Thursday, July 22, 2010

Bile Kafein menyerap pembuluh darahku...



Aku ske mkn cekelat..tanpe aku sedari cekelat rupenyer mengandungi kafein...coke??huhuh...lagi le menjd kegilaan aku... tu mmg kompom le aku sedar ade byk guleeeeeeeee dan kafein...negghegehgeh...pastu aku x bleh minum coffee..or nescafe or mocha..apelah yg ala2 kopi..mmg out lah..kompom senoneng pastu..

pehtu one day ni aku tgk citer kt astro... ntah citer hape x igt tajuk dia...tp citer psl bdk2 genius lah kan...so alkisahnyer..bdk ni mmg ske minum kopi..dia ni sampai tahap kunyah bijik kopi!!!huwaa...so i wonder lah...kopi ni bleh menjdkan kite pandai ke?? pastu aku tingat lak ade satu artikel yg quite radikal aku bc dr satu blog entry..(ntoh dah x igt lak aku dr mn..aku kn ske blogwalk..ke mn2 aje le aku merayau..hek2)..artikel tu kate...most leaders in the world kalo sembang2..mesti minum kopi...even geniuses mcm scientist2 tu kan..depa ske minum kopi... huhu..pastu aku tgk citer "house" ngn "numbers" kt dlm astro tu pun..depa usually minum kopi lah!!!

so..aku wat le skit readings and research..pasai ape kopi ni dikatekan bleh menjdkan kite lebih pandai ek??? ni yg aku jumpe...

ok..for sure dlm kopi ade caffein..actually bkn kopi yg merangsang kite tu..tp kafein yg ade dlm kopi tu...so ape kesan kafein ni pd otak kite yek??
  • kafein bleh mmbuatkan saraf2 kite bergerak lebih pantas..so msg yg kite dpt dr deria kite akn cepat dihntar ke otak kite.
  •  kafein boleh membuatkan deria kite lebih alert..dan of course dia dpt menghilang keletihan..or mengantuk...
  • boleh menyebabkan otak kite berfikir dgn lebih tajam lagi..maknenyer mental aktiviti kite akn menjd lebih intense...
  • kafein bleh mengurangkn risiko sakit jantung..
ok yg aku highlight ni seme the goodsight of kafein tau.. hanye beberape jek lah..tu kire asbab yg plg femes emes le kot?..actually..kafein ade gak keburukkan nyer..lebih2 lg bile kite ambil dlm dose yg berlebihan..so..result??jd addicted lah kan??oh..lupe nk bgtau..kesan2 baik kt atas tu bersifat sementara jek ye... selagi kafein tu ade dlm sistem kite lah..bile dah xde...seme sistem dlm dlm akn kembali ke tahap biase2 lah.. hah..sbb tu bg yg ske ngn keadaan mental dia yg tiptop tu..depa akn jd addicted...ye x?sbb bile jek kafein hilang dr sistem bdn depa..depa akn start minum kafein lg... hurrmmm...so bleh x kalo aku buat satu andaian or hypothesis bahawa..."Seme genius adalah addicted to kafein"...heeeeeee.... 

rajah brain cells kite yg dah jd extra alert becoz of caffein...
p/s: kalo aku addicted to coke yg mengandungi byk kafein tu..bleh le dikatekan aku ni genius kan?ehek2...

5 comments:

  1. yes coffee akan buat kia always gian nak minum ..
    banyak effect kottt

    http://lovemoreanum.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. kafein takpa jgn cocaine sudah

    ReplyDelete
  3. ptut la dy tak pandai2, sbb tak suka kopi..hehe. tapi klau mkn ubat homoepathy utk pandai diorng ckp jgn minum kopi nape ek?

    ReplyDelete
  4. heeee...senyum leborrr bile bc komen dy tuh... thanks yek!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...