Thursday, September 23, 2010

TerLebih BeLanje ke???

ahaks...aku rase persoalan ni mmg akan muncul lah kan tiap kali pas raye....huhuhu..bile raye dah abis..duit pun abis...ade sesetgh org tu..kumpul duit spjg thn..hanye utk raye...after raye..seme duit abuh doh...huhuhu...menyedihkan bile..pas raye laaa...kite plg sesak gilos n tahap termangu2 tggu duit gaji masuk...bile gaji masuk terlalu awal..maka..awal gak le duit tu abih...aduh2....

ok..ni aku nk story..errr...story mory the morning glory yg aku bc dr En Yahoo article le...tajuk errrr...sile refer sini ye...citer psl sorang manusia ni yg berjaya byr hutang piutang kedit kad dia yg berjumlah USD100,000.. dlm ms 3 thn jek...ye betolll!!!! korang bygkan jek la..kad kedit hutang tahap sampai RM100k...ok..i repeat..utang kad kedit jek ye..bkn hutang rumah ke..kete ke...bkn2... tp points yg aku nk ketghkan kt sini..bkn psl hutang dia lah...psl mcm mn cara dia bleh byr hutang tu lah kan...n aku nk relatekan dgn realiti kehidupan kite kt Mesia..errrr...aku rs kalo topik hutang ni..general jek kot??
imej ehsan en Google lagi..... :D

ok..kt sini aku senaraikan ape yg aku fhm psl cara dia nk byr hutang tu yek??

  1. cut kos...kad kedit dia siap bleh byr yuran sekolah private anak2 dia..so dia tukarkan sekolah private anak2 dia ke sekolah yg lebih murah... so kalo kite kt sini...sesape yg byr tuiton fees anak2 gune kad kedit tu...errr....cari le tpt tuisyen yg byr murah2 jek ye!!
  2. stop makan2 kt luor, banjer2 geng kt luor, shopping bende2 yg x perlu..cth...handbag baru ke,baju baru ke,kasut baru ke..sdgkan kt umah ade lagi segerobok yg molek2 malahan ade yg cume pakai 2 kali je...errrrrrrrrr....t aku cek  lemari aku yek!!
  3. next...kalo ade duit jek..trus g byr hutang2 tu...dpt duit extra pun trus igt byr hutang dulu..jgn dpt bonus kang trus igt nk tuko hphone leee....beli baju baru laa...tukar spot rim la...ok2..stop..sile byr semua hutang2 yg ade dulu ye....
  4. digalakkan byr dabel dr minimum payment ye...kalo byr min payment jek tetiap bln..agak selow la nk lihat perubahan jumlah hutang dlm kad kedit..ni sbb kalo minimum payment tu mcm byr interest dia jek...errrrrrr...kene tgk balik ni...
  5. STOP gune kad kedit...heeeeee...of kos la..kalo byr n gune lebih dr membyr...harapan lee nk abih byr...huk huk
  6. Gune Cash or kad debit jek...bile kad kedit dah abis byr..trus potong..gune cash or kad debit jek..kalo xde cash or dlm kad debit korang xde duit...xyah le beli mende tu...berbelanje ikot kemampuan jeee....
  7. Stop g holiday...heeeeee...mcm no.3 td..ade duit byr hutang dulu baru pk nk g holiday...huhuh..kebykkn kite ni..ade duit igt nk g holiday..bile g holidy..tu yg swipe kedit kad derdesup desap..hik hik...beringat yeeeee....
  8. tidak di galakkan wat pinjaman lain utk kaber hutang yg ade ye...ni mcm gali lubang tutp lubang le...tidak di galakkan ye..sama jek...
  9. Digalakkan wat kredit transfer..maknenyer..transfer hutang dlm kedit kad lain..tutop kedit kad tu..n masukkan dlm kedit kad lain..dgn cara ni kite dpt jimat kos interest utk beberape buln...wahhh...bagus idea ni kan???
  10. Disiplin....wohuuuuuuu...tidak dinafikan...disiplin dlm membyr hutang ni sgt penting yeee....jgn sampai tertunggak n ikat napsu napsi tu ye...

so kengkwn..sesape yg ade mslh kedit kad tu...harap info ni dpt le membantu..renung2 kan!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...