Sunday, December 19, 2010

Dah la x cantik!!!

ni kire antara entry marah2 aku lah ni...


korang penah jumpe x sales gurl or sesape jek la yg kire front liner kt kedai ke..kt kiosk ke..kt kaunter ke... yg muke dah le x cantik pastu duk la monyok mcm tikos mondok??

penah jumpe x? isk..ni aku ade jumpe... isk..pakkal jek anak aku nk sgt minum blog yg ade pearl tu..kalo x..maunyer aku dah order pastu dgn selambernyer aku bamboss jek dr situ!


awek tu dah le x cantik..tu x pe la kan..cantik tu kire subjektif..bg aku mn ade org x cantik dlm dunia ni..seme cantik2 belaka..tp dlm hal ni...mmg clear jek aku kate dia tu dah le x cantik..pastu grumpy lak tu!!!! isk..bertambah2 le kehodohan rupa paras dia..isk... aku rs hati diapun black jek kot??? sbb tu rupe dia mmg betol2 x cantik!!!!


isk...astagfirullahh...berdosa menghina ciptaan ALLAH...hurmmm....tp sbnrnye aku bkn nk menghina cipataan ALLAH pun..cume ape yg aku cube sampaikan kt sini.... tolonglah....walau mcm mn pun problem masalah yg ko sedang hadapi..xyah le tunjukkan or lepaskan pd pelanggan2 x bersalah mcm aku ni...dan juga nyonya sblh aku dan juga amoi dan juga awek cantik yg berbaris sesama ngn aku...kiteorg x wat salah ape2 woi!!! kami cume nk beli air jek!!!


x psl2 ko dah berdosa sbb wat aku berdosa marah2 n kutuk2 ko... plus.. ko gak dah mengotorkan hari aku dgn perasaan marah ni...isk..isk..

ntah hape2!

Saturday, December 18, 2010

Lama x update blog...

Nape?

Sebab saya berada di rumah kg yg xde talian internet waima wifi or witever pun!

Nape?

Sebab cuti sekolah so hubby kate duk kt umah kg yg dah lama tgl tu...n dia pun dekat skit nk g keje n jimat wit minyak dia...


So?
Tu yg 3 mingguan aku duk berkelubung kt umah kg tu...huhuhu..sbb dah lemak ngn privileged kt umah bando ni..so aku mmg bosan tahap mentibang laut le kt umah kg...


Nape?

Sebab kt umah kg yg besor godang tu..xde tenet..xde astro...xde HBO...huwaaaa.....ade pokok2 jek...BP Mall xde...McD xde...PIZZAHUT xde...SUMMIT xde.... isk...MAybank n CIMB pun xde!!!


So?

Harini dpt balik umah bando....heavennnnnnnnnnn...hek hek...trus g McD..rindu nk mkn HappyMeal..dpt barbie woo.... best2... pastu lantak ngadap astro n HBO...heeeee...pastu baru hapdet blog....


k...nk g tgk astro lagik...daaaaaaaaa.....

Thursday, November 25, 2010

SAYA SUKA BLOG AWAK LA !



actually rini aku xde wat ape2 sbb almost seme citer kt HBO utk bln november aku dah tgk 2 kali at least...ahaksss...betol2 tahap addicted morphines HBO...its not TV ok..its HBO..ngeeeeeeeee....
so merayap2 mcm lipas g dok blogwalk dari satu blog ke satu blog ke satu blog especially blog2 depa yg tglkan tapak kt shoutbox aku n yg terlist kt tepi dinding aku ni...pastu g ke blog enchik BEN pastu nampak le enchik ben ni wat segmen ni pastu trus nk join lak pastu ni la entry ntah hape2 ni...

kalo korang nk tau cara terperinci nk join segmen ni...sile klik ni ye...SAYA SUKA BLOG AWAK LAH! ...


skang ni aku kene senaraikan 5 blog yg aku ske semestinyer blog kwn2 and sedara mara aku yg sewaktu dgn aku yang jrg update blog pastu blog jd bersawang yg ade cume x sampai seploh hengget dlm akaun nuff dia yg kunun nk jd kaye ngn blogging tp maleh tahap mentibang laut nk g pomot blog or nk tglkan jejak bile g blogwalk (bc dgn satu nafas)...


calon2 nyer adalah...


2. RAIFANA : rakan sekerja gak n ske blog dia sbb kisah2 chenta dia actually mengingatkan aku ttg cabaran aku cintancintun ngn hubby dulu...wuiiyooo!!!!

3. LIZERD  : ni kwn lama sejak zaman2 mesra2 kt jiwang.org lg.la ni dah x aktif situ sbb trase diri dah tua lak bile msk situ.aku ske blog dia sbb kdg2 dia ske melukis pastu dia tarok lukisan yg dia lukis tu kt blog dia so aku kene bebaik ngn dia ni mn le tau sok2 dia jd pelukis terkenal bleh le aku tumpang glamer t.

4. ITS MY RAINBOW : oh ni blog anak sedara n nape aku ske blog dia sbb aku saje jek nk jd spy karat..ahaks...bdk2 skang ni bleh tau ape yg dia buat tru blog entry jek..especially yg unspoken one..

5. LEEZA CAKE HOUSE : ni bkn sedara mara or rakan sekerja pun..tp ske sesgt g blog dia especially time trase nk mkn something sweet.walaupun x penah pun order dr kak leeza..heeee...ntah bile nk sempat order..

6. ZURAIDIN : rakan sekerja gaks n aku ske bc blog dia walaupun dia update blog dia tahap sethn sekali kot?err..nape ek aku ske blog dia?maybe sbb aku mmg ske nyibuk kt blog kwn2 kot..ahaks..tlg upkan trafik..


errrrrrr..... bleh tarok lebih ke enchek ben??kang ramai lak yg kecik ati kang!!! adoss....

ok..nk tglkan link kt blog2 atas tu...errrr..... saya dah menepati syarat2 ke enchek ben??

x hagak2 nak melawak...yg terkejut tu pun tahap panik yg melampau!!!

video


haaaaaa...sbb tu la aku x bg anak2 aku main terkejot2 kan org ni!!! isk..isk..sadis..

gILEr puNyer mLs mEnGaraNG!!!!

hey peeps!!! tu la...dah aku kate jgn tego time aku rajin wat entry ritu...hahahha...pastu trus dekat seblnan blog ni terperap...ahakss... bkn kate xde ape nk tulis..ade...bleh jek aku ngomel psl ape mende pun..tp...mslhnyer...aku mls!!! ok lah..aku update ringkas jek mende2 yg berlaku sejak aku menyepikan diri ni..hek hek...


1. musim kemarau... batu pahat dah lama x hujan..gile pns... dah le aku ni spisis yg khatulistiwa..mn bleh duk kt tpt yg terlalu sejuk (t aku selsema n demam) or terlalu pns (t aku demam gak)... so tu slh satu sbb yg menyebabkan aku maleh nk update blog...errr...bleh trime ke alasan ni?

siyes mcm bapok!!!! wakakakka...

2. cuti aku dah start sejak 29 oktober ritu...pastu aku melahu jek kt umah jd bibik cum supir (bkn tapir ye) pd anak2 n suami... tu jek la keje aku... still maleh gak nk update blog... exam cume 24hb november jek..tu pun aku bc ms 2 hari sblom exam..hahahha....walaubagaimanapun aku harap dpt A+ ye utk subjek SMD aku tu..chaiyokk!!!


3. berangan nk siapkan files translation konon..tp aku x buat pun..aku asik layan HBO jek..ahakss...xtau lah nape dr dulu aku mmg addicted betol ngn TV ni...aiseyyy....


4. oh ya...keputusan UPSR kak long... ok la..dia sgt frust..tp xpe la... tu yg terbaik ALLAH bg utk dia..apepun.... blom ade sesape dlm famili yg beat achievement aku... hak hak... ibu still the most intelligent being dlm famili ni...heksss.... tp nampak gayanyer bakal di cabar oleh kak ngah...hurmm..we'll see...


5. since deepavali aritu...EN DELL kemarok ngn activity memancing..so weekend kene ikot dia g mancing..sampai kiteorg seme boring dah..n xmo ikot dah..pastu soh dia pegi sendrik dia xnak plak..pastu majok pastu seme org kene gak bgn pepagi n ikot ayah g mancing pastu seme org mcm alamakkkk xnak ikot ayahhhhh!!!!!tolong ibu tolong cari alasan supaya kami x kene ikot ayah...ahakss....
ok...fev 5 hobby skang ni...selain dr tgk TV ialah...tidoooooooooooooo...zzzzzzzzzzz.........

Tuesday, November 9, 2010

Muke kite sama x bang?

Last two weeks... jln2 kt psr tani..ternampak makcik n pakcik ni..sesama membeli ikan... romantiknyer rs bile pakcik tu tlg angkatkan plastik ikan after makcik tu byr...

bile tgk muke depa..ehhhhhhhhh....seiras betol..mcm adik badik!!! sbb tu jodoh pjg kot?? makcik n pakcik tu mmg nampak dah berusia...maybe dlm 60 plus kot..


pastu tingat nenek n atuk wahahhaha...ni sbb depa ni lgiiiiiiiiii le dah tua...depa ni sellau berdua g sarapan kt timah sari..kalo x caya tanye geng2 kolej yyg selalu mkn bfast kt timahs ari...dua nenek n atuk ni mmg sellau bersarapan bersama...maybe trus g timah sari after solat subuh kot...rupe depa berdua pun mcm sama..x mcm suami istri..tp more mcm adik badik...


pastu...aku trus kol En Dell...
Aku: Bang...muke kite sama x?
En Dell: Isk..mn bleh sama...kite bkn adik badik...
Aku: Tapi org kate kalo rupe suami istri serupa jodoh kekal sampai akhir hayat...
En Dell: hurrmm..kalo gitu ayg kene hitamkan kulit...bior serupa mcm abg..tp abgdah x bleh dah nk putihkan kulit mcm ayang...

(cessssssssss...ni yg maleh ni...dia ni mmg ske sesgt ngajuk aku..org tgh siyes ni..)

Aku: Abg ni...org ckp siyes ni...
En Dell: Dah2...jgn nk ngarut..arini msk2 besh...dah abg nk keje ni...daaa....


wahahahha...itu lah aku n En Dell...malas kan nk layan kalo dpt bini mcm aku????


p/s:rupe aku ngn En Dell mmg mcm langit ngn bumi... langsung x sama!!!

Monday, November 8, 2010

Gambaran Hari Qiamat




Gambaran Hari Qiamat di cedok dr FB http://www.facebook.com/pages/Islam-Itu-Agamaku/151038798271591

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.


Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.



☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber: Amar Sufi



WALLAHUA'LAM

Saturday, November 6, 2010

Insurans or Simpanan?

Aku percaya ramaiiiiiiii lagi di kalangan kite yg blom ade insurans kan? x kira la..insurans nyawa ke or insurans education ke etc..tp boleh kate semua org ade insurans kete or mtotor kan?hahhaha...yg tu wajib..kalo xde kene saman!

on the other hand, i believe semua dah ade akaun simpanan..walaupun ade RM10 jek dlm tu...betol x?so entry kali ni aku nk bg personal view skit psl insurans n simpanan ni... mai2 bc..

bg aku insurans tu penting..insurans nyawa or education..penting....sbb..insurans nyawa skang dah bleh pilih combination of insurans n saving...iyelah..walaupun saving punyer portion maybe x brape byk..tp still..if nothing happens to us by the time insurans tu mature..kite dpt part of our money gak...ape yg penting ttg insurans ni... kalo beli insurans..stop thinking about nk dpt dividen byk etc...kalo nk dpt dividen byk...baik beli ASB or Public Mutual.. tp bile kite decide nk amik insurans..kite kene pikirkan... ape akan berlaku pd waris2 kite bile kite tibe2 dijemput ALLAH? or bile tetibe strok menyerang..or bile tetibe kite di diagnose ade kanser..nauzubillah...mmg kite mengharapkan kesihtan yg optimum..tp who knows kan? so amik insurans...supaya ia tidak membebankan penjga or waris2 kite...pentingggggggg.....


nape education insurans penting...hah..ni org2 melayu especially kene aware...jgn asik nk harap duit loan PTPTN or MARA or JPA or scholarship KPM wutever...mak ayah generasi baru ni kene la tau...bile negara semakin maju..kite kene aware yg education would be very2 costly..so bersiaplah dgn simpanan utk education..ok..maybe korang kate...utk education baik trus wat saving dr amik insurans kan? nape nk amik insurans...simple..sbb education insurans juga cover penyakit2 or health conditions si anak...so xyah le amikkan personal insurans utk dia...


so itu lah beberapa point yg korang kene tau nape insurans tu penting...ade byk pilihan di psrn..just pick ur choice..x perlu amik memhl... cukup lah kalo kite tau...ade yg bleh cover sedikit kos pembedahan ke..or wutever...


p/s: aku rs elok lah kalo gomen wajibkan health insurans dr insurans kenderaan tu kan??

i Had a Crush...

Igt x first crush korang? first crush tau bukan first love...hahahha....aku igt lg...first crush aku ms sekolah rendah lagi...wahahha... i had a crush pd ketua darjah aku! wakakka...igt lg ms tu aku darjah 3..ske dowhhh ngn bdk lelaki ni....ahaks...rs mcm berkalibernyerrrrrrrrrrr dia ni..hahahha (ntah ms tu aku pun xtau makne berkaliber..)... next..aku crush lak ngn ketua pengawas aku...ms tu aku darjah 6 okayyyyyyyyyy.... aku rs seme prg akan crush ngn ketua pengawas sekolah kan? hahahha.... tp semua crush2 ni aku simpan jek jauh di lubuk ati..x penah pun aku sorekan kt depa2 ni...wakakkaka...kire2 syok sendrik la ni kan? hek hek hek...


pastu bile masuk sekolah menengah aku penah tercrush ngn abg kwn aku ni...kwn sekelas aku..nama dia Abdul Halim Bin Deran..nama abg dia aku xtau...n aku pun xtau nape aku ske or tercursh ngn abg dia..walhal rambut abg dia tu agak ala2 alleycats n style rambut dia agak senget dlm 40% ke barat...wahahha..ntah..mungkin aku ske dia sbb dia putih n tingggggggggggiiiiiiiiii kot?tu pun minat dr kejauhan jek..x brani woooooooooo.....


pastu ade tercrush lak ngn sorang bdk form 5 ni..ms tu aku form 4..dia form 5..nama dia AZMAN..err...x igt nama pak dia...ni semua gara2 ZALINA AZMAN yg popular kt TV3 ms tu...wakakka...so kalo combinekn nama aku ngn dia kn jd nama selebriti tv3 gitu...tp bdk azman ni selow n pemalu...baru hangat2 nk kapel ngn aku..dah kene sound ngn cikgu disiplin...ekekek..cikgu sound dia  xbg kapel2 sebb ms tu dia nk SPM..lg plak...aku ni kirenyer pelajar pandai kt sekolah tu..so xnak le kapel2 ni akn menyebbkn pelajaran aku merosot...wakakka...so azman ni pun menjauhkan diri dr aku...after dia SPM..kiteorg trus lost kontek dah...

bile aku form 5...aku xde pakwe...bosan dowhh xde pakwe ms tu...hahhahaha...iye la..kwn2 duk la citer psl pakwe dia gitu gini..cesss sungguh aku tahap mendgr jek...ahahhaha....ok le tu...bkn ape..aku ni x ske lelaki cari aku..bkn nk kate xde boy yg ske kt aku ni..eceeeeeeeeeeeehhhhhhhh...tp mmg aku spisis x ske kt org lelaki yg ngurat aku...hahahha...ntah..aku ske bile aku ske dia n dia ske aku...tp kene aku ske dia dulu...hahahha..ape aku ckp ni...ntah sukar lak nk gambarkan ape yg aku nak ni...


ok..pastu xde pakwe sampaiiiiiiiiiiiii la aku dah nk SPM..baru le jumpe sorang makhluk ALLAH ni...errrrrrr....x jumpe pun actually....cume dgr jek sore dia...heeee...pastu tetibe hati berdetup detap..jeng jeng..ok tu dah bkn episod crush ok....tu dah msuk episod jatuh chentaaaaaa.....miahahha...t lain kali aku story..tggu permintaan la...ehek2..


ape point aku ni??? point dia simple jek.... aku terdgr anak2 dara aku berdua tu sdg bersembng sesama depa ttg boy at school...hurrrrrmmmm dpt menguping gak le seskit citer... dlm hati kate..dah besar dah anak2 dara En Dell ni.... hak hak hak..x sangka hidup dah sampai tahap ni kan?ALHAMDULILLAH....

Friday, November 5, 2010

Tarikh Keputusan UPSR 2010 : 11 Nov 2010 | AkU dAn SeSuAtU...

Tarikh Keputusan UPSR 2010 : 11 Nov 2010 | AkU dAn SeSuAtU...: "- Sent using Google Toolbar"

test...

entry ni cume bertujuan nk test jek..mcm mn nk wat post yg berjadual tu...heee....nk tgk dia appear betol ikot ms n tarikh yg ditetapkan...tq...

Jual Bayi or Buang Bayi??

Aku rase isu ni mmg xkan basi2..sbb...mmg setiap hari ade kisah psl manusia buang bayi sana sini... dah mcm2 gomen wat usaha banteras gejala sosial ni... dah x bleh nk banteras maksiat dah..napsu napsi ni mende yg subjektif...aku x salahkan gomen... ntah dah x tau nk salahkan sape dah dlm hal ni... bg aku...aku doakan utk diri aku n anak2 serta generasi aku dilindungi dr gejala ni...mintak2 dijauhkan lah..nauzubillah....

ade plak citer kdg kala kite dgr psl manusai yg sanggup jual anak sendrik sebb dah x mampu nk sara...jual anak dpt duit n bdk tu pun maybe dpt famili yg lebih baik kot... ntah le..tu nasib la kalo dia x jual kt sindiket yg gune bby utk cari sedekah ke hape kan?

so kembali pd persoalan aku td... mn better??? dr segi morality nyer aku rs dedua x elok...tp dr segi lain plak??? maruah?ekonomi maybe?personality? which is better?


JUAL OR BUANG???

mY OLD Skool Mate!

Thanks to Mark Zuekerberg for inventing FB..korang tau..aritu ms awal aku join FB..aku jumpe kwn2 sekolah menengah aku pun aku dah sronok tahap high!! ni plak bile yesterday i met with my friends dr sekolah rendah!!!

mcm nk mengalir airmata kooooooo!!!! geng2 SEKOLAH KEBANGSAAN TEBRAU BAKAR BATU! x sangka plak depa bleh identify muke aku yek!!!
pic ms darjah 4B
amazing betol depa bleh cam aku! really2 amazing! sbb aku ni mmg ade rosak skit ingtan aku psl cam2 muke org ni..heksss....(mmg x layak jd saksi ni!)..cube korang cari aku yg mn satu dlm pic tu?? heeeeeeeeeee............. sembang2 ngn nor n zam n asmah n faiz... tingat zaman2 kiterog perform kt school stage ms PIBG... tetibe aroma fresh baked bread dr kilang roti seblh sekolah aku tu menerpa dlm brain aku ni...huuuuuuuuuuu.....very long time ago... the time when my heart was so broken n fragile(remember my story about my childhood) ...but still thanks to MRS YEO our English teacher..who really2 made my day...(next time aku nk wat entry psl MRS YO ni)..


actually i was quite active tau ms sekolah rendah dulu...nor n asmah were my closest frens..we are the brilliants ones!hahahah...mrs yeo ske pilih kiteorg sbb kiteorgnyer english power... ahakss....aku pun xtau dr mn dtgnyer power english aku.. sbb xde sesape yg ajar aku..mak angkat aku n adik badik angkat aku seme x reti speak english!mcm out of the blue jek! even though my family background is somewhat broken during that time..still i manage to become intelligent n normal at school... so one one is asking where i came from since they will be focusing on my inteeligence kan?? hekssssssss.... that was the plan back then!


so..mengimbas kembli those days...aku tersgt active berdrama anjuran MRS YEO yakni cikgu BI aku yg tersgt berkaliber...dia ske pilih aku bkn setakat English aku power..tp sbb my Chinese look face...heeeeeeeee....pastu asik kene jd bdk cine yg chomelll jek...ehek2..
rambut aku pjg n lurus tegak mcm cine zaman2 tu la..MRS yeo akan ikatkan rambut aku n put the bulu2 tu hah...on my hair..cute betol! selain dr tu..aku aktive gak sports...


nor n me were active in netball n volleyball...kiteorg wakil sekolah tau!sampai g tournament kt kota tinggi nun..sronok la ms tu..sbb dpt naik bas!! hahahha...first time naik bas sekolah dowh ms tu!

then i was elected to be the ketua rumah kuning...dulu umah kuning nama dia TOPAZ..igt lagi...but before that..aku ahli umah DELIMA (merah) ..ntah mcm mn cikgu tarik jd ketua umah Topaz lak...n thn tu gak umah topaz jd juara of the champions!!! heeeeee.... i was also the atlit u know..just name it..ape? acara balapan?lompat jauh?lompat tinggi? semua ade nama aku tau!!! hahahhaa....nice kan?


 x sangka kan sejauh ni aku dah meneroka kehidupan!!!!

Saturday, October 30, 2010

I miss My BFF....

terharu bile bc entry http://stillnadia.blogspot.com/2010/10/happy-21st-ruzana-shaliza-shashah.html which is dedicated to my niece... eloknyer bile ade best fren mcm tu....

entry tu gak tetibe menyentap hati nurani aku....tingat kt seme bestfren aku....

ms sekolah rendah: ms ni aku xde bff pun... sbb aku ni hidupnyer me'nomad'... further more..family background aku quite broken..so..xde bff pun...aku mmg bdk genius kt sekolah...active sukan...complete set...cikgu mmg ske aku..tp sbb akunyer background yg x besh tu..membuatkan aku ni ske menyendiri....xde ape yg nk dibanggakan dgn famili aku...so since sekolah rendah aku dah nekad...nk bina legacy aku sendrik...so UPSR aku...excellent...5A aku masuk SIGS ...sekolah itik gigi satu.... hahahha...bkn2...SULTAN IBRAHIM GIRL'S SCHOOL..antara sekolah bdk2 pandai kt JB..



ms sekolah menengah: sat jek aku sekolah situ...masuk tingkatan 2....aku tuko sekolah kg...SMPN...ms kt SIGS..sempat ade BFF...nama dia AIZAN ZAZARINA AZIZ..aku igt nama dia..sbb nama dia best sesgt...sampaikan aku penah berciter2 nk bg anak nama tu...heeeee....tp dah sampai 3 anak aku ni...x plak aku bg nama tu..heeee.... dia ni baik sesgt..sampai tahap pinjamkan aku baju kurung every thursday(SIGS pakai pinafore) ..sbb every thursday kene pakai baju kurung sbb ade kelas bacaan Quran...FYI aku xde bju kurung sbb x mampu beli..aku selalu skip kelas tu sbb xde bju kurung..sellu kene marah ngn ustazah sbb skip kelas tu... dia ni pinjamkan aku baju la... sedey kan... bile tingat..daifnyer hidup ms tu...


pastu pindah SMPN (sekolah menengah pekan nanas)... dpt my next BFF...DINAR SELAMAT ...dinar baik sesgt... bile aku pindah kg..bermakna aku pindah family gak..duk ngn mak sedara aku..yg aku pgl mak n abah sampai la ni...duk jd anak angkat depa...sampai la ni... hidup agak stabil..still..jd anak angkat...membuatkan aku agak malu nk bergaul... maleh nk menjwb soklan2 org bile bertanya psl famili background aku...mslh betol lg le kalo kene isi borang2 sekolah...rs mcm azab jek ms tu.. dinar je yg fhm.... tp aku ni manusia yg bermotivasi tinggi...msh lg dgn impian aku nk bina legacy aku sendrik...generasi aku sendrik...x berakar umbi dr mn2... hanya aku n suami aku...aku berjaya cemerlang dlm SPM...dpt masuk U....yahooo....



ms universiti: since matriks lagi..AZLINA MOHAMED NOR dah jd BFF aku... dia jek yg fhm..jeritan suara hati aku...ms aku struggle for my love..eceh..dia gak yg setia mendgr n menasihati...ms aku susah after aku kawin ngn my hubby n still continue my study..dia gak yg take care aku...msk main camp..MIMI AZURA SALEHUDDIN enter the frame...memeriahkan lg hidup aku...depa ni lah yg bersusah payah..ms aku pregnant with my first child...depa gak yg jg aku kt UIA tu... aku dmm...depa yg temnkn g kinik UIA...korang igt x ms aku ponteng usrah sbb nk balik kg anak aku dmm?? korang igt x ms korang pun nyuruk dlm bilik sbb xnak g usrah sbb aku x pegi...beriya si salmi ngetok pintu tu...korang duk sesenyap dlm gelap..ahahhaha....



korang igt x ms korang hantar aku naik bas kt pudu sbb aku nk balik gak memalm tu sbb anak aku demm??korang hantar aku pun naik bas dr gombak... heeeeee.... korang igt x bile korang kene signkan attendance aku every monday kalo aku x dpt balik kampus on time???


TINA...ko igt x ms aku kene tumpangkan brg2 aku kt umah bapak ko tiap kali kite kene kosongkan bilik sbb cuti sem?x dpt aku nk bygkan mcm mn aku nk buat ngn brg2 aku kalo ko xde... MIMI ko igt x bile ko sanggup x balik weekend sbb aku pun xbalik?sbb aku nk jimat duit so aku cume balik kg 2 minggu skali je? ko yg selalu balik every weekend pun balik 2 minggu skali sbb nk temankan aku kt bilik?walaupun umah ko dekat sepelaung jek dr kolej kediaman kite tu???


korang igt x ms kite sesama g BTN tu??? gile punyer sakit bdn ms tu? ko igt x ms kite sesama jerit sbb dah abis pengajian yg sgt mencabar tu??? gile ko... 6 thn bljr... sakit wooo... especially bile dah kawin n ade anak mcm aku ni..mslh financial..jgn citer la....kalo terkenang skang ni pun air mata aku still meleleh...


aku rindu la kat korang....aku taip entry ni pun sesambil ngalirkan air mata....sib abik anak2 aku dah tido..xde le nk menjwb soklan2...ahaksss.....


skang ni hidup kite dah semakin senang...msg2 dah berkerjaya...aku sedih sbb kite semakin jauh dek kesibukan kite sehari2... kesibukan tambh lg lak jarak kite...

aku xnak korang lupekan aku...aku xnak gak aku terlupakan korang....YA ALLAH..jgnlah sampai aku lupa akan js2 korang pd aku...
tina n hubby dia..



mimi (teka yg mn satu)


sori korang...aku colek pic ni dr FB korang..heeeeeee.... aku rindu betol ngn korang...really2 miss u...


ms keje:ms memula msk keje...aku msk sesaing ngn SITI AMINAH KATMON... dia jd BFF aku..sampailah..dia pindah keje...n trus duk jauh dah skang ni... dia yg fhm aku...walaupun ms tu ade sorang senior tu siap hasut2 dia jgn kwn ngn aku...hanye krn senior tu rs terancam ngn kehadiran aku dlm kompeni tu...sbb dia takut aku naik pangkat lebih cepat dr dia...gile tol..hakss...tp min ni lebih rapat ngn aku..so dia lebih tau aku mcm mn...senior ni memula dengki ngn RAHIFAH atas alasan yg sama gak..tp ifah cepat jek benti sbb dpt offer lain..so dia selamat..tinggal aku sorang ngdap senior yg mental..sabo jek la... ifa pun BFF aku...pah..ko igt x mcm mn korang gilir2 tido umah aku sbb jg aku yg tgh peknan anak no 2 tu? sbb hubby aku x balik umah?keje jauh?pah..ko igt x ms ko lah yg duk hanatr aku g cek up kt kinik tu? sampai skang aku ckp kt kak ngah yg dia berhtang ngn ko tau!!!ngn laki aku pun aku ckp gitu...sampai mati pun aku akan igt js ko pah!!


lepas min n ifah benti..aku xde kwn2 yg khusus...in other words xde BFF la...just kwn2 kasual..napa aku ckp kasual..sbb..we dont share our deepest feelings ngn kwn2 kasual...heee...itu aku la..bkn sennag aku nk share deepest feelings aku ni...

la ni aku ade SITI HALIMAH BAKRI, MUHAFIZAH, SUHAILI MUSA, IDAWATI IBRAHIM n MAZLIANA MAT DOM... semua aku anggap sbg BFF aku...semua rakan sekerja aku....aku rindu kt korang laaa....lama gile x lepak2 ngn korang since aku chiow julai ritu....


korang igt kt aku x???korang rindu gak ke kt aku??huwaaaaaaaaa......nk g shopping2 lagi ngn korangggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

~out g kesat hingus~

Thursday, October 28, 2010

Gembengkah aku??

Ntah nape airmata ni senang sgt nk kuor....tgk citer kartun pun aku nangis...citer hindustan lagi la...meleleh leleh air mata ... tu fiksyen tu semata-mata..bkn realiti...tp...dlm realiti pun aku kuat nangis....hekss...tp xde lah aku nangis setiap ms...nk kate aku ni spisis sensitif...xde la..aku x anggap diri aku ni sensitif...

aku bkn jenis yg kene tegur mesti nangis punye..bkn...heii..aku agak taff tau orgnyer...tp...ade kala..air mata aku sennag betol mengalir....kdg2 mcm xde kene mengene jek ngn aku..tp tu yg org kate la...

Setting: Majlis Pernikahan Iwan
Venue: Masjid Pekan Nanas


Situasi: Masa iwan dah selamat nikah..dia n pengantin pompuan salam2 semua org..of course adik aku mesti salam n pelok aku..x pasal2 air mata aku kuor dah mcm pili bomba...sambil ckp..."dah kawin byk2 bersabar mengharungi cabaran baru..."

bkn patutnye aku gembira n ucapkan tahniah pd dia ke? aku punyer air mata dah ngalahkan mak aku lak kt situ...heks....tp bile namirah tanye..nape mak ina nangis? aku x dpt nk explain kt dia...heee...ntah..mcm x reti lak ms tu..tp aku explain la kt sini..maybe dgn tulisan lg senang kot nk citer...

aku nangis sbb...aku dah lalui pengalaman hidup berumah tangga...cbrannyer...ms baru2 nikah..mmg le rs syok...seronok...tp seronok tu actually dtg dgn tanggungjawab dan pengorbanan yg maha besar... hidup berumah tangga...mcm2 cabaran..kalo x thn... tu yg jdnyer bercerai berai...byk pengorbanan..bkn sekadar wang ringgit dan material aje...tp hati n perasaan..serta KEEGOOAN wanita aku....

org kata nk kawin susah...tp bg aku..nk mengekalkan perkahwinan tu lah cabran n kesusahan yg sebenar....betol x?


Setting: Selesai solat...call En Dell..

Venue: Kat Umah

Aku: Bang..td dpt sms...ayah kawan ayang tetibe jek meninggal..mcm x dgr beriter ape2 sakit ke hape...*sambil nangis terisak2*


En Dell; Nape ayang nangis? Kenal ke ayah dia?


Aku: x..cume kenal anak dia jek..sama2 keje...

En Dell:*terdiam x ckp ape* maybe x reti nk kate ape dah...


Aku: Ayg tetibe tringat abg...kalo abg tetibe tglkan ayg mcm tu..tibe2 jek..xde signal...x ready nk lepaskan abg n kene tglkan uruskan semua sorang2...*nangis lagi sampai x kuor sore*


En Dell: Ajal maut kn di tgn ALLAH....mmg ujian utk yg hidup...kene la teruskan kehidupan....kahwin jek lain...(eh En Dell ni..wat lawak lak dia..org tgh syahdu ni!!!hampess)


Aku: Abg boleh le..kalo ayang gol abg kompom kawin lain..tp kalo ayg..xmo la...maleh dah nk mulakan semuanye skali lg... leceh lah...baik dok besarkan anak2 jek...


En Dell: ye....kalo anak2 dh besar2..dah di angkut suami masing2..ayg tgl sorang gak...dah le ayg tu kuat bebel..nk bebelkan sape?abg dah xde...xkn nk gadoh2 n ckp sorang2?

Aku: tu la... baik abg jg diri lek lok...jgn mati dulu sblom ayg...

En Dell: isk..ade lak gitu..dah le mls nk layan...abg nk mandi ni...ayg ok ke abg x balik mlm ni...bdn penat...mls balik umah..sok kene g pepgi...ke nk abg balik ni?


Aku: xyah le... kiteorg ok jek kt umah ni...nk bgtau abg tu jek td... ok daaaaaa...


mcm tu la tahap kegembengan aku....laki aku kate aku gembeng n kuat nangis...tp bg aku...aku cume kuorkan toksik dlm bdn jek.............heeeeeee

~out~

Wednesday, October 20, 2010

Bile Tun Kata....

Bile Tun kata nilai matawang kite actually bukan naik sbb kekuatan ekonomi..tp sbb nilai matawang dollar yg semakin lemah....

Tun kata lagi.... nilai dollar Amerika tgh merosot atau tgh mengalami inflasi yg teruk berbanding semua matawang di dunia...lebih2 lagi China....

Wahh!!!! aku trus buka Public Mutual...nk tgk saham negeri China...
ni keputusannya...

19/10/2010PUBLIC CHINA ITTIKAL FUND PCIF0.20600.00241.18%
19/10/2010PUBLIC CHINA SELECT FUND PCSF0.18950.00201.07%
19/10/2010PUBLIC CHINA TITANS FUND PCTF0.24520.00220.91%
keratan ehsan  http://www.publicmutual.com.my/application/fund/detail.aspx



mmg betollah.... saham tu tgh naik plak....sblom ni dia asik trn..naik pun seskit jek..hurmm...nk kene montitor tgk sampai ujung thn ni...ade can nk invest dlm tu x?? tgk tu...ade yg naik sampai 1.18%..tinggi tu!

pastu aku terfikir...kalo dollar tgh jatuh...ade can x beli dollar skang ni...hek hek... dlm ms terdekat ni..adakah nilai dollar akn menaik???

hurrrrrrmmmm......................... *sedang berfikir*

Tuesday, October 19, 2010

Proton Inspira... Adakah Proton akan berubah??

hurmm...skang ni tgh heboh diperkatakan ttg kete nasional kite yg baru..Proton Inspira... aku dah jenguk2 beberapa blog yg ade exclusive pic of the car...cthnyer mcm ni kt bwh...


ehsan zuraidin.com

pic ehsan http://www.zuraidin.com/

mmg sejibik mits lancer pujaan hatiku..xde lah sebijik sgt...tp lebih kurang mcm sepupu yg ala2 kembar tu...tp tu la....bile produk proton ni...aku mmg selalu tanye diri aku...

body mmg cantikk...proton dah pandai tarik pembeli dgn penghasilan kereta2 yg berbentuk cantik, menarik, tertarik the bomb yg mampu bersaing di pasaran...mcm izora tu..aku ske betol ngn kete MPV tu... tp..agak kurang yakin dgn injin dr proton ni.... bkn ape...baru2 ni pun ade kes satria neo dan gen2 yg kene dipanggil semula...before that thn dulu2 la...byk gak rungutan psl mslh2 injin kereta dr proton...so dgn Inspira yg upgraded ni..adakah proton akan berubah?? mampukah proton menarik keyakinan pembeli yg mcm aku ni?eceh...weih..aku pun ade kete proton lah!!!hhahhaha...wira version 1994 lagi tau!!! version mits lagi tu....ms injin dia di supply oleh mits..mmg tip top the bomb! tp after that..aku dah x beli proton...bile dah byk rungutan psl injin2 dia ni..


bkn ape...beli kete ni..commitment bln2 agak besar..iye la..kalo dah plg x pun skang ni kene byr dlm RM500 ke atas...masalah le gak kalo dah le kene komit byr hutang kete..pas tu kete tu kejenyer asik kene repairrrrrrrrrr jek.... susah lah kan??


bkn nk kondem Proton...ehhhh..aku mmg support le sesgt brgan Mesia tau! tp aku rs mende ni ramai yg terfikir...ade yg sanggup amik risiko..beli la..bende mampu milik kan? kalo nk beli Mits Lancer tu...maunyer bleh dpt 2 gaknyer Inspira ni... hek hek...



so..senang citer..ape pun yg kite wat kptsn mmg ade risiko...TEPUK DADA TANYE SELERA lah..

p/s: tingin gak merasa naik Inspira nanti...

Saturday, October 16, 2010

otak JEM...

aku wat keje translation aku ni sampai otak aku JEM n terasa bengkak dah ni....


kene buat sebb bos dah tanye progress...heeeeeee....


dah janji ujung bulan ni aku nk siapkan satu file....


actually kalo aku pokus...2 hari jek aku bleh siapkan satu file yang ade 80+ muka surat

harini dah siapkan sampai page 42...of 82..igtkan nak stay up nk siapkan...kalo dah siap bleh dpt payment!!!


weeeeeeeeeeeee....tp rase otak aku mcm dah bengkak....

still x bleh tido..sbb tgh tggu bos send lagi 3 files utk di translateeee..............


arrrrrrrrrrrrrrhhhhhhggggg...ade yg tertido depan lappy ni kang!

cepat la bos oiiiiii!!! mn bendanya ni!!!!!!!!!!

kEnaPa baJet pLan aKU fAIL???

haaaaaa...sempena ngn hari pembentangan bajet ni..aku rs terpanggil lak nk wat entry psl bajet gak le...hek hek...ni from my personal experience la kan... aku ni financial planner..at least for me n my family la... most of the time...errr...all of the time...En dell just bg jek duit bebuln n aku yg akan manage everything...when i say everything..it means everything la...so ape2 perbelanjaan family aku yg uruskan n byr... i try my best utk just manage and mingle around the money yg En Dell bg...so aku x penah mintak lebih...hek hek...tipu jekk...penah gak le... tp aku try utk tidak mintak lebih dr yg sepatutnyer En Dell bg bulan2..iye la..dia pun ade bajet dia gak kan?ahaksss... dia pun nk simpan duit gak kan? dia pun nk gak beli wallet ke...beli baju ke... for personal items yg aku x penah belikan sbb aku tau dia cerewet auzubillah bab2 ni... so gitu lah....

En Dell ni orgnyer debt free....hahahha...nape aku kate debt free...selain hutang2 mende wajib spt motor dia, kete famili and umah kami...dia xde hutang lain...heeeeeeeee.... lain le aku...aku ade hutang tambahan...kad kedit..hek hek...sbb..for one reason...aku ni actually BIG SPENDER gak..errrrr.....bukan suor spender tu tau...aku ni spesis yg ske berbelanja...heeeeeee.....handbag,baju2...huhu..alaaaaaa...org pompuan kan...tp..tabiat aku ialah...hutang aku..aku xmo susahkan laki aku..so aku nyr sendrik la...

so utk membolehkan aku manage everything ni..aku kene la berdisiplin wat bajet tetiap bln...byr bil2,bbysitter,sewa umah,umah sendrik,banjer dapur,van sekolah anak2,kenderaan2,petrol aku, jajan anak2 dannnnnnnn kad kedit leeeee....hek ehek...actually kalo aku betol2 follow bajet aku kan...mmg cukup le segt wit aku tu...siap bleh simpan RM1k sbln tau!!! tp...xde pun aku nyimpannyer....hahhahha...sbb..asik lari bajetttttttttt jek...

tu la...aku fikir kan..skang ni aku kene tuko style le...heeeeeee...kalo bln ni aku overbajet...bln depan aku nk make sure aku underbajet...eerrrrrrrr....bleh ka? chaiyokkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!alinworld!

Friday, October 15, 2010

Laporan Terkini Pembentangan Bajet 2011|Great Teacher Onizuka

Laporan Terkini Pembentangan Bajet 2011|Great Teacher Onizuka: "- Sent using Google Toolbar"

caRa eFektiF nAk jD kaYe......

best x tajuk tu... still lg dlm mood bajet ni..ahakss...aku sker tol time pembentangan bajet..sbb aku mmg ske le sesgt ngn DUITttttt.... x kire le dia dlm bentuk dollar ke...ringgit mesia ke...rupiah ke..dinar ke..ape2 la..asalkan nama dia duit..mmg aku skeeeeeeeeee sesgt ngn dia ni... ok..ni aku nk share ttg cara2 nk jd kaye...yg aku rs effektif le......sbb aku dah buat mende2 ni...(tp x bermakna aku dah kaye la..sbb...jeng jeng jeng...bc dulu kt bwh ni...)

Caranyer ialah:

1. kene ade objektif ms depan...nape ko nk simpan duit???sbb nk beli kaching??bkn kucing la...kaching!!!brg kemas...heee...ni biasenyer target aku lah...sbb nk beli kete cash ke?sebb ape?mesti ade sbb tau...sbb..kalo korang xde sbb nk simpan duit...mmg le korang xkan simpan duit...

2. selalu keep track ngn duit korang..mn sumber2 pendptan korang..keje hakiki ke...part time ke...bonus ke...keep track laa....dan keep track brape total blnan yg korang dpt...rekodkan ye....


3. wat track rekod utk perbelanjaan korang gak...haaaaaahhh...bajet bln2...kene plan...kalo korang dah bajet banjer dapur cume RM300..so make sure korang spend less than RM300 tu..pastu belen dia tu..simpannnnnn...jgn wat beli mende lain lak!!ni aku penah wat...korang tau..sampai bwg putih kalo aku bajet sekilo RM5 pastu tetibe rege dia naik jd RM6..so aku beli RM5 jek..yakni..x cukup sekilo la...hahahha...ikot bajet RM ye...bkn bajet brape byk...so kalo korang bajet beras utk sebln 20kg dgn rege RM60 cthnyer..kalo tetibe rege beras yg biase korang mkn tu naik...kene le korang tuko beras yg lebih murah or kurangkan kilonyer jd 15kg jek ke..yg penting..dlm area spend RM60 tu jek..

4. Kene ade bajet utk lain2...haaaaaahh...ni penting sbb mende ni la yg selalu wat korang overbajet..eceh..mandai jek...eehhhhhhh betol la...sbb..walau mcm mn disiplin pun korang follow korangnyer bajet plan..still adeeeeeeee jek mende yg tetibe tau...nk kene pakai duit...cthnyer..tetibe tyr kete bocor ke..kene tuko tyr ke...kete rosak ke...hahhh...ni sellau mkn banjer yg agak besar..dulu aku sellau tarok RM200 utk banjer lain2 aku..n...kene igt..bkn nyer tetiap bln tau kite gune bajet lain2 ni...kdg2 x gune penuh pun..cume gne separuh or suku..n kalo bernasib baik..langsung x gune...bile x gune..simpan lagi.....


hahh..tu lah antaranyer yg aku wat..tu dulu ms aku ade target..yakni aku nk nambah bilik kt umah kg...dulu...korang caye x...dulu tu aku dpt nyimpan RM10k dlm ms sethn..sdgkan ms tu gaji aku n En Dell masih ciput jek..iye la..baru2 keje kan..baru nk idop kate org tu...korang bygkan kalo aku teruskan ngn displin gitu...huhuhu...mmg bleh jd kaye tau!

tp skang tidak lagi..wakakka..nape??

ahhhh...sbb tu le aku tarokkan 'kene ade objektif' tu kt no 1...sbb aku skang xde objektif....so aku dah x buat ape planning..tetiap bln aku berbelanjer jek ikot napsu napsi...wakakkaka....tu yg selalu overbajet n aku x pedulik pun kalo tetiap bln duit aku cecukup jek n xde nyimpan langsung...huk huk... bkn le aku xde bajet plann..ade...tp xde le sedetail dedulu tu..skang ni aku wat bajet general jek ape yg perlu di byr...bil2,bbysitter,anak2..seme jek secara title jek..aku x detailkan dgn specifik RMnyer...hahha..tu bkn bajet namanyer..tu namanyer..ade duit byr hutang jek..ekekekke...


hurmmmmmmmmm..........sempena dah wat entry ni kan..aku nk start balik lah set objektif....bile ade objective...baru le aku smangat skit nk wat bajet bln2....

p/s: bile hidup dah dlm zon selesa..gini le jdnyer...hurmmm..manusia mudah lupa!!!!

nAik haJi Lagi ke???

 
Musim haji tiba lagi...syok tgk para jemaah haji pegi Mekah menunaikan haji.... tiap kali musim haji tibe..aku sellau tanye diri...bile lee gamaknyer aku nk naik haji ek??? bkn psl duit blom cukup..alaaaaa...duit boleh di cari... bkn psl nama blom naik...ekekke...register tabung haji pun blom lagi weih..hek hek..tp cume aku rs aku blom betol2 bersedia nk naik haji....hurrmmmm

org kate...kalo g haji nanti rezki kite makin murah...hidup kite lebih di berkati...mcm2 lah...iye la...pendpt org..masing2 lah kan... kate org gak..kalo ade duit..trus jek naik haji...jgn disimpan2 duit tu..nk wat ape... bg aku lak....bkn masalah duit...


mslh aku...:

1. anak2 aku kecik lagi..x sampai hati nk g tglkan depa...mmg le ade sedara mara yg bleh take care depa..tp aku xnak le susahkan org lain...kalo aku nk g pun..bior le anak2 aku dah beso pjg...kalo mintak tlg org tgk2 kan pun..xde le tahap menyusahkan org kene suapkan n mandikan anak2 aku...

2. aku blom pasti lgi duit aku ni betol bersih ke...hekk...aku ni byk hutang piutang..biase la..time mude ni la nk kumpul rete bende utk kemudahan hari tua n anak2..so bg aku...hak2 org lain kene le aku uruskan dulu...sblom duit aku tuk naik haji tu aku simpan...hak mak bapak aku tetiap bln..pun kdg2 aku kantoi gak bg...heee...hak anak2...hak org miskin...mcm2 lah hak2 org sekeliling aku..yg aku prasan or x prasan....aku xnak le aku beriye berjimat simpan duit..pastu aku abaikan hak2 org tertentu yg mmg ade bhgn dlm duit aku tuh..isk...x patut...


3. kalo bleh aku nk pegi skali harung ngn hubby n anak2 aku...heeeeee...kene le kumpul duit byk skit kan???


dulu igt lg..ms aku kecik2...ade pakcik dkt ngn umah aku bukak kedai..rege brg2 kt kedai dia bleh di katekan mahal le berbanding kt tpt lain...tp disebbkan kt area umah aku tu xde kedai lain..so kalo terdesak tu kene le gak beli kt kedai dia...mahal dia ade le 20-30sen berbanding kedai lain..pastu pakcik tu berkire weiiiiiii!!!! kalo biskot tu terlebih seketol pun dia tarik balik gak tau!!!huh!!! so aku ni sellau le kalo marah kt dia.. aku kate...iye la..dekut sgt...cecepat le cukup duit ko naik haji...ngeheheh...elok kan doa gitu...iye la..kunun2 kalo dah pas naik haji tu dpt le dia ubah prangai...heeee...pas aku dah kawin n pindah ni..xtau le aku dia naik haji ke x...heeee.....tp bile aku balik kg...aku tgk samaaa jee...kaye raye pun idak..prangai pun sama jek kot??hak hak...

pastu ade lg satu citer ni...sama gak...contractor ni hah...x byr gaji n payment En Dell...dgn alasan...payment lambt etc..alaaaaa...sedara gak....biase la..bile dpt payment..kate duit dah abis sbb byr hutang2..so dia byr kite lebih kurang jek..tolak sana tolak sini..ntah hape2 dah dia ni menolakkan..sbb dia sedara..maleh le kiteorg nk ungkit n berkire...tp time keje dia stuck..muke sedara ni gak dia mintak tlg siapkan projek dia...alaaa...stndard la....so..mcm biase le..kiteorg doakan jek dia cepat kaye n dpt naik haji...mudah2an balik t dia dpt hidayah n ubah le prangai dia....dia ni g umrah dah beberapa kali..tp prangai sama gak..maybe ms g umrah x sama kot kene 'sebat' ngn masa naik haji...hurmm...xpe lah....dgr kate thn 2012 dia nk g haji..alhamdulillahhhhhhh..pegi la....

tp bg aku..nk naik haji n dpt haji yg mabrur..bior le duit yg kite gune utk g sana tu bersih..baru le dpt hidayah n terbuke hati n bertambah iman dlm diri...kalo duitnyer dr hasil...menyanyi ke...berlakon ke...heeeeeee...mcm artis2 kite tu...gitu le jdnyer..balik dr Mekah..sama jek..xde perubahan prangai n xde peningkatan darjat keimanan...nk g ke tanah suci bior le xde org yg masih simpan 'sakit hati' ngn kite... sbb tu kene wat kenduri n ms kenduri tu jemput le jiran2 sedara mara..kwn2..dgn tujuan ms tu dpt le kite mintak maaf n halalkan segala ape yg kite amik or teramik dr dia...setelkan semua....tu lah yg kite bleh wat setakat termampu...kalo ade yg kwn2 dah terlost contact ke..kite cari n x jumpe...patut kite byr hutang dia dgn bersedekah atas nama dia...tu lah setakat yg termampu kite buat...

ni x...kebykkan org skang aku tgk..g haji 2-3 kali...iyelah duit byk...tp prangai x brubah...tiap kali dia naik haji..org2 yg dia berutang cume bleh kate..."thn ni dia naik haji lagi..tp hutang aku RM500 yg 5 thn lepas blom byr2..kalo aku simpan duit tu dlm tbg haji pun dah branak pinak dividennyer.." heee....

so...bg aku..bior tentu aku dpt naik haji sekali jek seumur hidup aku ni...yg penting..aku dpt HAJI MABRUR ...bkn senng nk dpt tu tau!!!


p/s: SEMOGA SEMUA JEMAAH THN NI MENDPAT HAJI YG MABRUR...aminnnn.....

Wednesday, October 13, 2010

Tingin makan kek dari Leeza Cake House...

aku mmg fanatik ngn kek...especially kek cekelat n cheeeeeeezzzzzzzzzzz kek..

hobby ms lapang aku mmg le nonton gedung2 kek online..cecantik kek2 depa ni...
mmg terliur kalo tgk kek2 kakak2 ni tau!!!

tp mslhnyer....tokei2 kek ni seme wat biznes online or dr umah jek...
masalahnyer depa xde kedai...so xbleh le beli menonongggggg jek..kene le tempah dulu..

tu laaa....tatkala ni aku tingin benor mkn kek ni...

sedap kan??ni nama dia..chocolate marble cheese kek...
hurmm....besh2...t aku nk order lah...errrr.....cume sempena nk mkn jek..ahaks..xde occassion lah dlm ms terdekat ni...

p/s: nk tgk lg kek n cupcakes yg comei2 dr Leeza Cake House??? klik sini ye...

Tuesday, October 12, 2010

Indomie x selamat di makan....

Kepada penggemar mee segera....heeeeeee....termasuk aku lah tu...sile elakkan mkn Indomie ye..sbb dlm briter kate ade bhn para hydroxy benzoic acid yakni bahan yg digunakan untuk mengawet makeup yg aweks2 tenyeh kt muke wat cecantikkan muke tuh...uish...mende tu x bleh mkn weih..bahye..utk kegunaan luaran jek..tp since org Taiwan dicover bhn tu ade dlm Indomie ni...so confirm le dia bahye kan?



pd penggemar mee segera..harap dptlah elakkan dr mkn mee segera jenama indomie ni..kalo ade yg simpan wat stok tu...sile le kembalikan ke pasar raya..tuko le ngn jenama lain...kalo korang gemar sesgt ngn keriok2 dlm indomie tu....xdpt le korang mkn keriok2 tu dah wat ms ni...depa pun tgh dlm siasatan lg nih...cian korang kan??

 hurmmm..aku penggemar mee segera...tp bkn indomie laaa....aku dah biase sejak zaman muda jelita lagi aku ske maggie mee jek....hek hek..kate le memcm psl mee segera ni...dulu ade org kate dia bleh wat otak jd lembab n bodow lah...hurmm..zaman2 blajo dulu..dah menda tu jek yg murah...dah jd makan ruji weih..nk wat mcm mn...utk tujan kelangsungan hidup gituw...



 aku dah try gak memcm jenis mee segera ni...maggie is the best!!!sesuai ngn tekak western aku ni...heksss...

 

Topik untuk dissertation aku.......

huh!!! ponat den mikirkan ape topik yg den nk wat utk start dissertation den sem depan...aritu ade dah wat proposal..tp kene rejek..sbb aku nk wat psl English dlm pengajaran n pembelajarn Maths n Sains...supervisor aku kate...ape daaaaaaa...tajuk tu funny sbb mende tu dah obsolete... ahakss...weih..dia x tau ke aku bercite2 nk reinstate program tu..huk huk... iyo la..blom lg..tggu aku jd menteri pelajaran sok bleh le aku strukturkan balik mende tu..eceh...tinggi brangan tuh...

ok..so..aku korek2 balik idea...browse sana sini..aku kene cari topic yg aku ske...so that senang le aku nk fhm bile aku bc..or nk kene trgkan...plus...bior le topik tu beneficial utk aku n masyarakat setempat..ewah2.... so finally..errrrrr...blom final kot...aku dah decide on 2 topics yg aku ske gak...

1. nk citer psl SLA (second language acquisition)
2. nk citer psl teaching methodology.........


aku blom decide lagi perinciannyer..tp aku rase mcm dedua tu besh...bkn besh ape la...sbb aku fhm n minat dedua mende tu...ahakss... so......mn satu nk pilih ek???

Saturday, October 9, 2010

Celcom Vs Digi

Ingat x iklan ni??? mase Digi tgh hot ngn org kuning tu?? popular gile dia mase tu..iye la..ms tu kalo x silap aku dia baru jek perkenalkan org kuning tu...sampaikan anak2 aku pun ske sesgt ngn org kuning tu.... pastu ade sorang kwn aku ni forwardkan kt aku iklan ni..ahakss...x kuor kt TV..hanye berlegar2 di you tube jeks... enjoy!!!!


video

wutever it is..both telco ade benefits memasing..even maxis pun sama gak.... heeeeeeee....aku ske tol ngn mesia ni...dulu ade lg byk telco company...korang igt lg ngn TMtouch??ape ke nama telco utk 017 tu dulu sblom dia merge ngn maxis...aisey lupe lak...la ni yg berthn cume 3 ni jek...yg popular la...tp muncul lak pesaing2 baru...yg blom nk mantap..tp still..akn dtg depa2 ni gak akn jd ikan jerung mcm yg 3 telco ni...heeeee......so..bestkan bile tgk depa lwn2 pastu kite pengguna yg dpt advantage...ape susah...hp skang murah...kalo takat nk pakai 5 bijik skali harung pun mampu pe....ahaksss...


p/s: Rakyat Malaysia mmg kaye kan??

PMR akan dimansuhkan pada 2016, UPSR pula diadakan penambahbaikan | JARDNESS.com

PMR akan dimansuhkan pada 2016, UPSR pula diadakan penambahbaikan | JARDNESS.com: "- Sent using Google Toolbar"

Peraturan untuk si boyfren....

Kepada Bf anak aku,

Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg sengaja menakutkan, Bapak Kepada Gf ko.


hahahha...ni aku petik dr FB... syok gak...errrrrrrrr....aku paste kat sini ye..tp ehsan dr syahirul.com yek...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...