Thursday, September 23, 2010

5 perkara TAK RASIONAL tentang Pengurusan Kewangan anda...

Korang ade x wat mende2 ni???

  1. Memberi tumpuan pd penjimatan SEN berbanding RINGGIT - cthnyer..kite pegi Carrefour n nampak ade TV LCD yg murah...saleeeeeeeeeeee maaaaaaaaaaa....kalo rege biase tu RM2k tp kali ni kite nampak dia dijual dgn 50% less...kompom la tertarik kan??so kite pun beli..tppppp.............bile balik umah...kire2 TV dah ade 4!!! heeeeee......wut to do???ahaksss...
  2. Tak Takot Menyesal - org kate menyesal dulu berpendaptan (dpt simpan duit..ade pendptan) ..menyesal kemudian takde gune...(duit abis kalo nk jual balik mende tu..ade ke yg nk beli???mesti kene jual dgn rege yg lebih murah kan??) isk..menyesal beli!!!
  3. Tak Terfikir PUn Pasal Kerugian! - masa membeli tu xde plak fikir psl kerugian Ringgit yg kite gunakan..yg kite nampak..or yg Carrefour soh kite nampak hanyalah..keuntungan sementara...(sementara kt Carrefour jek la kot?) ahaksss....
  4. Jeles!!!hahahha...yg ni mmg sifat manusia kot??? jeles sbb jiran kite ade TV LCD...so kite pun nk gak beli pdhal kite x memerlukan pun!!!TV flat skrin kite pun dah 42 inci walaupun cembung kt blakang!!!still nk gak ade TV LCD tu...alaaa...wat ade2 jek kt umah!!!ahaksss.....
  5. Penjimatan Jangka Pendek vs Penjimatan Jangka Panjang...errr...yg ni mmg selalu terkene batang hidung aku la....aku ske beli mende murah2 jek..hek hek..tp maklumlah..bile beli mende murah..cap kobis le plak..kompom le x brape nk tahan..compared to beli mende yg mahal skit beza dlm 20-30 hengget jek tp dpt bertahan sampai anak sulong aku kawin kan???hek hek..sellau kene marah ngn En Dell psl ni..tp still x reti2 gak nk insap!!!huhuhu

ok..korang ade ke commit ngn mende2 ni? hee...kalo aku..errr skali skala ade gak aku terbuat 2-3 perkara di atas...uhuk....*sob*sob* nak tobat ni!!!


p/s: fakta2 di atas adalah ehsan idea dr sini. aku cume edit n adaptkan ngn situasi semasa aku n kawan2 seangkatan aku..wakakakka....

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...