Tuesday, March 30, 2010

Ape Yang Saya Buat Tatkala Saya Bengkek...

Penah x korang revise diri korang..ape yg korang buat tatkala korang rs bengkek pehtu yg bestnyer lg..x bleh wat ape lak ngn situasi tu...rs mcm hampeh kan?nk nangis pun ade..tp dah beso2 ni..segan le plak nk menangis...malu tgk dek students or anak2...heeeeeeeee

Duluuuuuuu...ms aku kecik2...aku ni spesis kuat majuk..hangin satu bdn...lg2 plak abg aku ske wat aku bengkek... adik aku pun sama...ekekek..senang citer ms kecik2 dulu adik badik kite mmg ske wat kite merasa bengkek kan? So ape aku buat bile kene sakat tahap cipan..aku nangis kuat2!jerit kuat2!..mak abah ms tu bkn tlg pun..biorr jekk...alaahhhh...hal adik badik..bior setel sendrik....(bile dah ade anak pun aku wat gitu gak!wakakakka...baru paham nape mak abah wat gitu dedulu!) ... mmg la..tp rs mcm hampeh kan ms tu sbb xde org backing kite.. huarggggggggghhhhh!!!!


Tu dulu la... bile aku tgk..anak2 aku sejibik mcm aku gak...kalo bengang ngn adik badik dia..ape lg..menjerit la x tentu psl...hurmmm..lg2 le semenyer pompuan...power of voice jek la...bingit! (pssssttt agaknyer dulu mak abah aku pun bingit bile aku jerit!ngehehehehe...)  ..so bile dah tua2 ni..hilang le plak perangai menjerit tu....buruk le plak kalo dah tetua ni duk menjerit2...ehek2...

 so ape yg aku buat kalo aku rs bengkek?x kire le..bengkek ngn kawan2 ke..ngn hubby ke...ngn adik badik ke...ngn anak2 ke..ngn kucing ke..ngn students ke...or dgn diri sendrik...(heeeeeeee....scope mangse n pemangse lebih meluas bile dah beso2 ni kan?) ..tgk gambo dibwh ni..

 taraaaaaaaa!!!!!!!!!ni le hasil nukilan aku bile aku bengkek...cun x?ahahhaha...tp bkn aku lukis tau!aku mewarne jek!!hahahha!!!!so..la ni kalo hangin..aku duk dendiam...n cari picture utk diwarna...warna..warna...warnee....so..try la!best gak tau!!heeeeeeeeeee.... :D


RAIN....

Hujan Oh Hujan...

Dah lama benor aku rs x hujan mcm mlm td...huhuhu...semenjak tghari after amik kakak dr balik sekolah aku dah berdoa...mintak2 hujan trn la ptg ni...panasnyer humang aih!!! terbakar otak aku tau!!

Tup2!ptg tu dah mendung2... by the time aku g amik kak ngah..hujan renyai2 dah trn kt area peserai..alhamdulillah...tp bile balik ke area bukit perdana..xdak!!!huhuhu..hujan x sekata laa...sedey tol...sesambil masak..sesambil mulut aku bebel2...hujannn le hendaknyer ya ALLAH...mintak tlg nuetralkan kandungan asid dlm air paip tu...alhamdulillah...doaku dimakbulkan...baru jek org nk azan maghrib tu...hujan turun..memula..perlahan..makin lama makin lebat...yiipiiiiiieee!!!hujan!!!syukur pd yg maha ESA!



Kat area BP ni air paip dah dicatu...plus recently depa dah declare kate air paip mengandungi kadar acidic yg tinggi!huhuhu...ngeri nk wat minum or masak...sib baik aku mmg x bleh minum air paip kt bp ni...aku gune air gunung soga utk minum...dulu kalo masak aku bleh gak gune air paip..tp since dah ade briter kate kandungan acid yg tggi dlm air paip..trus x gune dah...masak pun gune air gunung soga...tp........nak mengambil air tu..punyer le pjg kene que! tambah2 lak skang ni..bile makin ramai org dtg nk amik air gunung tu!!! huhuhu...sib baik aku duk dkt jek...so xde le aku mcm org yg dtg dr jejauh yg bwk bertong2 tu!!!jenuh nk nunggu! la ni pun since hujan dah skit..sape nk amik air kt gunugn tu pun dah dilimitkan tongnyer...1 famili bleh amik 15 tong yg 10 liter tu jek dlm satu2 masa....huhuhu..water become very2 scarce!!!

so sbb tu aku plg ske kalo cuace mendung n hujan menunjukkan rintiknyer....tp ade gak org yg x ske hujan!!!.encik dell pg td merungut, "hujan blom brenti..mcm mn abg nk keje!!!?" heeeeeee....org mcm dia tu kejenyer kt luor bgnan..so kalo hujan...xde keje la...kalo xde keje..xde gaji laa....huhuhu..kalo dia xde gaji...pendptan aku pun kureng la...wakakak...sabo jek la..tu lah namanyer rantaian ekonomi keluarga!!! :D uhuk2..

aaahhhh...x kire...nak hujan gak!bahaya wwooooooo air berasid!!!heeeeeee... I VOTE FOR HUJAN!!!

Sunday, March 28, 2010

Tuisyen : Ape kepentingannyer dlm kehidupan anak2...

"Kawan2 kakak semua pegi tuisyen bu!" tu ayat kakak pg td..tetibe jek...aku pun tanye balik..kakak nk pegi tuisyen ke?"xnak lah!" katenyer sambil berlalu pergi...hurmmm....terdetik dlm hati...penting ke tuisyen utk anak2? skang ni pegi tuisyen dah mcm kewajipan lak pd seme bdk2..ibu bapa pun dah mcm jd satu keperluan lak hantar anak2 pegi tuisyen..aku dulu xde g tuisyen pun!iye lah..mak bapak x mampu nk hantar tuisyen..so studi le sendrik..mengikut kemahuan n kesedaran sendrik la..xde timepressure...xde pressure pun!ske hati aku jek time bile aku nk stadi!!!uhuhuh..sib baik bleh sampai tahap ni!aku pun bkn rajin bc buku...tgk tv rajin la!!!ahaks...


Budak2 darjah 6 yg nak amik UPSR thn ni sedang bertuisyen dgn aku kt Pusat Tuisyen Fikrah.

Tp bg aku n hubby lain lak...maleh nk hantar anak2 pegi tuisyen..bkn ape..tgk kebolehan anak2 gak..takat ni kak long mmg x bleh g tuisyen...sbb dia bkn org yg muktitasking..hantar tuisyen rugi jek..unless kalo aku nk hantar private class mungkin elok..tp...kalo tuisyen..hurm..baik xyah..so la ni..anak sulung aku tu duk berprivate kelas ngn aku jek la..ape2 subjek pun..termasuklah maths!!!huwahahahha....secara x langsung aku dah ter terer lak subjek maths daarjah 4,5 n 6..ekekekke...tp kalo stuck kene gak kol pijot...(huhuhu...pijot my saviour!)..


ni la kak long time kene tuisyen ngn aku...huhuhu..jenuh tau ngajo anak sendrik..asik hangin jek!


nampak la gak perubahan dlm pembelajaran dia..tp tu la..aku pun bkn byk ms sgt...balik umah dah wat keje2 surirumah..masak,kemas,tambah lak si kecik tu kalo dah jumpe ibu dia mmg asik nk 'mengelonnn'.... jek..so 1 hari aku bleh spend dlm 30mins jek...utk mentuisyenkan kakak...kdg2 tu fail!sbb keje sekolah dia jek dah sebakul!kesian plak aku tgk...hari2 ade homework...time dia xde homework jek aku wat reviison ngn dia..kalo time dia ade homework...mmg dia akn siapkn homework sampai nk tertido! tp kalo sabtu n ahad...mmg leee.....kene ngadap aku lak!

kalo tgk jadual kehidupan dia mmg kesian kan?pack betol! tu xde tuisyen tu!kalo kene g tuisyen!ade students aku tu pegi tuisyen almost every night!plus saturday n sunday!huwaaa!!!!penatnyerr otak!
so itu antara reasons aku x hantar anak pegi tuisyen...kalo tanye encik dell lagi le..." alaaa....xyah g tuisyen..dulu ibu ngn ayah x gi tuisyen pun bleh hidup gak... kalo rs nk masuk U blajo le pepndai..kalo x...kene le pk cara lain nk cari mkn sok..amik le kelas2 menjahit ke hape..xpun nanti ayah bukakan bisness ape2..kakak run jek"glup!!!senangnyer pemikiran dia kan?huhuhu



Saturday, March 27, 2010

Kek Besday Bli kat LALUNA...nyum2!

TV ku Sayang...

 Aku ni mmg ske tgk tv...dr kecik sampai dah tua bangka ni mmg hobi aku ialah tgk tv...dulu abg aku penah 'sound' aku..sbb ms tu dah nk SPM..dia kate..wei..ko igt soklan SPM ade kuor kt Tv ke?heeeeeeeeee....cikapot tol! Masa tu aku mmg kate org tu tahap addicted pd tv ni..heee....lg2 kalo time citer X-Files...fuiyooo..time tu...bleh tahap marah tau kalo tetibe abah aku soh wat kopi ... heeeeee....

namun begitu, walaupun aku ni tahap addicted to tv sib baik x kantoi SPM..ekekekke....bile dah masuk U sama gak mcm tu..kalo cari aku xde nyer aku duk dlm bilik..kompom aku ade kt tv room..sib baik le tv kt dlm tv room tu kene lock..kalo x...dah tentu seme org lain kene tgk tv dm bilik aku kan?tol x tin?ekekekkekee....

         hah...ni pic tv ms aku kecik2 dulu...kaler dia x brape elok le..tp yg penting..dia kan tv...heeee


Korang nak tau bile aku dah kawin..pindah umah..ape mende pertama yg aku soh hubby aku belikan?of course!!!TV!!bleh mati wooo kalo xde tv....huhuhu...xde karan pun xpe..asalkan ade tv...korang pasan x, kalo xde karan kite bleh tgk muke kite sendrik dlm tv?x caya?haaaaaaahhh...kang korang g kt tv tu...time xde karan nanti korang tenunggg jek tv tu..kompom bleh nampak muke sendrik!..hahahhaha...



Ni tv pertama hubby aku blikan..alaa...bebaru kawin..bli kt bundle jek...heee...ok la...i lap my tv la!


 Lama gak tau aku gune tv ni...bykkk... berkhidmat utk aku...ekekeke..until one time tu..dia xmo dah berkhidmat...dah tua...rosak..pastu trus laki aku blikan tv lain..heeee...ni plg best la...kire yg plg best la..ahak2...

taraaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!ni la my latest tv...heeeeeee.....32' jek...i lap my tv!!!so la ni pun tatkala aku menaip blog ni..sesambil aku tgk tv!!!hahahaha....bestnyer tgk tv!

Friday, March 26, 2010

Dell oh dell....






                        VS. 





Ada 2 dell dlm hidup aku...dell yg sebelah kanan tu sgt2 helping...membantu dlm kerja2 opis seharian..iyelah..dlm 7 hari seminggu tu 5 hari drpnyer aku ngdap dell yg tu...dell yg sblh kiri tu lak...membantu gak lah dlm keje2 aku...tp dgn dia2 sekali menambah keje2 yg dah sedia ade...ekekeke..cth keje2 yg dia ske tambah ialah; gorengkan ikan garing2 ye!gorengkan nugget!(tatkala aku dah tido and ms tu jam 11pm), pijakkan blakang!(tatkala aku dah siap2 landing atas tilam n dah belitkan bdn aku ngn selimutku yg syahdu)...huhuhu...

Dell yg kiri aritu ade rosak skit...kene serangan gnome n virus yg teruk...kesian dia...kene hantar masuk masuk 'spital' dia..tp sat jek dia dah kembali kpdku...x sampai seharian aku bimbangkan dia..pastu x mragam dah!.si dell yg kanan tu plak penah masuk spital n aku plak kene tggu dia sampai 3 hari!haiyaaa!!!!ms tu jgn citer la dia punyer ngader2! ngalahkan org branak sulung!

Ape pun dedua tu adalah dell yg penting dlm hidup aku...walaupun aku dah ade cinonet acer..namun dell tetap PUJAAN HATIKU!!!!huwahahahha....errrr.....dill ... tu dell tau... dell..............

Score A oohhh Score A...

ok ni nk citer..ade la cikgu kak long pomot score A kat aku...beriye dia pomot..mende ni mmg dah lama aku dgo...mmg best la..n kalo pk2 mmg jimat gile..plus..senang utk ibu bapa bekerja yg xde ms nk duduk ngajo anak2...(psssttt mcm aku la)..

dr hantar tuisyen yg rege dia rm30 persubjek permonth baik bli mende ni jimat sebb dia ni sbnrnyer online tuisyen utk seme subjek... tu untung la kalo ko cut bajet byr tuisyen anak korang bulan2..pehtu bli score A ni..n wat jek mende ni kt umah..xyah kuor2 g hantar tuisyen..betol x?

tp mcm anak aku tu..aku x anto tuisyen pun!heeeeeeeeee...sbb bdk tu x bleh stress...stress wooo...tuisyen lagi...homework lg..kelas tambahan lg...isk..isk..iskkk...cian lak..so dia request no tuisyen please ibu.... bagus gak..jimat duit aku..plus..aku dulu pun x tuisyen..n aku tgk..ok jek performance dia...average la..xde la pintar banget!so sbnrnyer kalo aku bli score A tu..new budget will be incurred in my financial statement la kan?huhuhu... i have a very strict bajet tau!

so..the question is..nk beli ke x?huhuhuhu...

http://www.scorea.com

Hepi besday my hubby!!

Hari ni besday encik iskandar hisamuddin..pepagi lagi puteri2 dia dah sibuk soh kol ayah..after siap bekpes and send kak long to skool aku pun kol le ayah dia..wishing him hepi besday..

SEMOGA PANJANG UMUR, MURAH REZKI, SENANG HATI & DIBERKATI ALLAH...


amin...pastu dia bls ape? xde adiah ke?caitt!!! hadiah dah bg last week laaa!!! ms dia sibuk nk bli poshbag kulit tu!kan dah declare poshbag tu ibu byrkan n regard it as besday present!...cissss...bleh lak dia lupe!hampes toll laki ni!

Ape daaaa......

Salam... new blog. ape daaaa...org dah lama gune mende alah ni...ahaks..aku baru nk start tu pun sbb permintaan kwn2..hampess tol depa ni..ade ke aku soh bc 2 blog aku yg berunsurkan pengetahuan am (http://auction-property.blogspot.com/) dan akademik(http://malaysian-english-for-dummies.blogspot.com/)   depa kate boring...ape daaa.....pehtu depa kate..blog lebih popular kalo hang wat mcm jurnal kehidupan hang...ape daaa..... betui ka?hahahha... ni aku nk test market la ni...ekekekkee....

ade plak yg kate, aku lebih bagus mengomen or mengkritik mende2 sekeliling aku..wakakaka...in other words..mengutuk ka wei!mcm yg aku tulis dedulu kt dlm friendster...hahahha...cikapot tol la korang ni!

hah ni aku bg!bc jgn x bc..tggu jek la kritikan kehidupan dr aku yg 'sopan' santun ni..ahaksss....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...