Saturday, October 30, 2010

I miss My BFF....

terharu bile bc entry http://stillnadia.blogspot.com/2010/10/happy-21st-ruzana-shaliza-shashah.html which is dedicated to my niece... eloknyer bile ade best fren mcm tu....

entry tu gak tetibe menyentap hati nurani aku....tingat kt seme bestfren aku....

ms sekolah rendah: ms ni aku xde bff pun... sbb aku ni hidupnyer me'nomad'... further more..family background aku quite broken..so..xde bff pun...aku mmg bdk genius kt sekolah...active sukan...complete set...cikgu mmg ske aku..tp sbb akunyer background yg x besh tu..membuatkan aku ni ske menyendiri....xde ape yg nk dibanggakan dgn famili aku...so since sekolah rendah aku dah nekad...nk bina legacy aku sendrik...so UPSR aku...excellent...5A aku masuk SIGS ...sekolah itik gigi satu.... hahahha...bkn2...SULTAN IBRAHIM GIRL'S SCHOOL..antara sekolah bdk2 pandai kt JB..



ms sekolah menengah: sat jek aku sekolah situ...masuk tingkatan 2....aku tuko sekolah kg...SMPN...ms kt SIGS..sempat ade BFF...nama dia AIZAN ZAZARINA AZIZ..aku igt nama dia..sbb nama dia best sesgt...sampaikan aku penah berciter2 nk bg anak nama tu...heeeee....tp dah sampai 3 anak aku ni...x plak aku bg nama tu..heeee.... dia ni baik sesgt..sampai tahap pinjamkan aku baju kurung every thursday(SIGS pakai pinafore) ..sbb every thursday kene pakai baju kurung sbb ade kelas bacaan Quran...FYI aku xde bju kurung sbb x mampu beli..aku selalu skip kelas tu sbb xde bju kurung..sellu kene marah ngn ustazah sbb skip kelas tu... dia ni pinjamkan aku baju la... sedey kan... bile tingat..daifnyer hidup ms tu...


pastu pindah SMPN (sekolah menengah pekan nanas)... dpt my next BFF...DINAR SELAMAT ...dinar baik sesgt... bile aku pindah kg..bermakna aku pindah family gak..duk ngn mak sedara aku..yg aku pgl mak n abah sampai la ni...duk jd anak angkat depa...sampai la ni... hidup agak stabil..still..jd anak angkat...membuatkan aku agak malu nk bergaul... maleh nk menjwb soklan2 org bile bertanya psl famili background aku...mslh betol lg le kalo kene isi borang2 sekolah...rs mcm azab jek ms tu.. dinar je yg fhm.... tp aku ni manusia yg bermotivasi tinggi...msh lg dgn impian aku nk bina legacy aku sendrik...generasi aku sendrik...x berakar umbi dr mn2... hanya aku n suami aku...aku berjaya cemerlang dlm SPM...dpt masuk U....yahooo....



ms universiti: since matriks lagi..AZLINA MOHAMED NOR dah jd BFF aku... dia jek yg fhm..jeritan suara hati aku...ms aku struggle for my love..eceh..dia gak yg setia mendgr n menasihati...ms aku susah after aku kawin ngn my hubby n still continue my study..dia gak yg take care aku...msk main camp..MIMI AZURA SALEHUDDIN enter the frame...memeriahkan lg hidup aku...depa ni lah yg bersusah payah..ms aku pregnant with my first child...depa gak yg jg aku kt UIA tu... aku dmm...depa yg temnkn g kinik UIA...korang igt x ms aku ponteng usrah sbb nk balik kg anak aku dmm?? korang igt x ms korang pun nyuruk dlm bilik sbb xnak g usrah sbb aku x pegi...beriya si salmi ngetok pintu tu...korang duk sesenyap dlm gelap..ahahhaha....



korang igt x ms korang hantar aku naik bas kt pudu sbb aku nk balik gak memalm tu sbb anak aku demm??korang hantar aku pun naik bas dr gombak... heeeeee.... korang igt x bile korang kene signkan attendance aku every monday kalo aku x dpt balik kampus on time???


TINA...ko igt x ms aku kene tumpangkan brg2 aku kt umah bapak ko tiap kali kite kene kosongkan bilik sbb cuti sem?x dpt aku nk bygkan mcm mn aku nk buat ngn brg2 aku kalo ko xde... MIMI ko igt x bile ko sanggup x balik weekend sbb aku pun xbalik?sbb aku nk jimat duit so aku cume balik kg 2 minggu skali je? ko yg selalu balik every weekend pun balik 2 minggu skali sbb nk temankan aku kt bilik?walaupun umah ko dekat sepelaung jek dr kolej kediaman kite tu???


korang igt x ms kite sesama g BTN tu??? gile punyer sakit bdn ms tu? ko igt x ms kite sesama jerit sbb dah abis pengajian yg sgt mencabar tu??? gile ko... 6 thn bljr... sakit wooo... especially bile dah kawin n ade anak mcm aku ni..mslh financial..jgn citer la....kalo terkenang skang ni pun air mata aku still meleleh...


aku rindu la kat korang....aku taip entry ni pun sesambil ngalirkan air mata....sib abik anak2 aku dah tido..xde le nk menjwb soklan2...ahaksss.....


skang ni hidup kite dah semakin senang...msg2 dah berkerjaya...aku sedih sbb kite semakin jauh dek kesibukan kite sehari2... kesibukan tambh lg lak jarak kite...

aku xnak korang lupekan aku...aku xnak gak aku terlupakan korang....YA ALLAH..jgnlah sampai aku lupa akan js2 korang pd aku...
tina n hubby dia..



mimi (teka yg mn satu)


sori korang...aku colek pic ni dr FB korang..heeeeeee.... aku rindu betol ngn korang...really2 miss u...


ms keje:ms memula msk keje...aku msk sesaing ngn SITI AMINAH KATMON... dia jd BFF aku..sampailah..dia pindah keje...n trus duk jauh dah skang ni... dia yg fhm aku...walaupun ms tu ade sorang senior tu siap hasut2 dia jgn kwn ngn aku...hanye krn senior tu rs terancam ngn kehadiran aku dlm kompeni tu...sbb dia takut aku naik pangkat lebih cepat dr dia...gile tol..hakss...tp min ni lebih rapat ngn aku..so dia lebih tau aku mcm mn...senior ni memula dengki ngn RAHIFAH atas alasan yg sama gak..tp ifah cepat jek benti sbb dpt offer lain..so dia selamat..tinggal aku sorang ngdap senior yg mental..sabo jek la... ifa pun BFF aku...pah..ko igt x mcm mn korang gilir2 tido umah aku sbb jg aku yg tgh peknan anak no 2 tu? sbb hubby aku x balik umah?keje jauh?pah..ko igt x ms ko lah yg duk hanatr aku g cek up kt kinik tu? sampai skang aku ckp kt kak ngah yg dia berhtang ngn ko tau!!!ngn laki aku pun aku ckp gitu...sampai mati pun aku akan igt js ko pah!!


lepas min n ifah benti..aku xde kwn2 yg khusus...in other words xde BFF la...just kwn2 kasual..napa aku ckp kasual..sbb..we dont share our deepest feelings ngn kwn2 kasual...heee...itu aku la..bkn sennag aku nk share deepest feelings aku ni...

la ni aku ade SITI HALIMAH BAKRI, MUHAFIZAH, SUHAILI MUSA, IDAWATI IBRAHIM n MAZLIANA MAT DOM... semua aku anggap sbg BFF aku...semua rakan sekerja aku....aku rindu kt korang laaa....lama gile x lepak2 ngn korang since aku chiow julai ritu....


korang igt kt aku x???korang rindu gak ke kt aku??huwaaaaaaaaa......nk g shopping2 lagi ngn korangggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

~out g kesat hingus~

Thursday, October 28, 2010

Gembengkah aku??

Ntah nape airmata ni senang sgt nk kuor....tgk citer kartun pun aku nangis...citer hindustan lagi la...meleleh leleh air mata ... tu fiksyen tu semata-mata..bkn realiti...tp...dlm realiti pun aku kuat nangis....hekss...tp xde lah aku nangis setiap ms...nk kate aku ni spisis sensitif...xde la..aku x anggap diri aku ni sensitif...

aku bkn jenis yg kene tegur mesti nangis punye..bkn...heii..aku agak taff tau orgnyer...tp...ade kala..air mata aku sennag betol mengalir....kdg2 mcm xde kene mengene jek ngn aku..tp tu yg org kate la...

Setting: Majlis Pernikahan Iwan
Venue: Masjid Pekan Nanas


Situasi: Masa iwan dah selamat nikah..dia n pengantin pompuan salam2 semua org..of course adik aku mesti salam n pelok aku..x pasal2 air mata aku kuor dah mcm pili bomba...sambil ckp..."dah kawin byk2 bersabar mengharungi cabaran baru..."

bkn patutnye aku gembira n ucapkan tahniah pd dia ke? aku punyer air mata dah ngalahkan mak aku lak kt situ...heks....tp bile namirah tanye..nape mak ina nangis? aku x dpt nk explain kt dia...heee...ntah..mcm x reti lak ms tu..tp aku explain la kt sini..maybe dgn tulisan lg senang kot nk citer...

aku nangis sbb...aku dah lalui pengalaman hidup berumah tangga...cbrannyer...ms baru2 nikah..mmg le rs syok...seronok...tp seronok tu actually dtg dgn tanggungjawab dan pengorbanan yg maha besar... hidup berumah tangga...mcm2 cabaran..kalo x thn... tu yg jdnyer bercerai berai...byk pengorbanan..bkn sekadar wang ringgit dan material aje...tp hati n perasaan..serta KEEGOOAN wanita aku....

org kata nk kawin susah...tp bg aku..nk mengekalkan perkahwinan tu lah cabran n kesusahan yg sebenar....betol x?


Setting: Selesai solat...call En Dell..

Venue: Kat Umah

Aku: Bang..td dpt sms...ayah kawan ayang tetibe jek meninggal..mcm x dgr beriter ape2 sakit ke hape...*sambil nangis terisak2*


En Dell; Nape ayang nangis? Kenal ke ayah dia?


Aku: x..cume kenal anak dia jek..sama2 keje...

En Dell:*terdiam x ckp ape* maybe x reti nk kate ape dah...


Aku: Ayg tetibe tringat abg...kalo abg tetibe tglkan ayg mcm tu..tibe2 jek..xde signal...x ready nk lepaskan abg n kene tglkan uruskan semua sorang2...*nangis lagi sampai x kuor sore*


En Dell: Ajal maut kn di tgn ALLAH....mmg ujian utk yg hidup...kene la teruskan kehidupan....kahwin jek lain...(eh En Dell ni..wat lawak lak dia..org tgh syahdu ni!!!hampess)


Aku: Abg boleh le..kalo ayang gol abg kompom kawin lain..tp kalo ayg..xmo la...maleh dah nk mulakan semuanye skali lg... leceh lah...baik dok besarkan anak2 jek...


En Dell: ye....kalo anak2 dh besar2..dah di angkut suami masing2..ayg tgl sorang gak...dah le ayg tu kuat bebel..nk bebelkan sape?abg dah xde...xkn nk gadoh2 n ckp sorang2?

Aku: tu la... baik abg jg diri lek lok...jgn mati dulu sblom ayg...

En Dell: isk..ade lak gitu..dah le mls nk layan...abg nk mandi ni...ayg ok ke abg x balik mlm ni...bdn penat...mls balik umah..sok kene g pepgi...ke nk abg balik ni?


Aku: xyah le... kiteorg ok jek kt umah ni...nk bgtau abg tu jek td... ok daaaaaa...


mcm tu la tahap kegembengan aku....laki aku kate aku gembeng n kuat nangis...tp bg aku...aku cume kuorkan toksik dlm bdn jek.............heeeeeee

~out~

Wednesday, October 20, 2010

Bile Tun Kata....

Bile Tun kata nilai matawang kite actually bukan naik sbb kekuatan ekonomi..tp sbb nilai matawang dollar yg semakin lemah....

Tun kata lagi.... nilai dollar Amerika tgh merosot atau tgh mengalami inflasi yg teruk berbanding semua matawang di dunia...lebih2 lagi China....

Wahh!!!! aku trus buka Public Mutual...nk tgk saham negeri China...
ni keputusannya...

19/10/2010PUBLIC CHINA ITTIKAL FUND PCIF0.20600.00241.18%
19/10/2010PUBLIC CHINA SELECT FUND PCSF0.18950.00201.07%
19/10/2010PUBLIC CHINA TITANS FUND PCTF0.24520.00220.91%
keratan ehsan  http://www.publicmutual.com.my/application/fund/detail.aspx



mmg betollah.... saham tu tgh naik plak....sblom ni dia asik trn..naik pun seskit jek..hurmm...nk kene montitor tgk sampai ujung thn ni...ade can nk invest dlm tu x?? tgk tu...ade yg naik sampai 1.18%..tinggi tu!

pastu aku terfikir...kalo dollar tgh jatuh...ade can x beli dollar skang ni...hek hek... dlm ms terdekat ni..adakah nilai dollar akn menaik???

hurrrrrrmmmm......................... *sedang berfikir*

Tuesday, October 19, 2010

Proton Inspira... Adakah Proton akan berubah??

hurmm...skang ni tgh heboh diperkatakan ttg kete nasional kite yg baru..Proton Inspira... aku dah jenguk2 beberapa blog yg ade exclusive pic of the car...cthnyer mcm ni kt bwh...


ehsan zuraidin.com

pic ehsan http://www.zuraidin.com/

mmg sejibik mits lancer pujaan hatiku..xde lah sebijik sgt...tp lebih kurang mcm sepupu yg ala2 kembar tu...tp tu la....bile produk proton ni...aku mmg selalu tanye diri aku...

body mmg cantikk...proton dah pandai tarik pembeli dgn penghasilan kereta2 yg berbentuk cantik, menarik, tertarik the bomb yg mampu bersaing di pasaran...mcm izora tu..aku ske betol ngn kete MPV tu... tp..agak kurang yakin dgn injin dr proton ni.... bkn ape...baru2 ni pun ade kes satria neo dan gen2 yg kene dipanggil semula...before that thn dulu2 la...byk gak rungutan psl mslh2 injin kereta dr proton...so dgn Inspira yg upgraded ni..adakah proton akan berubah?? mampukah proton menarik keyakinan pembeli yg mcm aku ni?eceh...weih..aku pun ade kete proton lah!!!hhahhaha...wira version 1994 lagi tau!!! version mits lagi tu....ms injin dia di supply oleh mits..mmg tip top the bomb! tp after that..aku dah x beli proton...bile dah byk rungutan psl injin2 dia ni..


bkn ape...beli kete ni..commitment bln2 agak besar..iye la..kalo dah plg x pun skang ni kene byr dlm RM500 ke atas...masalah le gak kalo dah le kene komit byr hutang kete..pas tu kete tu kejenyer asik kene repairrrrrrrrrr jek.... susah lah kan??


bkn nk kondem Proton...ehhhh..aku mmg support le sesgt brgan Mesia tau! tp aku rs mende ni ramai yg terfikir...ade yg sanggup amik risiko..beli la..bende mampu milik kan? kalo nk beli Mits Lancer tu...maunyer bleh dpt 2 gaknyer Inspira ni... hek hek...



so..senang citer..ape pun yg kite wat kptsn mmg ade risiko...TEPUK DADA TANYE SELERA lah..

p/s: tingin gak merasa naik Inspira nanti...

Saturday, October 16, 2010

otak JEM...

aku wat keje translation aku ni sampai otak aku JEM n terasa bengkak dah ni....


kene buat sebb bos dah tanye progress...heeeeeee....


dah janji ujung bulan ni aku nk siapkan satu file....


actually kalo aku pokus...2 hari jek aku bleh siapkan satu file yang ade 80+ muka surat

harini dah siapkan sampai page 42...of 82..igtkan nak stay up nk siapkan...kalo dah siap bleh dpt payment!!!


weeeeeeeeeeeee....tp rase otak aku mcm dah bengkak....

still x bleh tido..sbb tgh tggu bos send lagi 3 files utk di translateeee..............


arrrrrrrrrrrrrrhhhhhhggggg...ade yg tertido depan lappy ni kang!

cepat la bos oiiiiii!!! mn bendanya ni!!!!!!!!!!

kEnaPa baJet pLan aKU fAIL???

haaaaaa...sempena ngn hari pembentangan bajet ni..aku rs terpanggil lak nk wat entry psl bajet gak le...hek hek...ni from my personal experience la kan... aku ni financial planner..at least for me n my family la... most of the time...errr...all of the time...En dell just bg jek duit bebuln n aku yg akan manage everything...when i say everything..it means everything la...so ape2 perbelanjaan family aku yg uruskan n byr... i try my best utk just manage and mingle around the money yg En Dell bg...so aku x penah mintak lebih...hek hek...tipu jekk...penah gak le... tp aku try utk tidak mintak lebih dr yg sepatutnyer En Dell bg bulan2..iye la..dia pun ade bajet dia gak kan?ahaksss... dia pun nk simpan duit gak kan? dia pun nk gak beli wallet ke...beli baju ke... for personal items yg aku x penah belikan sbb aku tau dia cerewet auzubillah bab2 ni... so gitu lah....

En Dell ni orgnyer debt free....hahahha...nape aku kate debt free...selain hutang2 mende wajib spt motor dia, kete famili and umah kami...dia xde hutang lain...heeeeeeeee.... lain le aku...aku ade hutang tambahan...kad kedit..hek hek...sbb..for one reason...aku ni actually BIG SPENDER gak..errrrr.....bukan suor spender tu tau...aku ni spesis yg ske berbelanja...heeeeeee.....handbag,baju2...huhu..alaaaaaa...org pompuan kan...tp..tabiat aku ialah...hutang aku..aku xmo susahkan laki aku..so aku nyr sendrik la...

so utk membolehkan aku manage everything ni..aku kene la berdisiplin wat bajet tetiap bln...byr bil2,bbysitter,sewa umah,umah sendrik,banjer dapur,van sekolah anak2,kenderaan2,petrol aku, jajan anak2 dannnnnnnn kad kedit leeeee....hek ehek...actually kalo aku betol2 follow bajet aku kan...mmg cukup le segt wit aku tu...siap bleh simpan RM1k sbln tau!!! tp...xde pun aku nyimpannyer....hahhahha...sbb..asik lari bajetttttttttt jek...

tu la...aku fikir kan..skang ni aku kene tuko style le...heeeeeee...kalo bln ni aku overbajet...bln depan aku nk make sure aku underbajet...eerrrrrrrr....bleh ka? chaiyokkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!alinworld!

Friday, October 15, 2010

Laporan Terkini Pembentangan Bajet 2011|Great Teacher Onizuka

Laporan Terkini Pembentangan Bajet 2011|Great Teacher Onizuka: "- Sent using Google Toolbar"

caRa eFektiF nAk jD kaYe......

best x tajuk tu... still lg dlm mood bajet ni..ahakss...aku sker tol time pembentangan bajet..sbb aku mmg ske le sesgt ngn DUITttttt.... x kire le dia dlm bentuk dollar ke...ringgit mesia ke...rupiah ke..dinar ke..ape2 la..asalkan nama dia duit..mmg aku skeeeeeeeeee sesgt ngn dia ni... ok..ni aku nk share ttg cara2 nk jd kaye...yg aku rs effektif le......sbb aku dah buat mende2 ni...(tp x bermakna aku dah kaye la..sbb...jeng jeng jeng...bc dulu kt bwh ni...)

Caranyer ialah:

1. kene ade objektif ms depan...nape ko nk simpan duit???sbb nk beli kaching??bkn kucing la...kaching!!!brg kemas...heee...ni biasenyer target aku lah...sbb nk beli kete cash ke?sebb ape?mesti ade sbb tau...sbb..kalo korang xde sbb nk simpan duit...mmg le korang xkan simpan duit...

2. selalu keep track ngn duit korang..mn sumber2 pendptan korang..keje hakiki ke...part time ke...bonus ke...keep track laa....dan keep track brape total blnan yg korang dpt...rekodkan ye....


3. wat track rekod utk perbelanjaan korang gak...haaaaaahhh...bajet bln2...kene plan...kalo korang dah bajet banjer dapur cume RM300..so make sure korang spend less than RM300 tu..pastu belen dia tu..simpannnnnn...jgn wat beli mende lain lak!!ni aku penah wat...korang tau..sampai bwg putih kalo aku bajet sekilo RM5 pastu tetibe rege dia naik jd RM6..so aku beli RM5 jek..yakni..x cukup sekilo la...hahahha...ikot bajet RM ye...bkn bajet brape byk...so kalo korang bajet beras utk sebln 20kg dgn rege RM60 cthnyer..kalo tetibe rege beras yg biase korang mkn tu naik...kene le korang tuko beras yg lebih murah or kurangkan kilonyer jd 15kg jek ke..yg penting..dlm area spend RM60 tu jek..

4. Kene ade bajet utk lain2...haaaaaahh...ni penting sbb mende ni la yg selalu wat korang overbajet..eceh..mandai jek...eehhhhhhh betol la...sbb..walau mcm mn disiplin pun korang follow korangnyer bajet plan..still adeeeeeeee jek mende yg tetibe tau...nk kene pakai duit...cthnyer..tetibe tyr kete bocor ke..kene tuko tyr ke...kete rosak ke...hahhh...ni sellau mkn banjer yg agak besar..dulu aku sellau tarok RM200 utk banjer lain2 aku..n...kene igt..bkn nyer tetiap bln tau kite gune bajet lain2 ni...kdg2 x gune penuh pun..cume gne separuh or suku..n kalo bernasib baik..langsung x gune...bile x gune..simpan lagi.....


hahh..tu lah antaranyer yg aku wat..tu dulu ms aku ade target..yakni aku nk nambah bilik kt umah kg...dulu...korang caye x...dulu tu aku dpt nyimpan RM10k dlm ms sethn..sdgkan ms tu gaji aku n En Dell masih ciput jek..iye la..baru2 keje kan..baru nk idop kate org tu...korang bygkan kalo aku teruskan ngn displin gitu...huhuhu...mmg bleh jd kaye tau!

tp skang tidak lagi..wakakka..nape??

ahhhh...sbb tu le aku tarokkan 'kene ade objektif' tu kt no 1...sbb aku skang xde objektif....so aku dah x buat ape planning..tetiap bln aku berbelanjer jek ikot napsu napsi...wakakkaka....tu yg selalu overbajet n aku x pedulik pun kalo tetiap bln duit aku cecukup jek n xde nyimpan langsung...huk huk... bkn le aku xde bajet plann..ade...tp xde le sedetail dedulu tu..skang ni aku wat bajet general jek ape yg perlu di byr...bil2,bbysitter,anak2..seme jek secara title jek..aku x detailkan dgn specifik RMnyer...hahha..tu bkn bajet namanyer..tu namanyer..ade duit byr hutang jek..ekekekke...


hurmmmmmmmmm..........sempena dah wat entry ni kan..aku nk start balik lah set objektif....bile ade objective...baru le aku smangat skit nk wat bajet bln2....

p/s: bile hidup dah dlm zon selesa..gini le jdnyer...hurmmm..manusia mudah lupa!!!!

nAik haJi Lagi ke???

 
Musim haji tiba lagi...syok tgk para jemaah haji pegi Mekah menunaikan haji.... tiap kali musim haji tibe..aku sellau tanye diri...bile lee gamaknyer aku nk naik haji ek??? bkn psl duit blom cukup..alaaaaa...duit boleh di cari... bkn psl nama blom naik...ekekke...register tabung haji pun blom lagi weih..hek hek..tp cume aku rs aku blom betol2 bersedia nk naik haji....hurrmmmm

org kate...kalo g haji nanti rezki kite makin murah...hidup kite lebih di berkati...mcm2 lah...iye la...pendpt org..masing2 lah kan... kate org gak..kalo ade duit..trus jek naik haji...jgn disimpan2 duit tu..nk wat ape... bg aku lak....bkn masalah duit...


mslh aku...:

1. anak2 aku kecik lagi..x sampai hati nk g tglkan depa...mmg le ade sedara mara yg bleh take care depa..tp aku xnak le susahkan org lain...kalo aku nk g pun..bior le anak2 aku dah beso pjg...kalo mintak tlg org tgk2 kan pun..xde le tahap menyusahkan org kene suapkan n mandikan anak2 aku...

2. aku blom pasti lgi duit aku ni betol bersih ke...hekk...aku ni byk hutang piutang..biase la..time mude ni la nk kumpul rete bende utk kemudahan hari tua n anak2..so bg aku...hak2 org lain kene le aku uruskan dulu...sblom duit aku tuk naik haji tu aku simpan...hak mak bapak aku tetiap bln..pun kdg2 aku kantoi gak bg...heee...hak anak2...hak org miskin...mcm2 lah hak2 org sekeliling aku..yg aku prasan or x prasan....aku xnak le aku beriye berjimat simpan duit..pastu aku abaikan hak2 org tertentu yg mmg ade bhgn dlm duit aku tuh..isk...x patut...


3. kalo bleh aku nk pegi skali harung ngn hubby n anak2 aku...heeeeee...kene le kumpul duit byk skit kan???


dulu igt lg..ms aku kecik2...ade pakcik dkt ngn umah aku bukak kedai..rege brg2 kt kedai dia bleh di katekan mahal le berbanding kt tpt lain...tp disebbkan kt area umah aku tu xde kedai lain..so kalo terdesak tu kene le gak beli kt kedai dia...mahal dia ade le 20-30sen berbanding kedai lain..pastu pakcik tu berkire weiiiiiii!!!! kalo biskot tu terlebih seketol pun dia tarik balik gak tau!!!huh!!! so aku ni sellau le kalo marah kt dia.. aku kate...iye la..dekut sgt...cecepat le cukup duit ko naik haji...ngeheheh...elok kan doa gitu...iye la..kunun2 kalo dah pas naik haji tu dpt le dia ubah prangai...heeee...pas aku dah kawin n pindah ni..xtau le aku dia naik haji ke x...heeee.....tp bile aku balik kg...aku tgk samaaa jee...kaye raye pun idak..prangai pun sama jek kot??hak hak...

pastu ade lg satu citer ni...sama gak...contractor ni hah...x byr gaji n payment En Dell...dgn alasan...payment lambt etc..alaaaaa...sedara gak....biase la..bile dpt payment..kate duit dah abis sbb byr hutang2..so dia byr kite lebih kurang jek..tolak sana tolak sini..ntah hape2 dah dia ni menolakkan..sbb dia sedara..maleh le kiteorg nk ungkit n berkire...tp time keje dia stuck..muke sedara ni gak dia mintak tlg siapkan projek dia...alaaa...stndard la....so..mcm biase le..kiteorg doakan jek dia cepat kaye n dpt naik haji...mudah2an balik t dia dpt hidayah n ubah le prangai dia....dia ni g umrah dah beberapa kali..tp prangai sama gak..maybe ms g umrah x sama kot kene 'sebat' ngn masa naik haji...hurmm...xpe lah....dgr kate thn 2012 dia nk g haji..alhamdulillahhhhhhh..pegi la....

tp bg aku..nk naik haji n dpt haji yg mabrur..bior le duit yg kite gune utk g sana tu bersih..baru le dpt hidayah n terbuke hati n bertambah iman dlm diri...kalo duitnyer dr hasil...menyanyi ke...berlakon ke...heeeeeee...mcm artis2 kite tu...gitu le jdnyer..balik dr Mekah..sama jek..xde perubahan prangai n xde peningkatan darjat keimanan...nk g ke tanah suci bior le xde org yg masih simpan 'sakit hati' ngn kite... sbb tu kene wat kenduri n ms kenduri tu jemput le jiran2 sedara mara..kwn2..dgn tujuan ms tu dpt le kite mintak maaf n halalkan segala ape yg kite amik or teramik dr dia...setelkan semua....tu lah yg kite bleh wat setakat termampu...kalo ade yg kwn2 dah terlost contact ke..kite cari n x jumpe...patut kite byr hutang dia dgn bersedekah atas nama dia...tu lah setakat yg termampu kite buat...

ni x...kebykkan org skang aku tgk..g haji 2-3 kali...iyelah duit byk...tp prangai x brubah...tiap kali dia naik haji..org2 yg dia berutang cume bleh kate..."thn ni dia naik haji lagi..tp hutang aku RM500 yg 5 thn lepas blom byr2..kalo aku simpan duit tu dlm tbg haji pun dah branak pinak dividennyer.." heee....

so...bg aku..bior tentu aku dpt naik haji sekali jek seumur hidup aku ni...yg penting..aku dpt HAJI MABRUR ...bkn senng nk dpt tu tau!!!


p/s: SEMOGA SEMUA JEMAAH THN NI MENDPAT HAJI YG MABRUR...aminnnn.....

Wednesday, October 13, 2010

Tingin makan kek dari Leeza Cake House...

aku mmg fanatik ngn kek...especially kek cekelat n cheeeeeeezzzzzzzzzzz kek..

hobby ms lapang aku mmg le nonton gedung2 kek online..cecantik kek2 depa ni...
mmg terliur kalo tgk kek2 kakak2 ni tau!!!

tp mslhnyer....tokei2 kek ni seme wat biznes online or dr umah jek...
masalahnyer depa xde kedai...so xbleh le beli menonongggggg jek..kene le tempah dulu..

tu laaa....tatkala ni aku tingin benor mkn kek ni...

sedap kan??ni nama dia..chocolate marble cheese kek...
hurmm....besh2...t aku nk order lah...errrr.....cume sempena nk mkn jek..ahaks..xde occassion lah dlm ms terdekat ni...

p/s: nk tgk lg kek n cupcakes yg comei2 dr Leeza Cake House??? klik sini ye...

Tuesday, October 12, 2010

Indomie x selamat di makan....

Kepada penggemar mee segera....heeeeeee....termasuk aku lah tu...sile elakkan mkn Indomie ye..sbb dlm briter kate ade bhn para hydroxy benzoic acid yakni bahan yg digunakan untuk mengawet makeup yg aweks2 tenyeh kt muke wat cecantikkan muke tuh...uish...mende tu x bleh mkn weih..bahye..utk kegunaan luaran jek..tp since org Taiwan dicover bhn tu ade dlm Indomie ni...so confirm le dia bahye kan?



pd penggemar mee segera..harap dptlah elakkan dr mkn mee segera jenama indomie ni..kalo ade yg simpan wat stok tu...sile le kembalikan ke pasar raya..tuko le ngn jenama lain...kalo korang gemar sesgt ngn keriok2 dlm indomie tu....xdpt le korang mkn keriok2 tu dah wat ms ni...depa pun tgh dlm siasatan lg nih...cian korang kan??

 hurmmm..aku penggemar mee segera...tp bkn indomie laaa....aku dah biase sejak zaman muda jelita lagi aku ske maggie mee jek....hek hek..kate le memcm psl mee segera ni...dulu ade org kate dia bleh wat otak jd lembab n bodow lah...hurmm..zaman2 blajo dulu..dah menda tu jek yg murah...dah jd makan ruji weih..nk wat mcm mn...utk tujan kelangsungan hidup gituw...



 aku dah try gak memcm jenis mee segera ni...maggie is the best!!!sesuai ngn tekak western aku ni...heksss...

 

Topik untuk dissertation aku.......

huh!!! ponat den mikirkan ape topik yg den nk wat utk start dissertation den sem depan...aritu ade dah wat proposal..tp kene rejek..sbb aku nk wat psl English dlm pengajaran n pembelajarn Maths n Sains...supervisor aku kate...ape daaaaaaa...tajuk tu funny sbb mende tu dah obsolete... ahakss...weih..dia x tau ke aku bercite2 nk reinstate program tu..huk huk... iyo la..blom lg..tggu aku jd menteri pelajaran sok bleh le aku strukturkan balik mende tu..eceh...tinggi brangan tuh...

ok..so..aku korek2 balik idea...browse sana sini..aku kene cari topic yg aku ske...so that senang le aku nk fhm bile aku bc..or nk kene trgkan...plus...bior le topik tu beneficial utk aku n masyarakat setempat..ewah2.... so finally..errrrrr...blom final kot...aku dah decide on 2 topics yg aku ske gak...

1. nk citer psl SLA (second language acquisition)
2. nk citer psl teaching methodology.........


aku blom decide lagi perinciannyer..tp aku rase mcm dedua tu besh...bkn besh ape la...sbb aku fhm n minat dedua mende tu...ahakss... so......mn satu nk pilih ek???

Saturday, October 9, 2010

Celcom Vs Digi

Ingat x iklan ni??? mase Digi tgh hot ngn org kuning tu?? popular gile dia mase tu..iye la..ms tu kalo x silap aku dia baru jek perkenalkan org kuning tu...sampaikan anak2 aku pun ske sesgt ngn org kuning tu.... pastu ade sorang kwn aku ni forwardkan kt aku iklan ni..ahakss...x kuor kt TV..hanye berlegar2 di you tube jeks... enjoy!!!!



wutever it is..both telco ade benefits memasing..even maxis pun sama gak.... heeeeeeee....aku ske tol ngn mesia ni...dulu ade lg byk telco company...korang igt lg ngn TMtouch??ape ke nama telco utk 017 tu dulu sblom dia merge ngn maxis...aisey lupe lak...la ni yg berthn cume 3 ni jek...yg popular la...tp muncul lak pesaing2 baru...yg blom nk mantap..tp still..akn dtg depa2 ni gak akn jd ikan jerung mcm yg 3 telco ni...heeeee......so..bestkan bile tgk depa lwn2 pastu kite pengguna yg dpt advantage...ape susah...hp skang murah...kalo takat nk pakai 5 bijik skali harung pun mampu pe....ahaksss...


p/s: Rakyat Malaysia mmg kaye kan??

PMR akan dimansuhkan pada 2016, UPSR pula diadakan penambahbaikan | JARDNESS.com

PMR akan dimansuhkan pada 2016, UPSR pula diadakan penambahbaikan | JARDNESS.com: "- Sent using Google Toolbar"

Peraturan untuk si boyfren....

Kepada Bf anak aku,

Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg sengaja menakutkan, Bapak Kepada Gf ko.


hahahha...ni aku petik dr FB... syok gak...errrrrrrrr....aku paste kat sini ye..tp ehsan dr syahirul.com yek...

10 Petanda Anda Memilih Pekerjaan yang Salah

Penah terfikir x yg kerja yg korang wat skang ni bkn pekerjaan idaman korang? or in other words kerja korang skang ni bkn lah cite2 sbnr korang.... mai tgk petanda2 nyer...

1. Korang malas bgn pagi nak g keje....

2. Korang selalu xde mood kat tempat keje...

3. Korang asik tggu ujung bln time gaji jek...walaupun korang baru jek smlm pas dpt gaji..

4. Korang selalu jenguk jobstreet,jobsdb dan lain2 laman web yg ade maklumat pasal kerja kosong..

5. Korang rase bosan ngn keje korang skang..in other words..korang g keje n balik keje jek..bile tanye..ape keje ko buat harini..korang jwb.."ENTAH"

6. Korang x tau pun ape nama jawatan korng skang...bile org tanye ape keje korang...korang cube explain pjg lebar...sbb korang xtau ape nama jwtn korang tu..

7. Korang x penah mengidam nk naik pangkat...

8. Korang x kisah pun psl keuntungan or kemerosotan syarikat tpt korang keje..

9. Korang x kenal pun korang punyer supervisor or bos korang...

last but not least.....


10. Setiap hari korang selalu sesat nk g tpt keje........




hah..amacam..ade yg kene???hek hek...kalo lebih dr 5 tu...baik le cari keje lain jek!!!!! kah kah kah

i CriEd thRougHouT thE viDeo....

aku nangis tgk video ni...dah le bgn pepgi trus ngadap FB..pastu tgk lak bidio ni tru one of my fren's wall...nanges mencurah2....daaaaaaaaaaaaaaahhh bebdk pompuan bertige kt umah ni kaget....nape laaaaaa...ibu ni nanges pepagi...hek hek...tgk jek la sendrik....

 ok..the whole wordy  thingy kt bwh ni i copy from here ..nape copy...coz the wordings are touching for me..hek hekss....but since i don know cannot donlod the video n embebd it in my blog..so i copy it from you tube...heeeeeeeeeee.....enjoy crying!!!

 
A true story

One day a son asks his father:
"Daddy, will you run the marathon with me?"
The father answers yes and both run their first marathon together.
One day, the son asks his father if he wants to run the marathon with him again and the father answers yes. They both run the marathon together again.
Then one day the son asks his father:
"Daddy, will you run the Ironman with me?" (the Ironman is the toughest...it requires a 4km swim, 180km biking and 42km running).
The father says yes again.
This all sounds easy...but check this video.

Friday, October 8, 2010

Proton Panggil Semula Pemilik GEN2 dan Satria Neo keluaran 2004-2008

Gile kan??? aku dgr briter ni pg td tru radio sinarfm...first thought aku...gile kan? ni mcm bkn kes pertama la...dedulu tu kalo x silap aku bkn ke ade kes pnggil semula gak...x hingat psl ape...tp mmg gile la kan?

aku rs yg ni plg gile la...sbb default tu bleh tahap menyebabkan airbag tetibe terpacul sendrik..tu yg aku fhm le... kalo nk briter lebih lanjut...bleh bc kt sini...

korang bygkan le..kalo korang beli kete tu thn 2004..dah nk abis byr dah..la ni dah nak masuk thn 2011 dah....tp mcm xde lak briter kemalangan yg disebabkan airbag yg tetibe kuor x semene2 ms tgh memandu...

anyway..bkn nk kondem produk Mesia la....bkn..aku ni rakyat mesia yg sgt bangga jd org mesia tau...tp..aku rs proton patut mantapkan produk depa dulu sblom kuorkan ke market...jgn jdkan pengguna ni tester or guinea pig free korang la..please la...kenderaan punye hal..bahye woooo...melibatkan nyawe...sape mau ganti kalo itu nyawe sudah terbang???


hurmmm........... xtau nk kate ape dah...kecewa tol ngn Proton...

Thursday, October 7, 2010

Dividen KWSP VS Dividen Public Mutual

aku baru jek pas check dividen Public Mutual Fund aku...huhuhu..alhamdulillah...PIDF aku naik 33%..meaning aku dpt untung almost half of the capital yg aku invest....hurmm..xde le byk sgt pun invest..ciput jek..tp alhamdulillah la...blom sampai sethn tu....KWSP lak...baru2 ni dia declare 5.65% utk 2009...ok la..tp aku quite kecewa la ngn dividen KWSP tu...iye la..aku invest tetiap bln wooo..hak hak...terpakse invest..tp cume bleh bg pulangan ciput..ape pun 5.65% tu better than last few years tau!!!

hurmm..towards new year ni...berdebar2 gak nk tgk dividen ASB..brape gamaknyer depa nk bg thn ni..aku dah nekad..kalo less than 8% mmg leee.....aku patah hati weih...baik aku innvest dlm PB ni...tgk la mcm mn...zaman2 ekonomi meleset ni..kene pandai2 la kembangkan duit...nak harap berniaga aku x pandai ... nk main forex...huhuhu...blom cukup duit..hek hek...lgpun forex x halal...hekss....

pasni nk riki2 OSK....ape citer ek???

Kunyah Gula-gula Getah Tingkatan Daya Tumpuan? | nsnoop[dot]net

betol ke???heeeeeeeeeee...i totally agree tau..sbb...selalunyer ms drive i mmg kunyah gums...tu kalo x poser laaaaaaaaaaaa................sile bc entry lanjut dgn mengklik kt bwh ni ye...


Kunyah Gula-gula Getah Tingkatan Daya Tumpuan? | nsnoop[dot]net: "- Sent using Google Toolbar"

Tuesday, October 5, 2010

Burger King Whopper Hanya RM1 je?????

Korang ske makan burger???kalo ske mkn burger mesti korang tau ape itu BURGER KING kan? ok...info ni aku dpt ms aku blogwalk kt satu blog kaawan ni..sharingzispower..gitu le nama blog dia...

betol woooo...memula aku x caya..tp after aku g sendrik ke FB BURGER KING baru le aku caya...tp offer tu hanye utk esok jek ye...ok..i repeat... hanye utk 6 OKTOBER 2010 sahaja....errr....korang x bleh le tok2 dtg nk beli whopper sehengget tu..korang kene le beli air berkarbnate dulu..pastu baru bleh bli whopper ngn rege sehengget tu...plus kene cas utk gomen tax le kan???hekkk....



so...ape lagi..jom whopper!!!!errrrrrr...sesape tau x mn2 BURGER KING dlm perjlnan aku dr Batu Pahat ke UTM skudai???? esok aku ade kelas laaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!*huwaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...