citer2 lucu anak2...sure aku sengih sengsorang...aku ni kuat brangan orgnyer..bkn ape..brangan kan free...most of all...aku ske brangan mende yg best2 yg selalu wat aku senyum sendirik..cthnyer...bragan kalo aku jd kaye..hurrrmmmm...almost everyday tu brangan!pastu senyummmmm...........niceee...........i likeeeee...

ok..ape benefit senyum ni?org kate senyum tu contagious...berjangkit!mcm H1N1...tp penyakit senyum ni baik utk kesihatan..x mcm H1N1 tu...pastu ade yg kate senyum tu penawar pelbagai penyakit...errr....kalo demm cube kite senyummm jek..xyah amik mc or telan panadol...penah try x?

ape pun senyum mmg bagus utk kesihatan kite plusss awet mude beb!!!!!!yipppi!!!!!!!!!!!!!!!i VOTE for SMILE!!!!!!!!!!!!!!







Hutan Lipur Soga Perdana

tu dia... hutan lipur soga perdana...kt situ le tpt utk kite melepak..ekekekke...sori eh...situ bkn tpt melepak...situ tpt famili jengjln or jog pepgi ms cuti...actually ni first time aku jln situ...heeeeee....keje kt bp jek dah almost 10 thn..duk bandar bp ni jek dah almost 1 year..plus aku duk pun x jauh dr hutan ni..tp x penah sampai pun..selalu g amik air jek dr tpt tadahan kt area situ..



tp last week ms g amik air minum kt situ..anak2 ajak lak tgk2 tpt tu..sblm ni aku just lalu jek tp kali ni aku betol trn (bkn trn dr kete) trn bukit tu ngn kete...ahahhaa....best woo...ade dataran lapang rupenyer kt bwh tu..luas woo!!!! bleh wat main pusing2 kete kt situ...heee...pehtu jenguk2..ade tasik!errr.....bkn tasik la....tp mcm sungai jek...air mengalir dr atas gunung tu...ade tande amaran x bg mandi kt situ...bersih woo airnyer...sesuai sgt kalo nk wat tpt berkelah skluarge..sesape nk g jungle tracking pun mmg sesuai...

so aku pomot ni....heeeeeeeeee...org2 bp..pegi le santai2 weih kt situ....aku tgk yg ramai jog2 area situ byk chinese la...rajin depa ni...bwk anak2 jog...yg malays tu ramai bf n gf le...hopefully depa xde wat mende2 x senunuh la..hutan tu weih!kang keteguran kang..naya hang!!!

Saturday, April 3, 2010

Susu formula terbaik utk si kecil...

Ade ke susu formula terbaik? hurmm....bile aku duk belek2 kt baby shop tu..mcm samaaa jek seme susu fornula ni...dr segi vitamin2 dia..or nutrition2 yg dia supply dlm susu tu..tp nape rege dia beza2 ek?heeeeeee.... ni seme spesis jenama la...ade yg mahal ade yg murah...kandungan dia sama jek..mahal hanye krn jenama dia beza2...

bg aku jenama ke..rege ke..x penting..yg penting anak aku ske ngn susu tu..korang tau x?adik tu dah 4 kali tuko susu?hehehehe...dr susu bdn..ke susu soya ke susu biase...ke susu perasa vanila..ke susu perasa milo..ke susu perasa madu...heee....sampaikan dia penah jemu dgn seme2 susu tu..n dia melantak air oren sunquick jek tau! risau gile time tu... aku  g jumpe doc...minta nasihat...ape yg doc tu kate?dia tanye..."bdk ni mkn nasi x?" ..mkan... brape kali sehari?plg kurang 3 kali..kdg2 lebih... "in between meals dia ade mkn mende2 lain x?" ade...dia munch beskot, keropok2, coklat...ape2 jek la yg dia bleh mkn... so doc tu sengih jek... "dah tu...puan xyah risau le kalo dia xmo susu...sbb dia dah kenyang ngn mende2 lain.." heeeee....logik la kan?ahaks...tp mcm typical mama, aku ni risau kalo anak x mnyusu...ekekekke....

recently aku tukokan dia susu kpd dupro 1 perasa madu...pengasuh dia kate..adik xmo sgt susu ni...huhuhu...sblom ni dia minum sustagen 1 perasa vanila...nape aku tukokan susu?sbb aritu aku g baby shop cari susu sustagen tp xde..so sbb maleh nk cari tpt lain..aku pun tibai jek la bli susu dupro tu..alaaaaa....kan sama jek nutrition dia..tp nampaknyer..adik xmo lak..heee...aku pakse jek dia abihkan sepeket tu...ekekeke..jgn bazir...kang dah abih..aku blikan le balik sustagen tu...tgk iklan sustagen tu...bdk tu xmo mkn...sampai jdk kecik!wakakakka....tp anak aku x plak..mkn tetap mkn..tp kecik gak!hehehehe...genetik gaknyer...



so..in other words...kite x bleh le nk main blasah jek bg anak kite susu formula ape2 jek kan?heeeeee....bkn sebb kite kene pilih the best susu formula di pasaran tp..kite kene pilih susu formula yg plg sesuai dgn tekak anak kite..as for the nutrition lak..jgn risau..semua sama jek!!!


errrrrrrrr....ni pic susu formula sakit tulang aku...ekekekekke......

Bile Bedok Berbunyi...

Bila bedok berbunyi...aku termangu lagi
Ku renung langit pagi
Kicauan burung memeriahkan pagi
Kubangkit menadah tangan kepada ILAHI

Pabila bedok berbunyi lagi
Aku menyapa sang pagi
Lalu bertanya apa yang berlaku dimalam hari
Maka terungkaplah kebesaran ILAHI ada yang telah pergi

Bila bedok berbunyi
Hatiku sayu berbunyi
Sepi menanti lalu bertanya sang hati
Bilakah giliran kita ini..

Friday, April 2, 2010

Aku Ade PiliHan...

hurmmm...bengang!itu lah yg berlaku pd aku harini..n late yesterday evening... memula aku simpan jek bengang tu ... duk dendiam..bwk balik n fikirkan rasionalnyer...tp..bengang n bengkek semakin menjd bile aku tetap berasa aku x bersalah dlm hal ni dan yg lebih penting..AKU ADE PILIHAN!!!

yep..itu lah yg paling penting...bg aku x pernah dlm kehidupan kite ni..kite ditglkan dgn SAYA XDE PILIHAN!!...hurmmm **llsh*t! hidup sentiasa ade pilihan! at least...pilihan kite samade nk buat or tidak..nak terima or tidak..itu lah pilihan kite!betol x?take it or leave it!

so dlm hal ni aku memilih utk confront the situation n berterus trg... senang citer..blurt out everything and that's it!..finally..by noon..it is done!hurmmm....yg eloknyer bile aku confront ngn manusia tu..dia admit mistakes dia...good la... tp bg aku..its not about admitting mistakes...mistakes have been done..damage has already occurred! so...nk buat ape mintak maaf...point aku confronting dia..just nk bgtau..ape yg dia buat tu salah (at least pd pendpt aku la kan?) and please consider to change your attitude! JGN BERLAGAK SGT!

so this is among the days that i UNLEASHED THE BEAST within!!ahakss... aku jrg marah..sbb aku x ske marah..dulu ms aku memuda..aku ske marah..n aku dah belajar..marah tidak baik utk wajah..ehek2...en. dell jg mengajar aku...kalo marah pun xde gunenyer...heeeeeeee....so finally aku jd fedap dgn marah...sbb tu la aku dah jrg marah...yg selalu aku buat skang ni..membebel jek la...heeeeeee...itu pun kt anak2, suami n students aku jek la!!hahahhaa....

ehhhhh.....dah lari tajuk..tajuk td psl pilihan..so itu lah dia..aku sentiasa ade pilihan... nak tolong org atau tidak...ade org tu..xtau pun diri dia dibantu... pastu sedap2 jek kutuk2 org yg membantu tu...kuang hasam tol! tu namanyer x sedar diri..so, on my behalf...sbg org yg nk membantu..aku sentiasa ade pilihan utk tarik diri dr membantu kan? tp adakah aku sekejam tu? heeeee...u never know??? maybe I WOULD!!!

Thursday, April 1, 2010

Epitap Kunrei-shiki

 Dikeheningan malam yang damai ini
Aku termangu dungu mengenangkan
Putaran dan larian Cakrawala
Ku imbas kembali kenangan 26 Disember 2004

Tatkala aku menikmati damainya lautan membiru
Manaku tahu percaturan Tuhan Semesta Alam
Manaku tahu atom di hiposenter bumi sedang bergolak
Manaku tahu magma berapi akan menghamburkan lava
Manaku tahu lajur seismic bumi akan beranjak

Kulihat di sekelilingku
Aku terpaku melihat segalanya
Kalaulah dapat kuduga larian amplitud tsunami
Kalaulah dapat ku ramal segalanya…..
Kalaulah dapat ku tepis segalanya……..

Tapi Tuhan lebih berkuasa terhadap segalanya
Telah kugapai segala memori di anatomi fikiranku
Betapa kerdilnya homosapien ini
Betapa kudusnya ujianMu ini
Betapa aku pasrah menghadapi segalanya……..

Dari Sahabat Untuk Sahabat

Apabila bersahabat, diri sendiri & sahabat harus mempunyai tanggungjawab & punya harapannya sendiri. Antaranya ialah :-

1. Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. Pastikan kita & sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku.

2. Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul.

3. Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat spt tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.

4. Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat & hutangnya usah ditanya.

5. Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau hubungan suami isteri sahabat.

6. Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya.Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.

7. Jangan membuat muka belagak dan sombong, atau menghentak hentakkan kaki dan barang bila kita membuat kesalahan supaya kesalahan itu dapat menutup kesalahan kita.

8. Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...