Monday, July 26, 2010

Leaderkah aku??

Dynamics of Leaderships..tu le salah satu subjek utk sem ni... sbjek wajib..hak hak... nampak mcm bored jek... ahakss...mmg ye pun..ditambah lak ngn lecturer yg lebih byk citer psl mende lain compared to the subjek itself..tp xpela... nama pun kiteorg ni..pelajar2 andragogi...a.k.a pelajar tua daaaaa....heeeee...so expectation is..sile le blajo sendrik..waktu lecture utk sembang2 jek ape2 citer n mesra2 ngn lecturer plus sesape yg dah bc isu or topik2 psl leadership ni..kalo x fhm bleh tanye ms kelas..or kalo sesaje nk diskus pun bagus gak..at least terisi le ms lecture 3 jam tu utk di abiskan,,huk2...

aku lak??hurmm...sbb dah jd pelajar yg terlampau tua kan...so topik ni more on experience compared to ape yg aku bc dlm buku lah... yg eloknyer subjek ni xde exam..cume presentations n folio..folio tu more on reflections..reflections tu based on ape yg kite fhm psl topic tu plus... personal experience lah.. first kelas... persoalan yg dikeudarakan ialah...

  • sifat sebagai leader ni kite kene blajar or mmg kite lahir ngn sifat tu?
  • betol ke antara ciri2 leader yg MESTi ialah mampu mempengaruhi org lain?
  • kite jd follower sbb kite admire ciri2 leadership yg ade pd leader tu ke or sbb lain?
  • perlu x leader tu kaye?
  • last question.... nape kite nk jd leader??

ni antara jwpan aku...

  • setiap manusia tu mmg leader...at least pd diri dia sendrik..tp nk jd leader pd org lain..kite kene le blajo teknik2 nyer... istilah born to be leader to... hurrmmm... nipu jek...mn ade org born to be leader...setiap org blajo dr org lain mcm mn nk jd leader... manusia ni hidupnyer mmg meniru...tiru gaya etc..bg yg bijak..dia meniru n improvise... 
  • MESTIlah!! leader mesti mampu utk mempengaruhi org lain..kalo x mcm mn dia nk suruh org ikot idea dia?mcm mn nk suruh org lain follow ckp or instruction dia?? kalo leader dah hilang sifat 'boleh mempengaruhi org lain' so..baik le kite gulingkan dia dr dia mkn gaji bute jek..hek hek..
  • ok..soklan sukar...secara personal..mmg aku ikot leader yg ade idealogi yg mantap dan boleh membawa aku ke arah kecemerlangan..in other words..kalo aku ikot dia..aku bleh berjaya lah kan? tp..dlm realiti hidup aku skang ni...errrrr..... bos is always right... *cry*
  • perlulah!!! dia mesti kaye...sbb kalo dia dah kaye..dia xkan mkn rasuah..dia dah x heran ngn duit2 ni..so mindset dia ialah nk bantu follower2 dia berjaya mcm dia..heeeee....tipu jek..mn ade org kaye yg xmau lebih kaye ye x?kalo nk cari org miskin yg nk lebih miskin mmg susah..tp kalo nk cari org kaye yg nk lebih kaye..ade bykkkkkkkkk!!!!!!!!! so...soklan ni..x reliable... human nature..kite x bleh ubah..tp yg penting cari business minded leader...bleh sama2 cari untung!!!
  • nape aku nk jd leader??? sbb utama..aku nk idea aku di dgr n di ikuti... aku nk semua idea2 aku x kire la..songsang ke lurus... di follow n dijayakan oleh follower2 aku... jd leader x semestinyer bleh jd kaye..tp kalo idea yg kite suggest tu digunapakai dgn jayanya...confirm...kekayaan tunggu kt depan tu...



ok..tu jwpn2 aku...korang lak mcm mn? LEADER or FOLLOWEr???

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...