Wednesday, June 16, 2010

Matriks ke Diploma???

Keputusan SPM lamaaaaaa dah release...bdk2 pun lamaaa dah isi borang2 online utk further study..x kire le ke IPTS or IPTA.... la ni dah dpt result bleh msuk mn... IPTS or IPTA ... bg yg result mantap2 tu...ade pilihan nk masuk Matriks or Diploma...



So persoalan nyer... ape kelebihan Matriks dan ape kelebihan Diploma???

Ok kt sini ade beberape perbandingan..pd aku lah kan....

1. Matriks 1 sethn or 2 thn jek..pastu bleh proceed ke Degree yg 3 or 4 thn..so jumlah keseluruhan pengajian nk dpt Degree ialah lebih kurang dalam 4-6 thn.

2. Kalo amik Diploma 3 thn campur pastu sambung Degree lagi 3 or 4 thn so jumlah keseluruhan pengajian nk dpt Degree adalah 6-7 thn... beza sthn  dr melalui Matriks.

3. Kalo masuk Matriks xyah risau payah duit makan or yuran pengajian sebb la ni Matriks full sponsored by KPT.

4. Masuk Diploma kene fikir pasal duit makan dan yuran pengajian so kene apply loan PTPTN dalam lebih kurang RM20-25k dgn kadar interest sebyk 1% sethn.

5. Kalo masuk Matriks bile nk ke Degree baru risau pasal yuran pengajian dan bleh wat loan PTPTN...tp kalo berusaha sungguh2 and kuor Matriks ngn CGPA 3.5 ke atas..bleh apply for scholarship dr JPA or KPT.

6. Amik Degree through Diploma bermakna akan bertambahlah pinjaman pelajaran dr PTPTN.



Clearly kite bleh nampak...amik Matriks nampak mcm ade lebih advantage dr amik Diploma...tp nape ramai yg masih lagi pilih Diploma sdgkan ade pilihan nk masuk Matriks ek??

Setelah aku membuat survey secara lisan dgn beberapa calon Matriks yg menolak utk masuk Matriks..alsaan depa ialah:

MATRIKS SUSAH..STRESS...KALO GAGAL XDPT APE2...CUME TGL SPM JEK..lain dengan Diploma..at least bleh kuor ngn Diploma...

Bg aku mentaliti depa ni salah sama sekali..kalo setakat :

1. SUSAH : xde mende yg mudah dlm dunia ni....kalo x susah x dtgnyer senang

2. STRESS : bkn korang dah biase ke dgn stress sejak sekolah???stress tu dah jd mcm mknan jiwe korang kan? nk UPSR stress, nak PMR stress, nk SPM pun stress...alaaaa...nk pekse setgh thn pun stress...x g sekolah hidp susah pun stress...dah keje lg leeee stress...so...STRESS tu mmg ade di mn2...jgn igt kalo amik diploma x stresss...huk2

3. KALO GAGAL X DPT APE2: abis tu..kalo korang gagal diploma korang igt korang dpt ape2 ke? sama gak...korang akn balik ngn SPM gaks...


Bdk2 ni cetek fikiran...yg diaorg nampak cume beberape peratusan kecil yg masuk Matriks pastu memain...bercinta..lupe dunia..leka etc...end of days..gagal..pastu duk heboh2kan kt semua org Matriks susah... stress etc... padahal depa yg memain...ntah hape2...

Maybe ade yg ckp...ala....beza cume sethn jek...sama gak..kuor dpt Degree..x kire le ikot mn2...tettttttttttttt...kalo korang dah masuk alam pekrjaan mcm aku ni..korang akn tau beza sethn tu membawa makna yg besar dlm pelarasan gaji, seniority dalam kompeni, kenaikkan pangkat etc.... sama umur dgn kwn kite, sama2 ade degree...tp...gaji kwn kite yg keje lebih awal sthn dr kite tu lebih byk RM500 dr kite..dan dia lebih senior dr kite dan dia dpt lebih advantage dr kite... hak..hak..hak...x beza sgt ke sethn??? huhuhu..

Ok semua citer di atas ni based on observation dan jgk..most important ..FIRST HAND EXPERIENCE..

so adik2 semua.... tHnik TwiCe..aCt wISE..



7 comments:

  1. memang betul, ramai yang akak tgk sekarang ne adek2 kite takut nak masuk matriks. alasan yang diberikan lbh krg same dgn adik cerita d atas.

    mase akak dpt masuk matriks dulu, tak terpk lngsung pasal ape yg diorang berikan sbg alasan tu. rase seronok jer dpt masuk matriks.

    bg akak, matriks senang. (mungkin mase akak la kan, around 7 years ago ... waaa tuenyerr i ;p)

    senang sebab rakan2 byk bantu. lecturer pun mude2, senang nak kamcing. tak cukup d tempat lecturer study, siap p umah lecturer utk study.

    tak stress lgsung sebab terlalu gembira memikirkan yg akan masuk degree tak lama lg. ye lakan, tak sempat nak stress sebab hari2 duk pk nak masuk U dah ne. ehehehhe

    lain orang, lain perjalanan hidupnya.

    macam adik akak, tak dapat masuk matrik, p diploma dulu. alhamdulillah result diploma mantap. jadi, masa dpt diploma dan tak dpt matrik tu, itu jalan yg terbaik dah dipilih olehNYA.

    selamat maju jaya ^^ thanx for sharing u.

    http://llizam85.blogspot.com/2010/06/adikku-si-leftenan-muda.html

    ReplyDelete
  2. thanks for the commnt..kalo mmg xdpt matriks tu lain lah citer..ni dah senang2 dpt..nk tolak..sdgkan org lain tu x dpt..beriye nk msk matriks...hehehe...ni actually entry marah2 ngn students post SPM sy yg tolak matriks...

    ReplyDelete
  3. matrix kna struggle skit,klu leka mmg rsult xmemuaskan,pas2 last2 dpt kos lelong..

    ReplyDelete
  4. dakni x dapat matrik, tu yg amek dip.. weeeeeee

    ReplyDelete
  5. mana2 pun titlenyer pelajar bukan pengajar...ksimpulannya pilih yang terbaekkkk....
    betoi ker komen aku niee...hehehe

    ReplyDelete
  6. yep... sbb tu la think twice..act wise...ape pun decision yg kite amek...risikonyer sendri tanggung maaa....huhuhuh...

    ReplyDelete
  7. setujuuuuu sgt dgn kak alin! skrg apapun yg penting adalah MASA dan KOS. apa tujuan belajar klau blm apa2 dh fikir akan GAGAL?

    amik apapun dip/matriks/degree, mesti kena SCORE. klau dpt msuk uni pn, result celah gigi..membazir masa n duit je.. sian parents =(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...